|
|
JÖLELİ TAVUK |
|
eksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.01.2011
Mesajlar: 237 Şehir: Erzurum |
Kısa URL: https://ml.md/lc73910
Gönderme Tarihi: 20.Mar.2012
2,039 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ortalama 1 kg.lık bir tavuk
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
3 litre su
Tuz
3 çorba kaşığı sirke
2 defne yaprağı
Jölesi için:
1 yumurta akı
18 yaprak beyaz jelatin
Tuz
Sirke
Süslemek için:
2 adet haşlanmış yumurta
50 gr. mantar
2 adet salatalık turşusu
1 adet haşlanmış havuç
1 demet maydanoz
4 adet domates
Pilici soğuk su altında yıkayın. Suyunu alın. Dereotu ve maydanozu yıkayın. İnce ince kıyın. Bir tencerede suyu kaynatın. Pilici, maydanoz ve dereotunu suya koyun. Tuzu, sirkeyi, defne yaprağını ilave edip, 120 dakika haşlayın. Pilici sudan çıkarın. Et suyunu süzgeçten geçirin. Suyu kaynatın. Bu arada kaynarken su da biraz azalmalıdır. Bu arada pilicin derilerini çıkarın ve kemiklerinden ayırın. Eti eşit büyüklükte parçalar halinde kesin. Tavuk suyu kaynayınca buna yumurta akını katın. Bir defa daha kaynatın ve soğutun. Bu arada jelatini soğuk suya koyun. 10 dakika içinde bırakarak jelatini eritin. Soğuk et suyunu tülbentten geçirin ve tekrar kaynatın. Yumuşamış jelatini kaynar tavuk suyuna katın. İsterseniz, tuz ve sirke ile tadlandırın. İki yayvan porselen veya cam tabağı su ile ıslatın, jöleden yarım santim kalınlığında bu tabaklara dökün.
Tabakları buzdolabına koyarak jöleyi dondurun. Jölenin donması 15 dakika sürecektir. Bu arada sıcak jöle soğursa, çok kısık ateşte tekrar ısıtabilirsiniz.
Şimdi iç malzemesini hazırlayın: Haşlanmış yumurtaları dilimler halinde kesin. Mantarları biraz zeytinyağı ve su ile haşlayıp soğutun ve ince ince kıyın. Salatalık turşusu ile haşlanmış havucu ince halkalar halinde doğrayın. Yumurta dilimlerini jölenin ortasına dizin. Sebze parçalarını tek tek süslü bir şekilde de yerleştirebilirsiniz. Sebzelerin üzerine bir kat daha jöle döküp 15 dakika daha buzdolabında soğutun. Sonra parça tavuk etlerini, son kat jölenin üzerine dizin. Kalan jölenin hepsini döküp, jöleli tavuğu en az iki saat buzdolabında bekletin. Servis yapmadan önce tabağı servis tabağına çevirin. Üzerini domates dilimleri ile süsleyip servis yapın.
|
Jöleli Tavuk |
|
tzu
Aşçıbaşı
Kayıt: 15.07.2011
Mesajlar: 21
|
Kısa URL: https://ml.md/lc72370
Gönderme Tarihi: 07.Şub.2012
1,871 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet tavuk
2 adet körpe havuç
1 Adet orta boy soğan
100-150 gr yağsız sığır kıyması
1 Adet yumurta akı
1 yemek kaşığı limon suyu
Yeteri Kadar Tuz
6 adet yaprak (veya 1 yemek kaşığı toz jelatin)
Garnitürü için:
2-3 adet kornişon
1 çay bardağı haşlanmış bezelye
1 adet yeşil salata
2 adet domates
Temizlenmiş tavuğu, dörde bölünmüş soğan, ortadan ikiye kesilmiş havuçlarla birlikte çelik tencereye koyun. 4 bardak su ve biraz tuz katıp önce harlı, sonra kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin. Tavuğu kemiklerinden ve derisinden ayırıp, etleri irice parçalara bölün. Dört bardak tavuk suyuna kıyma, yumurta akı ve limon suyu katarak bir iki karıştırın ve kısık ateşte 30 dk kaynatın. Tavuk suyunu tülbentten geçirin. Soğuk suda bekletilmiş olan jelatini katın. Jelatin tamamen eriyince soğumaya bırakın. Yuvarlak bir cam kasenin içine, yuvarlak dilimler halinde doğradığınız havuçları yerleştirin. Sonra da tavuk etlerini ve doğranmış kornişonlarla bezelyeleri serpiştirin. Üzerine tavuk suyunu döküp buzdolabında jöle sertleşinceye dek bekletin. Cam kaseyi önce sıcak suyun içine okup çıkartın. Jöle kaseden kurtulunca yuvarlak bir tabağa ters çevirin. Kenarlarına salata yaprakları yerleştirin. Dilimlenmiş domateslerle süsleyin.
