| 
 
 
 | 
Karaş (Sivas) | 
  | 
teşrifat 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.04.2016 
Mesajlar: 40 Şehir: Van | 
Kısa URL: https://ml.md/lc116867 
Gönderme Tarihi: 14.May.2016 
1,807 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.kulturportali.gov.tr
 
 
500 gr. Karamuk Kurusu
 
6 Su Bardağı Su
 
1 Su Bardağı Toz Şeker
 
1 Su Bardağı Fındık (Dörtte biri dövülmeyecek)
 
1 Su Bardağı Ceviz içi
 
1 Çay Bardağı Çekirdeksiz Üzüm
 
2 Fincan Nişasta 
 
 
Kırlardan toplanan karamuk meyvelerinden yapılan pelte şeklinde hafif bir tatlıdır.Vişne ve kuşburnu ile de yapılabilir. Yıkanmış karamuklar, bir buçuk litre su ile ezilinceye kadar kaynatılır, tel süzgeçten süzülür. Bu karışım bir litre kadar kalır. İçine toz şeker ilave edilir. Daha önceden haşlanmış çekirdeksiz üzüm ve dövülmüş fındık katılarak hafif ateşte karıştırılarak, iki fincan nişasta, biraz soğuk suda ezilerek, kaynayan karışıma ilave edilir. Muhallebiden daha koyu bir kıvama gelince indirilir. Dövülmemiş fındıklar bu aşamada içine atılır, kâselere pay edilir. Yüzüne dövülmüş ceviz ekilir.
 
 
Not: Karamuk ile yapılan karaş, vişne ile de aynı şekilde yapılır. Kuşburnu ile olanı şöyle hazırlanır: Kuşburnu suda şekeri konarak kaynatılır, suyu alınır, tekrar kaynatılarak alınan sular birleştirilerek tencereye konur. Çekirdeksiz üzümler konur ve pişene kadar kaynatılır. Nişastası su ile ezilerek karışıma katılır, bir taşım kaynatılır. Kâselere konur ve üzerine dövülmüş ceviz ekilir.
 
 
 
  
 | 
Karaş (Sivas) | 
  | 
Doctor 
English Admin 
 
  
Kayıt: 15.01.2007 
Mesajlar: 1266 Şehir: KKTC | 
Kısa URL: https://ml.md/lc157613 
Gönderme Tarihi: 05.May.2021 
344 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg kara üzüm
 
Su
 
250 gram yaprak kayısı
 
3 yemek kaşığı nişasta
 
750 gram toz şeker
 
Yarım tatlı kaşığı tarçın
 
 
Kara üzümün üzerine su ekleyip kaynatın. Üzümler şişince ocağı kapatın. Üzümleri süzgece döküp ezin. Posası kalıncaya kadar birkaç defa süzgeçten geçirin. Üzüm suyunu tekrar tencereye alıp yaprak kayısıları ekleyin. Yumuşayana kadar pişirin. Şekeri ekleyip 5 dakika kaynatın. Kaselere paylaştırın. Üzerini tarçın ile süsleyip servis yapın.
  
 | 
Karaş Tatlısı (Sivas) | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc178607 
Gönderme Tarihi: 15.Tem.2024 
168 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Simay Kaşıkçı
 
 
400-500 gr karamuk meyvesi ya da vişne 
 
1 su bardağı toz şeker 
 
6 su bardağı su 
 
1 su bardağı ceviz 
 
1 su bardağı fındık 
 
1 su bardağı nişasta 
 
1 su bardağı çekirdeksiz üzüm 
 
1,5 lt su 
 
 
Karamuk veya vişneler yıkanır, bir tencereye alınarak üzerine su ilave edilir, yumuşayıncaya kadar kaynatılır. 
 
Kaynayan karamuklar, tel süzgeçten geçirildikten sonra üzerine şeker eklenerek karıştırılır. 
 
Önceden haşlanmış çekirdeksiz üzüm ve dövülmüş fındıklar da ilave edilerek hafif ateşte karıştırmaya devam edilir. 
 
Nişasta da karışıma eklenir, karıştırmaya devam edilir. 
 
Tatlı muhallebi kıvamına geldiğinde ocaktan alınır. 
 
Üzerine isteğe göre fındık veya ceviz eklenerek servis edilir. 
 
 
Not: Sivas yöresine özgü Karaş tatlısı, böğürtlene benzeyen mayhoş bir tada sahip karamuk meyveleriyle yapılan, hafif ve puding kıvamında bir tatlıdır. Tercih edilirse vişneyle de yapılabilir.
  
 | 
 
 
 
 
 
 |