|
KALKAN |
|
tiryaki
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.05.2008
Mesajlar: 45 Şehir: Yenimahalle-Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc24169
Gönderme Tarihi: 29.May.2008
2,256 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yassı kemikli, kalkan biçiminde, iri, derisi çivi kabarcıklı, alt çenesi sivri, gözleri sol tarafında, eğik ağızlı, gözlerinin çevresinde pullar bulunan bol ve lezzetli beyaz etli bir balıktır. Boyunun 1 metreyi bulduğu görülmüştür. Mart ve haziran ayları arasında çok lezzetli olur. Yavru kalkanlar ise haziran ve ağustos ayları arasında kullanılmalıdır. Pişirme yöntemlerinin hemen hepsi kalkana uygulanabilir. Tavası, ızgarası, terbiyelisi, salçalısı yapılır.
|
Kalkan |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc24459
Gönderme Tarihi: 09.Haz.2008
2,763 defa indirildi / yazdırıldı
|
İBB Su Ürünleri Hali Müdürlüğü
Vücutları üstten dairevi görünüslü ve biraz bombelidir.
Alt tarafları tamamen düzdür. Derisi pulsuz fakat küçük kemiksi yumrularla kaplıdır. Gözler vücudun sol tarafında bulunur. Sırt yüzgeci gözlerin önünden baslar. Göğüs yüzgeçleri küçüktür. Bütün yüzgeçleri yumusak ısınlıdır. Sırt yüzgecinde 60-71, anal yüzgecinde ise 44-52 ısın bulunur. Keskin dikenleri bulunmaz. Kuyruk yüzgeci yüzme islerini sağladığından yataydır.
Yan çizgi, vücudun orta kısmında bir eğri (kavis) yapar. Ağız, dorsal ve maildir. Çeneler bir çok sıra teskil eden dislerle örtülüdür. Burun delikleri gözlerinin önündedir. Anüs deliği öne çok yaklasmıstır.
Ortalama 4065 cm arasındadırlar. Maksimum 100 cm boya kadar ulasırlar.
ÜREME DÖNEMİ: Kalkan balığı ilkbahar döneminde özellikle mayıs ayı yoğun olmak üzere nisan-haziran aylarında yumurta bırakmaktadır. Yoğun üreme dönemi olan mayıs ayında su sıcaklığı 12-18 °C arasında değismektedir. Üreme disi bireylerde 3 yasında kısmî olarak baslamakta ancak üreme faaliyetine tam katılım 4 yaslarında olmaktadır. Bu dönemde ortalama boy 44 cm civarındadır.
AV YASAĞI: Tüm Denizler 1 Mayıs 30 Haziran Önceden avlananlar için stok bildirilmek zorunda ve stokların tüketimi 7 gün için geçerlidir. Minimum Av Boyu : 40 cm
TÜKETİM ŞEKLİ: Özellikle buğulama ve tavası güzeldir.
|
KALKAN BALIĞI |
|
XXL
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.02.2009
Mesajlar: 33 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc33798
Gönderme Tarihi: 16.Şub.2009
4,165 defa indirildi / yazdırıldı
|
Beyaz etli olan bu balığın en lezzetli zamanları mart - haziran sonuna kadardır. En makbulleri 3 - 4 kilo arasmdaki erkek kalkanlardır. Dişileri daha az çivili, fakat etleri daha yumuşaktır. Bir dişi kalkanda 1/2-1 kilo arasında yumurta çıkmaktadır. Bunların 200 - 750 gram arasında gelenlerine Kalkan yavrusu denilmektedir. Yavruların en lezzetli zamanları ise haziran - ağustos arasındadır. Tavaya elverişlidir.
|
KALKAN BALIĞI |
|
Mersiye Şükrani
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 07.07.2010
Mesajlar: 91 Şehir: Şiraz |
Kısa URL: https://ml.md/lc53461
Gönderme Tarihi: 09.Tem.2010
2,389 defa indirildi / yazdırıldı
|
Eti beyaz, yağlı ve çok lezzetlidir. Dişisi pek beğenilir. Erkeğin düğmeleri çok ve sert olur. Dişisi, erkeği bu şekilde anlaşılır. Dişisinin düğmesi az olduğu gibi rengi de açıkçadır. Yumurtasını döktükten sonra karnı çukurlaşır. Karadeniz kalkanlarının rengi siyahımsı ve eti yavan olur. Yerliler gibi lezzetli değildir. Boğaz ve özellikle Beykoz kalkanı pek ünlüdür.
