| 
 
| 
 
 
 | 
 
Karagöz | 
 
  | 
gurur 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 27.11.2007 
Mesajlar: 35 Şehir: Yenimahalle-Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc19577 
Gönderme Tarihi: 27.Kas.2007 
3,758 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Kaynak: Metropost
 
 
Bölge: İzmir 
 
Yaşam alanı: Yazın taşlık ve yosunluk, midyesi bol yerler, kışın derin sular 
 
Türleri: Baltabaş, Sivrigaga, Sargos, Mırmır 
 
Büyüklük: 20-25 cm (eni 50 cm) 
 
Lezzetli dönemi: Mayıs-Temmuz arası hariç her zaman 
 
Yemek önerisi: Izgara, buğulama, fırın (1 kg ve daha büyükse), çorba
 
 
Porsiyonluklarını ızgara, tava, tereyağlı tava olarak pişirilebililr. Cok iri karagözlerin filetosunu çıkarılarak pişirilebilir.
  
 | 
 
Karagöz | 
 
  | 
Göksen 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.01.2015 
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc106396 
Gönderme Tarihi: 01.Nis.2015 
1,813 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
İBB Su Ürünleri Hali Müdürlüğü
 
 
Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdenizde bulunan Karagözün denizlerimizde karagöz, baltabas karagöz, sivri burun karagöz olmak üzere üç türü yasar. Vücut rengi, koyu gümüsi gri pembemsi nüanslıdır.
 
Kafa mavimsi alın bandı kahverengidir.
 
Maksimum uzunluk 45 cm; ortalama uzunluk 18-25 cm.dir.
 
Kıyısal bölgede 130 m derinliğe kadar olan kumluk ve kayalık alanlarda demersal olarak yasar. Genç bireyler ise deniz bitkilerinin oldukları zeminleri tercih ederler.
 
 
ÜREME DÖNEMİ: İlkin disi olma özelliği tasır. Bununla beraber bazı bireyler ayrı eseylidir. Eseysel olgunluğa erkekler ortalama 16.5 cm boy, disiler ise 17.5 cm boy ve 2. yasta erisirler. Aralık-Mart ayları arasında ürerler.
 
Minimum Av Boyu: 18 cm
 
TÜKETİM ŞEKLİ: Karagözün eti lezzetlidir. Tavası, ızgarası, buğulaması ve kiremitte fırını yapılır.
 
 
 
  
 | 
 
Karagöz | 
 
  | 
şale 
Yeni Üye 
 
  
Kayıt: 04.08.2020 
Mesajlar: 3 Şehir: Bolu | 
Kısa URL: https://ml.md/lc152455 
Gönderme Tarihi: 20.Ağu.2020 
451 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Çipuranın yakın akrabası olan Karagöz, elips şeklinde, yassı, gümüşi pulları olan yerli bir balıktır. Baltabaş, Sivrigaga, Sargos ve Mırmır gibi çeşitleri vardır. Ortalama 20-25 cm, en fazla 50 cm boyunda olur. Yazın taşlık ve yosunluk, midyesi bol yerlerde yaşar. Kışın derin sulara çekilir. Her mevsimde yenebilen bu balık, özellikle Mayıs-Temmuz ayları haricinde daha yağlı ve lezzetlidir. Aynen Çipura gibi ızgarası, buğulaması, fırını ve çorbası çok güzel olur. 1 kg ve daha büyüklerinin fırını tercih edilmelidir.
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Karagöz Tarifleri Diğer Konular
 | 
 
 
 
 |