|
K vitamini |
|
otelman
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.04.2006
Mesajlar: 196 Şehir: Alanya |
Kısa URL: https://ml.md/lc6859
Gönderme Tarihi: 07.Ağu.2006
2,308 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kanin normal surede pihtilasmasi icin gereklidir. Et, karaciger, domates, kabak, karnibahar, ispanak ve diger yesil yaprakli sebzelerde vardir.
|
K Vitamini |
|
URLALI
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 31.08.2006
Mesajlar: 47
|
Kısa URL: https://ml.md/lc7257
Gönderme Tarihi: 07.Eyl.2006
2,276 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yağda çözünen, kanamaya karşı etkili, yoğurt, yumurta ve lifli yeşil sebzelerde bulunan, kanı pıhtılaştırıcı faktörlerin oluşumu için gerekli vitamindir.
|
K Vitamini |
|
panzehir
Aşçıbaşı
Kayıt: 06.03.2008
Mesajlar: 25 Şehir: Sinop |
Kısa URL: https://ml.md/lc22413
Gönderme Tarihi: 06.Mar.2008
2,201 defa indirildi / yazdırıldı
|
Özellikleri Yağda erir. Oldukça dayanıklıdır. Normal şartlarda eksikliğine rastlanmaz.
Faydaları: Kanın pıhtılaşmasını sağlar.
Eksikliği halinde: Kanın pıhtılaşması bozulur ve kanamalar meydana gelir.
Hangi gıdalarda bulunur: Ispanak, lahana, karnabahar hububat, yumurta sarısında bulunur.
|
K VİTAMİNİ |
|
vira
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.08.2009
Mesajlar: 35 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc40955
Gönderme Tarihi: 20.Eyl.2009
2,058 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bu vitaminin noksanlığında kanın pıhtılaşması uzun sürer, kanamalar olur. Son zamanlarda yapay olarak da elde edilmiş bulunan K vitamini domateste, ıspanakta, soya fasulyesinde, bazı.bitkilerde bulunur.
Barsaklardaki bakterilerin de K vitamini yaptığı tesbit edilmiştir.
Antibiyotik tedavisi sırasında K vitamini eksikliğinin olabileceği daima göz önünde bulundurulmalıdır. Zira bu tedavi yapılırken barsaklarda K vitamini yapan bakteriler de öldüğünden eksiklik belirtileri kendini gösterir. Bu devrede olabilecek bir kanama K vitamini verilerek durdurulabilir.
Kanamalarda kanın pıhtılaşması ve kan kaybını önlemek için doktorlar tarafından verilmektedir.
|
K VİTAMİNİ |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc98915
Gönderme Tarihi: 11.Haz.2014
1,917 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
K vitamini, yağda eriyen ve kan pıhtılaşması için gerekli olan etmenlerden biridir.
Vücut Çalışmasındaki Görevleri:
1. Kanın pıhtılaşmasında görevlidir.
Kaynakları:
K vitamini bitkisel ve hayvansal besinlerde yaygındır. Brokoli, ıspanak (Resim-5) vb. yeşil yapraklı sebzeler en iyi kaynaklarıdır. Kuru baklagiller, kahve, çay ve balıklar, tahıllar, süt ve süt ürünleri, et , yumurta az miktarda K vitamini içerir.
Yetersizliğinde Görülen Bozukluklar:
K vitamini besinlerde yaygın olduğu için normal durumda yetersizliği görülmez. Kalın bağırsaklarda bulunan bakterilerce yapılır ancak insanlarda ne kadar emildiği bilinmemektedir. Eksikliği nadiren görülür. Yetersizliğinde, kan normal olarak pıhtılaşma görevini yerine getiremez.
Fazlalığında Görülen Belirtiler:
Fazlalığında herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. Ancak depo edilebildiği için ilaçlarla fazla miktarda alındığında vücuda zararlı olmaktadır.
Günlük Gereksinimi:
Günlük ihtiyacı besinlerle karşılandığı sanılmaktadır.Gereksinim kilogram başına günlük 1-2 mcg dır.
Örneğin: Yenebilir besinlerin 100 gramında bulunan K vitamini miktarları mcg olarak şöyledir:
Ispanak 89 mcg
Karnabahar 200 mcg
Marul 129 mcg
Lahana 125 mcg
Yeşil çay 712 mcg
Kahve 38 mcg
Karaciğer(sığır) 92 mcg
|
|