|
MUTFAKLARIN GÖZDESİ KALKAN |
|
Cankat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc60854
Gönderme Tarihi: 02.Mar.2011
2,545 defa indirildi / yazdırıldı
|
THY Skylife
Karadeniz kökenli kalkan balığı tartışmasız İstanbul mutfağının en gözde balığıdır. Balıkların ihtiyaç duyduğu gıda bakımından balıklar için cennet sayılan Karadeniz’de yetişen kalkan balığı dünyanın diğer bölgelerindeki kalkan balığı ile karşılaştırmak mümkün değil.
Yoğun bir inanışa göre kalkan balığının erkek olanın daha lezzetli olduğu söylenir. Aslına bakılırsa durum gerçeği yansıtmıyor. Kalkan balığının dişisi erkeğe göre daha büyük ölçülere ulaşır. Dişi kalkan balığının erkeğine göre yağ oranındaki yükseklik daha lezzetli olmasının ana nedenidir.
|
Dipten Gelen Lezzet Kalkan |
|
Cankat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc88335
Gönderme Tarihi: 09.Nis.2013
2,077 defa indirildi / yazdırıldı
|
THY Skylife
Bir zamanlar tüm denizlerimizde bolca bulunan ama hasına Karadeniz ve Marmarada rastlanan denizlerin gözbebeği, ağlardan çekildiğinde balıkçıya bayram havası yaşatıyor. Çünkü uzun zamandır en pahalı balıklar listesinde birinciliği elinden bırakmıyor.
Ağırbaşlı kalkan hareketi pek sevmez, hayatın ritmini kendine göre ayarlar, mecbur kaldığındaysa yavaş, narin ve nazlı salınır derinlerde.
Bu sakin, ağır balığın karakteriyle pek de uyuşmayan bir adı var aslında. Rivayete göre yassı gövdesi savaş kalkanına benzetilir ve işte böyle alır kalkan balığı adını. Son dönemde özellikle yavru kalkanların trolle avlanmaya karşı korunması, bu leziz balığın geleceği açısından olumlu bir gelişme. Omega 3 deposu olan kalkan, parlak, sıkı ve lop beyaz eti ile çok lezzetlidir. Bu pulsuz, az yağlı balık; yumuşak kahverengi derisi ve iğne şeklinde düğmeleri ile ayrışır dünyanın diğer sularında yaşayan hemcinslerinden. Kuzenlerinde olmayan bu düğmeler Karadeniz kalkanına o özel tadını verir. Şubatın sonu görünüp cemrelerin düşmesiyle Karadeniz kalkanının sezonu başlar. Boğazın serin sularına açılan bir yolculuğa koyulan kalkan, işte tam da bu dönemde yağlanır ve lezzetine kavuşur.
Pişirmesi ayrı yemesi ayrı keyiftir; tavası, buğulaması, ızgarası, fırını, pilakisi hatta tandırı ile bir ziyafettir sofrada. Nasıl pişirilirse pişirilsin bembeyaz kalkan eti, derin denizlerin kokusunu taşır ve ağızda pamuk gibi dağılır.
|
Kalkan |
|
şale
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.08.2020
Mesajlar: 31 Şehir: Bolu |
Kısa URL: https://ml.md/lc152466
Gönderme Tarihi: 20.Ağu.2020
336 defa indirildi / yazdırıldı
|
Karadenizin bu ünlü balığı bütün yassı, oval vücudu, bir tarafı siyaha yakın diğer tarafı beyaz rengi ve beyaz tarafındaki düğmeleri ile tanınır. Her iki tarafı siyah olan kaya kalkanına da nadiren rastlanır. Kaya kalkanı daha çok Sinop, Samsun yörelerinde çıkar. İstanbul Boğazının kuzeyinde, Karadenizin batısında avlanan kalkan bir tarafı siyah, bir tarafı beyaz olan bayağı kalkandır. Kalkan karadeniz içinde, kışın kuzeyden güneye göç eder. Her mevsim avlanan kalkan bütün sene boyunca yenebilir. En lezzetli zamanı Ocak sonundan Mart ortalarına kadardır. Tavası çok güzel olur. Buğulaması ve kağıt kebabı da yapılır. İlkbahar sonlarından itibaren Ağustos ayına kadar yakalanan kalkan yavrularının tavası nefis olur.
|
|