| 
 
 
 | 
Tavada Kalkan | 
  | 
irmik 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 06.12.2014 
Mesajlar: 38 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc141182 
Gönderme Tarihi: 13.Mar.2019 
968 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
6 parça kalkan balığı
 
3 yemek kaşığı un
 
2 diş sarımsak
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
4 yemek kaşığı margarin
 
8 yemek kaşığı zeytinyağı
 
2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
Balıkları yıkayıp, sularını süzün. Unu, sarımsağı, tuz ve karabiberi karıştırın. Kağıt havlunun üzerine yayın. Balıkları bu karışıma bulayın.
 
Tavaya üç çeşit yağı koyun. Isındıktan sonra balıkların iki tarafını da kızartın. Servis tabağına alın.
 
Kalan yağın içine maydanozları atıp, çıkartın. Balıkların üzerini süsleyerek servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Kalkan Tava | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc172653 
Gönderme Tarihi: 14.Haz.2023 
324 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
 
 
1200-1500 g kalkan
 
1 tatlı kaşığı tuz 
 
100 g un
 
300 ml zeytinyağı
 
½ demet maydanoz, ince kıyılmış 
 
2 adet limon, ikiye bölünmüş 
 
 
Balığın kenarındaki tırtıllı deriyi ve kuyruğunu bir makas veya bıçakla keserek atın. 
 
Balığın kulaklarını ve kulaklarıyla beraber bağırsaklarını çıkarın, 
 
iyice yıkayıp kurulayın. 
 
Balığı iri parçalara bölün.
 
Balık parçalarını tuzlayıp alt ve üstünü una bulayın. Kızgın yağda 8’er dakika altını ve üstünü kızartın. 
 
Servis edeceğiniz tabağa çıkarın ve maydanoza batırılmış limon dilimleriyle servis edin.
 
 
Not: Kalkan için derya kuzusu da denir. Türkiye sularında avlanan düğmeli kalkan balığı okyanus çeşitlerinden daha farklı ve lezzetlidir. Kalkan gerçekten de kuzuya benzetilecek denli etli bir balıktır, pahalı sofraların en kıymetli balığıdır. Balık takvimine göre mevsimi Şubat ortaları gibi başlar, Mart en iyi zamanıdır, ideal mevsimi 15 Nisan’a kadar sürer. Kalkan balığının erkeği makbuldür.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |