|
Kaymaklı Baklava (Afyonkarahisar) |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc53377
Gönderme Tarihi: 07.Tem.2010
3,602 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.afyonyemekleri.com
2 su bardağı süt
2 su bardağı soğuk su
1 çay bardağı yoğurt
1 paket eritilmiş margarin
2 su bardağı sıvı yağ aldığı kadar un
1 kg. kaymak
Şerbeti İçin:
3 kg. toz şeker
2 litre su
Nohut tanesi kadar limon tuzu
Süt, su, eritilmiş margarin, yoğurt bir kaba konur. Aldığı kadar un ilave edilir ve hamur yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Yoğrulan hamur ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır. Parçalar oklavayla ince ve büyük yufkalar şeklinde açılır. Açılan yufkalar biraz bekletilir. Bekletilen yufkaların yarısı yağlanmış baklava tepsisine üst üste konarak döşenir. Yufkaların üstüne küçük parçalara kesilmiş kaymak konur. Kalan yufkalar da bunun üzerine yerleştirilir. Baklava şeklinde kesildikten sonra üzerine kızdırılmış yağ dökülür. Fırında pişirilir. Şerbeti şu şekilde hazırlanır: Bir tencereye şeker ve su konur. Limon tuzu katılır. Şerbet kaynatılır. Soğutulmuş şerbet, fırından yeni çıkmış olan baklavanın üzerine dökülür.
Not: Baklava en çok düğünlerde, nişanlarda ve bayramlarda yapılır. Nişan günü kız evinden, oğlan evine baklava gelir. Kız evi de baklavayı komşulara ve akrabalara dağıtır. Dağıtılan bu baklavaya "gız tadı" denir.
ML® Kaymaklı Baklava için tıklayın
Fotoğraf "nazenin" tarafından gönderildi. 01.06.2020
|
Kaymaklı Baklava (Afyonkarahisar) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc116130
Gönderme Tarihi: 13.Nis.2016
1,679 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
600 gr. un
2 adet yumurta
125 gr. tereyağı
1 su bardağı sıvı yağ
1 fincan şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağından biraz eksik süt
1 su bardağı yoğurt
Şerbeti İçin:
5 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
Yarım çay kaşığı tuz
Un, yumurtalar, sıvı yağ, şeker, limon suyu, tuz karıştırılır. Süt ve yoğurt eklenerek kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. 10-15 dakika dinlendirilir. Hamurdan 15 adet yarım ceviz büyüklüğünde parçalar ayrılır. Parçalar merdane yardımıyla avuç büyüklüğünde açılarak aralarına nişasta serpilir ve üst üste dizilir ve 5 parçaya ayrılır. Parçalar önce merdane daha sonra oklava yardımıyla büyüdüğü kadar açılarak yağlanmış tepsiye dizilir. Herbirinin arasına tereyağı ve sıvı yağ karışımından sürülür. Karışımın kalanı en üste dökülür. Kare şeklinde dilimlendikten sonra sıcak fırına sürülür. Soğuduktan sonra baklavanın üzerine ılık şerbet dökülür ve arasına kaymak konulur.
Not: Afyonkarahisar'da dini bayramlarda gelen misafirlere, zeytinyağlı veya etli yaprak dolması ile birlikte baklava ikram edilir. Arzu edilirse kaymak yerine ceviz konulabilir.
|
|