|
|
JAMBONLU SOĞANLI EKMEK |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc64639
Gönderme Tarihi: 19.Haz.2011
2,199 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gr kırmızı soğan (ince doğranmış)
120 gr (8 çorba kaşığı) + 1 tatlı kaşığı tereyağı
15 gr taze (yaş) maya
1 çorba kaşığı + 1 çay kaşığı şeker
1 çorba kaşığı ılık su
1+1/4 su bardağı süt
450 gr (4 su bardağı) un
1 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı zeytinyağı
180 gr jambon yada salam (ince kıyılmış)
180 gr dil peyniri (ince dilimlenmiş)
Büyük bir fırın tepsisini bir tatlı kaşığı tereyağla yağlayıp, bir kenara bırakınız.
Küçük bir kaseye mayayı koyup, bir çay kaşığı şekeri çatalla ezerek ekleyiniz. Suyu katıp, mayalı çekeri krema haline getiriniz.
Kaseyi ılık ve cereyansız bir yerde 15-20 dakika, maya iyice kabarana kadar bekletiniz. Küçük bir tencereye sütü koyup, kaynatmadan iyice ısıtınız. Ateşi kısıp 4 çorba kaşığı (60 gr) tereyağı ekleyerek, yağ eriyince tencereyi ateşten alıp, bir kenara bırakınız.
Isıtılmış büyük bir cam kaseye un ve kalan 1 çorba kaşığı şekerle, bir tatlı kaşığı tuz eleyiniz. Ortasını havuz gibi açıp, ılınan mayalı süt karışımını dökünüz. Elinizle ya da spatulayla yavaş yavaş, hamur kendini toplayana kadar karıştırınız. Hamuru unlanmış tezgaha çıkarıp, 10 dakika yoğurunuz. (Hamurun yapışmaması, esnekliğini ve yumuşaklığını kaybetmemesi için arasıra tezgahı unlayınız.)
Temiz bir kaseyi hafifçe yağlayınız. Hamuru top yapıp, kaseye koyunuz. Üstüne biraz un serpip, temiz ve nemli bir bezle üstünü örterek, ılık ve cereyansız bir yerde 1-1+1/5 saat, hamur iki kat kabarana kadar bekletiniz.
Kabarmış hamuru unlanmış tezgaha alıp 5 dakika, zeytinyağını iyice yedirene kadar yoğurunuz ve aşağı yukarı 30 cm uzunluğunda bir rulo haline getiriniz. Rulo halindeki hamuru yukarıda hazırladığınız fırın tepsisine halka biçiminde koyunuz. Üstünü hafif nemli bir bezle örtüp, ılık ve cereyansız bir yerde 30-45 dakika, hamur iki kat olana kadar bekletiniz.
Bu arada orta boy bir tavada kalan 60 gr (4 çorba kaşığı) tereyağı eritip, soğanı ekleyerek 5 - 6 dakika, soğan pembeleşene kadar pişiriniz. Tavayı ateşten indirip, soğanları delikli bir kepçeyle bir tabağa alınız. Tavada kalan yağa jambonu ekleyip 5 dakika kadar kızartınız. Delikli kepçe ile kızarmış jambonları kağıt peçete üstüne alıp, fazla yağını süzdürünüz, jambonları pişirdiğiniz soğanlara karıştırınız.
Önce fırınınızı yüksek sıcaklığa (240'C) getirip, ısıtınız. Tepsiye koyduğunuz kabarmış hamurun üstüne soğan-jambon karışımını serpiştirip, peynirleri yerleştiriniz. Tepsiyi fırının orta katına sürüp, 15 dakika pişiriniz. Fırın sıcaklığını düşürüp (190° C), tepsiyi fırının alt katına geçiriniz. 20-25 dakika daha, ekmeğin üstü iyice kızarana kadar pişiriniz. Tepsiyi fırından alıp, ekmeği iyice soğuttuktan sonra servis ediniz.
|
Soğan ve Jambonlu Ekmek |
|
TAMYOL
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.12.2014
Mesajlar: 30
|
Kısa URL: https://ml.md/lc103986
Gönderme Tarihi: 29.Arl.2014
1,622 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo un
40 gram maya
1 yemek kaşığı margarin
2 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet kuru soğan
150 g jambon
1. Mayalı hamur hazırlamak için unu bir kaba koyun. Ortasında ufak bir oyuk açın. Mayayı oluğun içine ufalayın.
2. Bir bardak sıcak suyu yavaş yavaş una dökerken hamuru da yoğurun. Yumuşak bir hamur elde edeceksiniz. Üzerini bezle örtün ve sıcak bir yerde yarım saat kadar bekletin.
3. Jambon ve soğanı küp doğrayın. Bir tavaya margarini koyup jambon ve soğanı kavurun.
4. Hamura jambonlu soğan karışımını ve tuzu ilave edin. Hamuru iyice yoğurun. Ekmek için şekil verin (düz, yuvarlak
)
5. Fırını 300 dereceye ayarlayın. Bir tepsiyi iyice yağlayın. Ekmek hamurunu üzerine koyun ve 1520 dakika dinlenmeye bırakın.
6. Isınmış fırına dinlenmiş ekmeği sürün. 10 dakika kadar 300 derecede pişirin. Sonra fırını 200 dereceye getirin ve 40 dakika kadar da böyle pişirin.
7. Yaklaşık 1,5 kilogramlık ekmeğiniz hazır.
|
|
JAMBONLU SOĞANLI EKMEK Tarifleri Akıtma Tarifleri
|
|