| 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 | 
 
Karalahana Sarması Tarifleri Amasya Yemekleri
| 
 |  
| Karalahana Sarması |  
|  | ay ışığı Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 16.06.2016
 Mesajlar: 1738
 Şehir: Samsun
 | Kısa URL: https://ml.md/lc146436 Gönderme Tarihi: 31.Ekm.2019
 546 defa indirildi / yazdırıldı
 
 |  
| 
 
 Haşlanırken kullanmak için:
 Yarım çay kaşığı kaya tuzu
 Sarma için:
 500 gram karalahana
 2 yemek kaşığı zeytinyağı
 3/4 su bardağı pirinç
 2 adet kuru soğan
 125 gram kıyma
 1 tatlı kaşığı kuru nane
 1 çay kaşığı karabiber
 1 çay kaşığı pul biber
 1 çay kaşığı kimyon
 1 çay kaşığı tuz
 1 yemek kaşığı domates salçası
 Yarım demet maydanoz
 Üzerine gezdirmek için:
 1 çay bardağı zeytinyağı
 Sosu için:
 1 su bardağı yoğurt
 1 diş sarımsak
 1 yemek kaşığı domates salçası
 15 gram tereyağı
 
 Bir tencerede bolca su kaynatın.
 İçine kaya tuzunu ekleyip erittikten sonra ayıklayıp saplarını kestiğiniz karalahanaları suya atın.
 Lahana yapraklarını 3 dakika kadar haşlayıp kevgirle sıcak sudan alıp soğuk suya koyun.
 Sarmanın içi için kuru soğan, kıyma, pirinç, zeytinyağı, tuz, salça, baharatlar ve kıyılmış maydanozu güzelce karıştırıp bir harç elde edin.
 Lahananın en kalın birkaç yaprağını tencerenin dibine sermek için kenara ayırın.
 Diğer yaprakların sert damarlarını bıçakla kesip alın.
 Kıymalı harcı yaprakların içine güzelce sarın, kenarlarını kapatıp iç harcın yerinde kalmasını sağlayın.
 Ayırdığınız lahanaları tencerenin dibine serip sardığınız dolmaları lahanaların üzerine yerleştirin.
 Lahanaların üzerine zeytinyağını gezdirip porselen bir tabağı tencerenin üzerine yerleştirerek sarmaların yerinde kalmasını sağlayın.
 Tencerenin yarısına gelecek kadar suyu tabağın kenarından yavaşça dökün.
 Kapağını kapatıp önce yüksek sonra kısık ateşte yarım saat kadar pişirin.
 Sarmalarınız pişince altını kapatın.
 Yemeğin sosu için tereyağını tavada eritip içine salçayı ekleyin ve kavurun.
 Sarımsakları ezip yoğurtla karıştırın.
 Sarmaları servis ederken üzerine önce yoğurt, sonra da salçalı sos gezdirin.
 
 
  
 
 |  
| Karalahana Sarması |  
|  | Selver Somuncu Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 25.05.2007
 Mesajlar: 1024
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc172296 Gönderme Tarihi: 27.May.2023
 195 defa indirildi / yazdırıldı
 
 |  
| 
 
 Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
 
 40 adet karalahana yaprağı, 8x10 cm ebadında
 50 g tereyağı veya sadeyağ
 İçi için:
 200 g pilavlık bulgur
 300 g dana döş kıyma, yağlı
 3 adet orta boy soğan, ince kıyılmış
 1 çay kaşığı acı pul biber
 2 çay kaşığı kuru nane
 1 çay kaşığı karabiber
 1 tatlı kaşığı tuz
 ½ litre su
 
 Karalahana yapraklarını 2 litre suda 5 dakika pişirin. Süzün ve bir kenara alın.
 Harcını hazırlamak için bulguru suda bir defa yıkayıp süzdürün.
 Bir kâse ya da tepside kıyma, soğan, pul biber ve nane ile karıştırın. Karabiber ve 1/2 tatlı kaşığı tuz ekleyerek tekrar karıştırın.
 Karışımı 40 eşit parçaya bölün.
 Düz bir zemine karalahana yapraklarını damarlı kısımları üste gelecek şekilde yayın. İç harcını uzun kısmına çizgi halinde yerleştirin. Yaprağı bir tam tur kenarlarını içine katlayarak 2,5-3 santim eninde sarın.
 Kalan karalahana yapraklarını tencere dibine yerleştirin. Üzerine sarmaları dizin.
 ½ litre suyu, yağ ve ½ tatlı kaşığı tuzla sos tenceresinde beş dakika ısıtın. Sarmaların üzerine gezdirin. Sarmaların üzerini ters çevirdiğiniz bir tabakla kapayın.
 Tencere kapağını kapamadan orta ateşte 10 dakika pişirin. Daha sonra kısık ateşe getirerek kapağı kapalı olarak 45 dakika - 1 saat pişirin. Sıcak servis edin.
 
 Not: Doğu Karadeniz’de geleneksel olarak mısırla (korkota) pişirilen bu tarifi, bulgur yerine mısır yarması kullanarak da hazırlayabilirsiniz. Pirinç kullanmayı da tercih edebilirsiniz. Sarmadan artan karalahana yapraklarını çorba için saklayabilirsiniz.
 
 
 |  
| 
 
 
 
 
 |  | 
 
   |