|
Katmer |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc108675
Gönderme Tarihi: 26.Haz.2015
2,171 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 çorba kaşığı sıvı yağ
5 su bardağı un
Teterince su
Tuz
İçi için:
Yarım paket margarin
3 çorba kaşığı tahin
Unu bir kaba alın. Tuzu ilave edin. Ortasını havuz haline getirin. Azar azar su ilave edip, yumuşak bir hamur haline gelinceye dek yoğurun. Hamuru 15-20 dakika dinlendirin. Yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıp bezeler yapın. İlk bezeyi unlanmış zeminde mantı yufkası inceliğinde açın. Tahin ve eritilmiş margarini üzerine sürün. Rulo yapın.
Bu ruloyu kendi etrafında döndürerek sarın. Bütün bezeleri bu şekilde hazırlayın. Buzdolabında yağm donması için bir süre bekletin. Açıkta kalan ucunu içe doğru döndürün. Çıkardıktan sonra çok fazla inceltmeden açın. Bütün rulolar bitene dek devam edin. Sac veya teflon tavada pişirin.
|
Katmer |
|
bambucu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.08.2019
Mesajlar: 49 Şehir: Çorum |
Kısa URL: https://ml.md/lc144799
Gönderme Tarihi: 09.Ağu.2019
908 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 bardak ılık süt
1,5 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kuru maya
Un
İçi için:
2 kaşık eritilmiş tereyağı
2 kaşık sıvı yağ
Üzeri için:
Tereyağı
Sütü, tuzu ve mayayı derin bir kapta karıştırmakla başlayın.
Daha sonra yavaş yavaş unu ilave ederek karıştırmaya devam edin.
Yumuşak bir hamur elde edeceksiniz.
Hamuru iki parçaya ayırın.
Bezelerden birini alın ve un kullanarak yufka büyüklüğünde açın.
Daha sonra tereyağı ve sıvı yağı bir kapta karıştırın. Bu karışımın yarısını yufkanın üzerine güzelce sürün.
Yufkayı ortasından kesin ve iki tane yarım daire parçası elde edin.
Yağın donması için kıvırdığınız katmerlerin üzerini örtün ve yarım saat kadar buzdolabında bekletin.
Bütün bu işlemleri hamurun diğer yarısı için de tekrarlayın.
Yarım saat sonra her katmer için, çok az un serpin ve merdane kullanarak tabak büyüklüğünde açın.
Kızgın tavada arkalı önlü kızartın.
Tavadan alınca üzerini tereyağı ile yağlayıp hemen servis edebilirsiniz.
|
Katmer |
|
insancıl
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 15.07.2019
Mesajlar: 62 Şehir: Trabzon |
Kısa URL: https://ml.md/lc144902
Gönderme Tarihi: 13.Ağu.2019
719 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamur için:
5,5 su bardağı un
2 su bardağı sıcak su
2 çay kaşığı tuz
Hamuru açmak için:
1 su bardağı un
İçi için:
6 çorba kaşığı tereyağı
Üzeri için:
1 su bardağı su
1 çorba kaşığı tereyağı
2 çay kaşığı tuz
Un, sıcak su ve tuzu derin bir kapta karıştırın.
Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Hamuru 8 parçaya ayırıp parçaların her birini güzelce yuvarlayın.
Tezgahı ya da başka bir düz zemini bolca unlayarak hamurları tek tek açın.
Tereyağını eritip hamurların üstlerine gezdirin.
Hamurları dıştan içe doğru sararak rulolar yapın.
Ruloları kendi etraflarında spiral olarak sarıp 10 dakika kadar dinlendirin.
Dinlenen hamurları yeniden tabak büyüklüğünde açın.
Tereyağını eritip içine suyu ve tuzu ekleyin. Yeniden donmaması için kısık ateşte bekletin.
Hamurların her iki tarafını da yapışmaz tavada iyice pişirdikten sonra üzerine yağlı sudan sürün.
