Kısa URL: https://ml.md/lc171177
Gönderme Tarihi: 31.Mar.2023
111 defa indirildi / yazdırıldı
Zeynep Özlü
1920 yılının ikinci yarısında Halep’ten gelerek Kahramanmaraş’a yerleşen Hacı Mehmet isimli kişi tarafından ilk defa Kahramanmaraş salepli dondurmasının yapıldığı, bundan 4-5 yıl sonra ise Kel Ali (Kıyak) olarak bilinen şahsın salepli dondurmayı "özlü düzgün bir yapı vermek için dövme demir kaşıkla karıştırarak" Kahramanmaraş’ın ünlü dövme dondurmasının temelini attığı belirtilmiştir.
Kahramanmaraş'ı bir cennet bahçesi gibi kuşatan efsanevi Ahır Dağı’nın eşsiz flora ve faunası, bu coğrafyaya özgü kekik, keven, sümbül ve çiğdem gibi çiçeklerle beslenen keçilerin eşsiz kıvam ve aromaya sahip sütleri, yabani orkide çiçeklerinin yumru köklerinden elde edilen salep Kahramanmaraş dondurmasına taklit edilmesi imkânsız bir lezzet, aroma ve kıvam katmıştır.
Maraş Dondurması, keçi sütü ve salep ile yapılan yoğun ve yapışkan bir dondurmadır. Diğer dondurmalardan farklı olarak bıçakla kesilerek servis edilir ve dondurmacıların yaptığı gösterilerle ünlüdür. Özellikle vanilya ve çikolata aromaları popülerdir.