|
JÖLELİ TAVUK |
|
Horse
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.01.2007
Mesajlar: 176
|
Kısa URL: https://ml.md/lc11242
Gönderme Tarihi: 16.Oca.2007
2,108 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 orta büyüklükte tavuk
14 bardak su
1 adet havuç
1 küçük soğan
1/2 çor. kaşığı tuz
Donması için:
200 gram yağsız sığır kıyması
4 adet yumurta akı
1/2 çor. kaşığı limon suyu
12 adet jölatin yaprağı
1) Bir tencereye tüyleri yolunmuş, içi temizlenmiş, tütsülenmiş ve yıkanmış 1 orta büyüklükte tavuk, 12 bardak su, 1 havuç, 1 küçük soğan ile 1/2 çorba kaşığı tuz koyarak, tavuk iyice pişmiş bir hal alıncaya kadar bunu ortadan daha az hararetteki ateşte haşlanmaya bırakmalıdır.
2) Tavuk pişince tencereden çıkararak evvelâ ikiye, sonra da kol, göğüs ve bud olmak üzere parçalara ayırdıktan sonra tavuğu parçalamadan, gayet itinalı bir surette göğüs vesair kemiklerim çıkarmalı ve iyice soğumaya bırakmalıdır.
3) Bunu müteakip başka tencereye 4 adet yumurta akı koyarak telle iki dakika kadar döğmek suretile akları hafif bir köpük haline getirmeli, sonra da bu aklara 1/2 çorba kaşığı limon suyu, 200 gram yağsız sığır kıyması ve imkân nisbetinde üstünün yağı alınmış ve süzülmüş, tavuğun içinde 'haşlandığı suyu ilâve ederek hepsini iyice bir karıştırdıktan sonra ortadan daha az hararetteki ateşte kapaksız 30 dakika hafif hafif kaynamaya bırakmalıdır. (Tavuk suyunun en aşağı 5 bardak gelmesi lâzımdır, tavuğun kart olması dolayısiyle suyu çok azalmış ise bir miktar su katarak 5 bardağa çıkarmalıdır.
4) Bilâhare tencereyi ateşten alarak, üstünde birikmiş olan köpükleri bir delikli kepçe ile alıp atmalı sonra da bu suyu kalın peçeteden geçirmek suretile süzdükten sonra ölçmelidir. (Suyun aşağı yukarı 3 ilâ 2.1/2 bardak gelmesi lâzımdır) sonra bu suyu tekrar ateşe oturtarak kaynattıktan sonra, 15 dakika kadar soğuk suda yatırılmış 12 adet jölatin yaprağı ilâve etmeli ve iyice bir karıştırdıktan sonra ateşten almalı ve soğumaya bırakmalıdır.
5) Soğuyunca: altı düz ve aşağı yukarı 25 santim uzunluğunda bir formayı, içinde bir miktar buzlu su olan, bir tepsiye oturttuktan sonra bunun içine, ancak yarım parmak, yani 1 ilâ 1.1/2 santim yükseklikte jölatinli tavuk suyu dökmeli ve jöleyi iyice donmaya bırakmalıdır.
6) Kalıp içindeki jöle donunca bunun üstüne haşlamış, kemiklerini çıkarmış ve parçalara ayırmış olduğumuz tavuk etini muntazam bir şekilde yerleştirdikten sonra üstlerine kalan jölatinli suyu ilâve etmeli ve bunu da donmaya bırakmalıdır.
7) Sonra katılan su da donunca; kalıbı üç beş saniye kadar ılık suya sokup çıkarmak suretile jölenin kalıba yapışıklığını gidermeli, sonra da jölenin üstüne bir tabak kapatarak altüst etmek suretile tabağa almalı ve servis yapmalıdır.
|
|
JÖLELİ TAVUK Tarifleri Hindi Tarifleri
|
|