Katmerleriniz hazır. Soğumadan servis yapın.
|
Katmer |
|
İ
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.09.2014
Mesajlar: 614 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc151973
Gönderme Tarihi: 29.Tem.2020
1,587 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Alabildiği kadar un
Ara katları için:
Sıvı yağ, tereyağı karışımı
İçi için;
Lor peyniri
Bir yoğurma kabına su, şeker, tuz ve sıvı yağ alınır, karıştırlır.
Üzerine alabildiği kadar un eklenerek orta sertlikte bir hamur hazırlanır.
Hamur bir süre dinlendirilir ve portakal büyüklüğünde eşit bezelere ayrılır.
İlk beze servis tabağından biraz büyük açılır, üzerine fırça ile sıvı yağ tereyağı karışımı sürülür.
Yufkanın ucu katlanır, kuru kısmına tekrar yağ karışımı sürülür.
Katlanan kısmın karşısı da katlanarak üzerine yağ karışımı sürülür.
Daha sonra iki yan uçları da ortaya doğru katlanır üzerlerine yağ karşımı sürülür. Bu şekilde kare katlanmış yufka elde edilmiş olur.
İkinci yufka da aynı büyüklükte açılır, üzerine yağ sürülür, tam ortasına daha önce katladığımız kare yufka kunur.
Onun da üzerine bir sıra peynir serilir.
Peynirin üzerine alttaki açık yufka dört taraftan katlanır, aralarına yağ karışımı sürülür, en son kenarlarına iyice bastırılır.
Bu şekilde bütün bezeler hazırlanır.
Hazırlanan karelerden biri alınır, elle bastırılarak kare şeklinde biraz daha genişletilir.
Bütün katmerler tek tek kızdırılmış tavada iki taraflı pişirilir.
Sıcak olarak servis edilir.
|
Katmer |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc159417
Gönderme Tarihi: 14.Ağu.2021
346 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
2,5 su bardağı ılık su
Tuz
İçi için:
3 çorba kaşığı tahin
Yarım paket (125 gram) margarin
Unu bir kaba alıp, tuz ilave edin ve ortasını havuz gibi açın. Sıvıyağ ve azar azar su ilave edip, yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini örterek 15-20 dakika dinlendirin. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler koparın. İlk bezeyi unlanmış zemin üzerinde yufka inceliğinde açın. Üzerine tahin ve eritilmiş margarin sürüp, rulo şeklinde sarın. Ruloyu kendi etrafında döndürüp, gül biçimine getirin. Bezeler bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. Buzdolabında 15-20 dakika dinlendirin. Merdaneyle çok fazla inceltmeden yeniden açın. Sac veya yapışmaz yüzeyli tavada önlü arkalı pişirip servis yapın.
|
Katmer |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc160266
Gönderme Tarihi: 25.Eyl.2021
303 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım paket yaş maya
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
Alabildiği kadar ılık su
Bir kaba unu koyun. Ortasına maya, toz şeker ve tuzu koyup suyu ilave ederek hamuru kulak memesinden biraz daha sert olana kadar yoğurun.
Üzerini kapatıp mayalanmasını bekleyin.
Mayalandıktan sonra küçük bezelere ayırın.
Bezelerin içine tereyağı sürün ve rulo şeklinde yuvarlayıp içlerine yağ sürüp katlayın. 1 saat dinlendirin.
Dinlenen ruloları hafif unla ve merdane yardımıyla açın.
Katmerleri sacda ya da tavada arkalı önlü eşit şekilde kızartın.
Kızaran katmerlere tereyağı sürüp sıcak servis edebilirsiniz.
|
Katmer |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc162029
Gönderme Tarihi: 24.Arl.2021
366 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 kilogram un
2 yemek kaşığı tuz
1,5 litre civarı su
Arası için:
Sıvı yağ
Un ve tuz genişçe yoğurma kabına alınır ve ortası havuz şeklinde açılır.
