|
|
Kapama (Güdül Ankara) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc105590
Gönderme Tarihi: 02.Mar.2015
5,177 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
1 kilo kuzu budu
Yarım kilo nohut
Yarım kilo pirinç
Tuz
Karabiber
1 kilo arpacık soğanı
Et, soğan, karabiber ve tuzla iyice harmanlanarak kapama testisine doldurulur. Derin bir kabın içerisine testi ters çevrilir. Nohut etrafına yayılır. Testinin içindeki etin piştiğini anlamak için nohutla birlikte birkaç parça kemikli et atılır. Daha sonra su katılır. Et pişene kadar karışım pişirilir. Pilav tenceresine testi ters çevrilip alınır. Nohutla beraber pirinç, kaynayan suya katılır. Pilav pişince kapatılır. Üzerine karabiber serpilir ve sıcak servis yapılır.
Not: Kapama yapılan testi bilinen su testisi dışında, ağzı geniş, altında ters çevrilince üste gelecek şekilde buhar çıkmasını sağlayan küçük bir delik bulunan bir testidir. Kapama, adını testinin ters çevrilerek tencereye kapatılmasından almıştır. Yörede tarım ve hayvancılığın önemli bir geçim kaynağı olması yemek kültürünü etkilemiştir. Özellikle yörede nohut yetiştirilmesi leblebicilikle birlikte kapamanın da bir anlamda mimarı olmuştur.
Yörede, kapama yapımı çok eskilere dayanmaktadır. Yapımı ise özel gün ve davetlerle sınırlı kalmamakla birlikte en çok bu günlerde yapılmaktadır. Güdülde kiraz ve üzümün bol miktarda yetişmesi nedeniyle haziran ve eylül aylarında Yeşilöz beldesinde yer alan ve piknikçiler için mesire yeri olan Sorgun göleti kıyısında kiraz festivali, Karacaören köyünde de üzüm şenlikleri yapılmaktadır. Gerek bu şenliklerde gerekse bayramlar ve özel günlerde ve ilkbaharın gelişinde kapama pişirilmektedir.
Bu lezzeti festival ve şenliklere gelen büyük çoğunluğu yerli olan turistler de tatma imkanı bulmaktadır.
Kapamanın evlerde pişirilen bazlama ve üzüm hoşafı ile yenilmesi ve ardından da yine bu yörenin tatlısı olan höşmerim ile yemeğin tamamlanması önerilmektedir. Kapama 2002 yılında Ankarada yöresel yemeklerin tanıtılması amacıyla yapılan bir yarışmada etli yemekler kategorisinde birincilik ödülü almıştır.
|
Kapama (Güdül Ankara) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc107461
Gönderme Tarihi: 10.May.2015
3,171 defa indirildi / yazdırıldı
|
Güdül Kaymakamlığı
Kemikli et parça parça doğranır, soğanlarda iri iri doğranır. Et ve soğan bir toprak testiye Konur testiye az su ilave edilir, ters çevrilerek başka bir kabın içinde pişirilir.
|
|
Kapama (Güdül Ankara) Tarifleri Aksaray Yemekleri
|
|