| 
 
 
 | 
Kallili Köfte (Kahramanmaraş) | 
  | 
Göksen 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.01.2015 
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc107501 
Gönderme Tarihi: 11.May.2015 
1,849 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Kahramanmaraş Valiliği
 
Hacı Ali Özturan
 
 
2 su bardagı bulgur
 
2 küçük sogan
 
100 g siyah kıyma
 
100 g yaglı kıyma
 
1 yemek kasıgı pul biber
 
1-2 diş sarımsak
 
1 yemek kasıgı karısık salça
 
1 yumurta
 
2-3 yemek kasıgı tereyagı
 
1 tatlı kasıgı tarçın
 
1 tatlı kasıgı karanfil
 
5-6 ceviz
 
1 küçük tencere tarhana çorbası
 
Tuz
 
 
Geniş bir tepsiye bulgurlar alınır.İnce dogranmış bir küçük sogan katılır. Salça, tuz, pul biber ve istenirse sarımsak konarak yogrulur. Siyah kıyma konarak yogurmaya sürdürülür. 1 yumurta kırılarak biraz daha yogrulan köftenin sakızlanması yeterli olmazsa irmik ya da nisasta katılmalıdır.
 
Bir tavaya tereyagı alınarak kızdırılır. Üzerine 1 küçük sogan dogranır. Soganlar pembelesince üzerine yaglı kıymalar konarak kavrulur. Kavurmanın sonuna dogru nohut iriligindeki cevizler konarak birkaç dakika daha kavrulur.
 
Bu sekilde kavrulan içe 1 tatlı kasıgı tarçın ya da 1 çay kasıgı karanfil konarak karıstırılır.
 
Yukarıda yogrulan köfteden ceviz büyüklügünde parçalar koparılarak, içli köftedeki gibi içleri oyuk ama ceviz büyüklügünde köfteler hazırlanır.
 
Her birinin içine birer çay kasıgı iç konduktan sonra agızları sıvazlanarak kapatılır. 
 
Bu sekilde hazırlanan kallili köfteler pismekte olan tarhana çorbasının içine (çorba pismeye 10 dakika kala) konarak çorbayla birlikte pisirilir.
 
Bu sekilde pisirilen kallili köfte tarhana çorbasıyla birlikte servis yapılır. Kallili köfteler yenirken ısırıldıgında tarçın ya da karanfilin hoş kokusu ortalıga yayılır.
 
 
Not: Kalli, Kahramanmarasta sincap anlamına gelir. Kallili köftenin içindeki cevizlerden dolayı bu adı alıyor olsa gerek. Yoksa sincapla ilgili baska bir ilinti bulamıyoruz.
 
 
 
 
Fotoğraf "sabahtan" tarafından gönderildi. 03.11.2020
  
 | 
Kallili Köfte (Kahramanmaraş) | 
  | 
Göksen 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.01.2015 
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc112712 
Gönderme Tarihi: 14.Kas.2015 
1,734 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 su bardağı ince bulgur
 
2 küçük soğan
 
100 gr kıyma (2 kere çekilmiş dana, koyun eti karışık)
 
100 gr koyun kıyması
 
1 çorba kaşığı kırmızı pulbiber
 
1-2 diş sarımsak
 
Yarım çorba kaşığı domates salçası
 
Yarım çorba kaşığı biber salçası
 
1 yumurta
 
1 çorba kaşığı nişasta
 
2-3 çorba kaşığı sıvıyağ
 
1 tatlı kaşığı tarçın
 
1-2 diş karanfil
 
1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi
 
Tuz
 
Tarhana çorbası için: 
 
3 çorba kaşığı tarhana
 
2 su bardağı su
 
Tuz
 
 
1.  Soğanları soyup kıyın. Sarımsakları soyup ezin. Bulguru geniş bir tepsiye alın. Salça, tuz, sarımsak, pulbiber ve soğanın yarısını ilave edip yoğurun. 2 kere çekilmiş kıymayı azar azar bulgura yedirerek yoğurun. Yumurta ve nişastayı ekleyip tekrar yoğurun.
 
2.  Karanfilleri havanda dövün. Tavada sıvıyağı kızdırıp kalan soğanı kavurun. Koyun kıymasını ekleyip kavurmaya devam edin. Ceviz içini iri parçalara ayırıp ilave edin. Tuz, karanfil ve tarçını ekleyip karıştırın. Tavayı ocaktan alın. 
 
3.  Bulgurlu malzemeden ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Parmağınızla bir delik açıp çevirerek yüzeyini inceltin. Ortalarına birer kaşık iç malzeme yerleştirin. Elinizi ıslatarak köfteleri kapatın. Malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün.
 
4.  Tarhanayı 15 dakika ıslatıp tencereye alın. 2 bardak su ve tuz ilave ederek 10 dakika kaynatın. Köfteleri ekleyip 15 dakika pişirin. Servis tabağına alıp sıcak olarak servis yapın.
  
 | 
 
 
 
 
 
 |