|
|
KASTİLYA ÇORBASI |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc61499
Gönderme Tarihi: 19.Mar.2011
2,283 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı su
2 küçük dolmalık biber (çekirdekleri ve beyaz kısımları ayıklanıp şerit halinde kesilmiş)
60 gr (4 çorba kaşığı) tereyağı
1 kg domates (kabukları soyulup, çekirdekleri ayıklanmış ve iri doğranmış)
1 büyük soğan (ince doğranmış)
4 çorba kaşığı un
4 su bardağı tavuk suyu
1 küçük defne yaprağı
1 çorba kaşığı limon suyu
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
125 gr (3/4 su bardağı) haşlanmış pirinç (soğuk)
Orta boy bir tencerede suyu harlı ateşte kaynatınız. Dolmalık biberi ekleyerek ateşi kısıp, 10 dakika pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp biberleri delikli kepçeyle çıkararak, kağıt peçeteyle kurulayınız. (Tencerede kalan suyu dökünüz.)
Aynı tencerede 2 çorba kaşığı yağı orta ateşte eritip, domatesleri ve soğanın yarısını katarak 8-10 dakika, soğanlar yumuşayıncaya kadar pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp domates-soğan karışımını süzgeçten geçirerek bir kaseye süzünüz.
Kalan 2 çorba kaşığı yağı tencerede eritip, kalan soğanları katarak 8-10 dakika, yumuşayıp pembeleşene kadar kavurunuz. Tencereyi ateşten alıp tahta kaşıkla unu ekleyerek, tekrar 5 dakika pişiriniz,
Tavuk suyunu ve süzdüğünüz domates - soğan karışımını tencereye ekleyip 25 - 30 dakika, devamlı karıştırarak, çorba koyu ve pürtüksüz olana kadar pişiriniz. Defne yaprağı, limon suyu, şeker, tuz, biber, pirinç ve kağıt peçete üstündeki haşlanmış dolmalık biberleri ekleyiniz. Ateşi kısıp arasıra karıştırarak 15 dakika çorbayı yavaş yavaş pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp defne yaprağını çıkarıp atınız. Çorbayı kepçeyle sıcak çorba kâsesine yada tek kişilik kaselere boşaltıp servis ediniz.
|
KASTİLYA ÇORBASI |
|
rıza
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.03.2007
Mesajlar: 371 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc13129
Gönderme Tarihi: 13.Nis.2007
3,446 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
4 yumurta,
3 diş sarımsak,
6 dolmalık biber (bunların üçü yeşil, üçü kırmızı olmalıdır),
250 gramlık bir francala,
1 çorba kaşığı zerdeçal,
1+1/2 bardak et suyu (tavuk suyu da olabilir),
1 fincan mısır unu,
2 çorba kaşığı zeytinyağı,
yeteri kadar tuz ve karabiber,
1 bardak rendelenmiş kaşer peyniri.
Yapımı: Francalayı önce dilim dilim sonra da kuşbaşı iriliğinde parçalara doğramalı ve bunları kızgın bir fırına koyup peksimet gibi kızartmalı. Biberleri ateşte pişirerek dışlarındaki zarı iyice kabartmalı. Sonra çuval gibi kaba bir bezle bu zarları ovarak çıkarmalı. Bol akarsuda iyice yıkadıktan sonra ortadan ikiye bölmeli. Çekirdeklerini ve çekirdek yataklarını çıkarıp attıktan sonra küçük parçalara doğramalı.
2 çorba kaşığı zeytinyağını bir güvece boşaltmalı. Kıyılmış sarmısağı da içine atıp kabı kuvvetli bir ateşe oturtmalı. Karıştırarak sarımsakları kavurmalı. Sarımsakların rengi dönmeye başlayınca biber parçalarını katmalı. Bunlar da kavrulunca et suyunda eritilmiş mısır ununu ve zerdeçalı katmalı.
Çorbayı yarım saat kadar orta ısılı ateşte pişirmeli. Güveci ateşten indirmeden üç dakika önce fırında peksimet durumuna getirilmiş ekmek parçalarını çorbanın içine atmalı.
Güveci ateşten indirdikten sonra yumurtaları içine kırmalı rendelenmiş kaşer peynirini, tuzunu ve biberini serptikten sonra güvecin ağzını kapamalı ve çorbayı 5-6 dakika kadar dinlendirmeli. Sonra güveci olduğu gibi sofraya çıkarıp servis yapmalı.
Hakiki Kastiyle çorbasında et suyu yerine sade su konmakta, ekmek dilimleriyse ufak parçalara doğranmadan dilim dilim fırınlanmakta ve böyle dilim halinde güvece atılmaktadır. Rendelenmiş kaşer peyniriyle un kullanmamaktadırlar.
|
|
KASTİLYA ÇORBASI Tarifleri Endülüs Yemekleri
|
|