1 kilo halis süt
300 gram şeker
3 gram salep
Evvelâ sütü kaynatırken içine şekeri, salebi beraber atmalı ve karıştırarak halletmelidir.
Sütü, soğuduktan sonra, süzüp dondurma makinesindeki kutuya dökmelidir. Makinenin etrafına buz ve kaya tuzunu da doldurduktan sonra makine kolunu çevirerek kutudaki sütü yavaş yavaş dondurmalı ve arasıra kapağını açıp, hususi dondurma kaşığı ile kutunun etrafında donmağa başlamış süt tabakalarını içeriye, ortaya doğru toplamalıdır.
Donma, tamam olup süt sakız gibi olunca zârif dondurma tabakları ve mahsusu kalıplar içinde dâvetlilere keyifle sunmalıdır.
Not: Bazıları, kaymaklı dondurmaya daha fazla metanet ve lezzet vermek için bir kalem vanilya süt içine atarak beraber kaynattıktan sonra, çıkarıp iyi çalkanmış birkaç yumurta sarılarını da süte karıştırarak imtizaç ettirirler ve bu suretle daha zengin ve renkli dondurma yaparlar.
|