Suyu birden dökmeyin. Un çektikçe suyu ekleyin. Ele yapışmayacak ama yumuşak bir hamur olması lazım. Bunun için çok yoğurmanızı öneririm. Ben hamur toparlanınca, mermer tezgahta yoğurma işlemine devam ediyorum. Ne kadar çok yoğrulursa, o kadar rahat açılır.
Hamur pürüzsüz olacak kadar yoğrulunca, kapaklı bir kapta birkaç saat dinlendirilir.
Dinlenen hamurdan büyükçe portakal büyüklüğünde parçalar koparılır ve hafif un serpilmiş tezgah veya sofrada yufkadan daha ince olacak şekilde açılır.
Ben oklava kullanmayı pek beceremediğimden, biraz açınca elimle çekerek büyüttüm.
Açılan hamurun her yerine gelecek şekilde, sıvı yağ ile yağlanır.
Bir ucundan başlanarak, rulo şeklinde sarılır ve gül böreği şeklinde dolandırılır.
Üzeri kapatılıp vakit varsa bir süre daha dinlense iyi olur.
Son aşamada, sardığımız yağlı yufkalarımız pişirilecek boyda unlanmadan hafifçe merdane ile açılır. Yarım cm kalınlığı idealdir.
Önceden ısıtılmış döküm saçta çevirerek ve yağlayarak pişirilir.
Katların tel tel açılması için, ocaktan almadan birkaç kere saca vurursanız, katlar ayrılır.
Dondurucuda saklanır, daha sonra çıkarıp ısıtmaya gerek kalmaz. Erken çıkarıp oda ısısına gelince yemeye hazırdır.
|
Katmer |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc165766
Gönderme Tarihi: 29.Haz.2022
174 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 adet yumurta
Tuz
Yarım fincan zeytinyağı
Un
Aralarına sürmek için:
150 gr. eritilmiş tereyağı
3 yemek kaşığı tahin
Hamur malzemesini yoğuruyoruz ve dinlenmeye bırakıyoruz. Hamurdan büyük bezeler yapıp açıyoruz ve karışımı üzerine sürüyoruz. Ortasına minik bir delik açıp ortasından dışarı doğru rulo yaparak katlıyoruz, tekrar bezelere ayırıyoruz. Tereyağının donması için bezeleri buzdolabında bekletiyoruz. Daha sonra tek tek açıp ısıttığımız teflon tavada hiç yağ ilavesi olmadan arkalı önlü pişiriyoruz.
Fotoğraf "dolu" tarafından gönderildi. 14.08.2024
|
Katmer |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 1577 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc179503
Gönderme Tarihi: 16.Eyl.2024
67 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 su bardağı un
1 su bardağı su (yaklaşık)
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sıvı yağ (hamuru yoğururken)
100 gram tereyağı (eritilmiş)
1 çay bardağı sıvı yağ (tereyağı ile karıştırmak için)
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi (isteğe bağlı, katmerin arasına koymak için)
Unu geniş bir kaba alın, ortasını havuz şeklinde açın.
Ortaya tuzu ekleyin, suyu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Sıvı yağı da ekleyerek yoğurmaya devam edin.
Hamurun üzerini nemli bir bezle kapatarak 30 dakika dinlendirin.
Dinlenen hamuru eşit büyüklükte bezelere ayırın (bu tariften yaklaşık 6-8 beze çıkabilir).
Bezeleri un yardımıyla tabak büyüklüğünde açın. Açtığınız hamuru ince bir tabaka olacak şekilde açmaya çalışın.
Eritilmiş tereyağı ve sıvı yağı karıştırın. Açtığınız hamurun her tarafına bu yağ karışımından sürün.
Yağladığınız hamurun üzerine dövülmüş ceviz içi serpebilirsiniz (isteğe bağlı).
Hamuru zarf şeklinde veya rulo yaparak katlayın ve bir kenara alın.
|
|