|
|
İzmir Yemekleri |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 1577 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc179878
Gönderme Tarihi: 12.Ekm.2024
26 defa indirildi / yazdırıldı
|
İzmir ve yöresinin yemekleri çeşit açısından son derece zengin olup, Ege, Akdeniz ve Anadolu mutfaklarının özgün bir bileşimidir. Yörenin bitki örtüsünün yanı sıra, çok kültürlü toplumsal yapısı da bu oluşumda etkendir.
Belli başlı yemekleri: Bulamaç çorbası, tarhana çorbası, tere çorbası, trança kellesi çorbası, kirde, sakız yahnisi, mücver, İzmir köftesi, papaz yahnisi, enginar dolması, domates bastısı, yerelması, revani, ıspanak boranisi, razı kavurması, Efes arapsaçı, şevketi bostan, ebegümeci, radika salatası.
|
İzmir Mutfağı ve Yemek Kültürü |
|
seçin
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.11.2015
Mesajlar: 53 Şehir: Sivas |
Kısa URL: https://ml.md/lc112436
Gönderme Tarihi: 03.Kas.2015
986 defa indirildi / yazdırıldı
|
İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Tarihi geçmişi 8.500 yıl öncesine dayanan ve doğanın sevgili yüzüne sahip olan Ege ve özellikle İzmir'de tarih boyunca kuşaktan kuşağa çoğalarak aktarılan bir mutfak kültürü süregelmiş ve "EGE MUTFAĞI" tamamen özgün yapısı ile mutfak kültüründeki yerini almıştır.
Ege Mutfağı denildiğinde akla ilk gelen elbette zeytin ve zeytinyağıdır. Karadeniz'de hamsi, Güneydoğu Anadolu'da kebap neyi ifade ediyorsa, Ege'de de zeytinyağı onu ifade ediyor. Hem de 2.500 yıldır.. Heredot'un On iki İon kenti arasında ismini saydığı, Urla-Çeşme yarımadasının kuzey kıyısında yer alan Klazomenai'deki kazılarda ortaya çıkarılan antik zeytinyağı işliği, bunun en büyük kanıtıdır. Yine, Ege'nin lacivert mavi sularındaki batıklarda bulunan amforaların üzerinde yer alan etiketlerden öğrenmekteyiz ki zeytinyağının ticareti Ege'den Akdeniz'e tüm ticaret kolonileri arasında yoğun olarak gerçekleştirilmekteymiş. Ege yemek kültürünün temelini zeytinyağı oluşturur. Etli yemekler, sebzeler, pilav, dolmalar, tamamen zeytinyağlı olarak pişirilir.
Egeliler taze zeytinyağının üzerine karabiber, tuz ve istenirse kekik serperek kızarmış ya da taze ekmeği içine banarak tulum peyniri ile yerler. Zeytinyağı Ege mutfağının ilk aktörü ise ikinci aktörü de bin bir çeşit olan otlarıdır. Gerçekten de Ege mutfağını yeşil mutfak olarak tanımlarsak yanılmış olmayız. Ebegümeci, sarmaşık, ısırgan, cibez, turp otu, kenger, hindiba, şevket-i bostan, gelincik, labada, kuşotu, sinirotu, helvacık, radika, deniz börülcesi, kuşkonmaz, arapsaçı, marata, tarla çakısı, tarla çivisi, su teresi... liste uzadıkça uzamaktadır. Mümkün olduğunca az pişirilen bu otlar, böylelikle hem renklerini hem de doğadan aldıkları mucizelerini eksiksiz bir şekilde soframıza ulaştırmaktadır. Üzerlerine limon suyu ve altın renkli zeytinyağını da eklediğinizde ortaya tadıyla ve görüntüsüyle keyfine doyum olmayan lezzetler çıkar.
Otların bolca ve lezzetli olarak tüketilmesinin yanı sıra Ege Mutfağında başta börülce, pırasa, patlıcan olmak üzere sebzeler de diğer yörelerden daha çok kullanılmaktadır. Keşkek, patlıcan böreği, mercimekli bükme, katmer, çeşitli yahniler, gözleme, özel gün ve yemeklerinin başında yer almaktadır. Girit'ten İzmir'e gelen, Anadolu'dan Girit'e ve Ege'nin karşı kıyılarına giden o kadar çok lezzet var ki, saymakla bitmezEge çevresindeki her kültür; örneğin Yunanlılar, Rumlar, Boşnaklar, Arnavutlar, Yahudiler ve Levantenler, bizimle birlikte paylaştıkları ortak kültür ile ortak bir mutfak kültürünü de yaratmışlardır. Yahudilerin boyozu İzmir ile özdeşleşmiş, Priştinenin Arnavut ciğeri gün batımında sofraların baş mezesi olmuştur. Böylece de Ege'nin iki kıyısı arasındaki mutfak kültürü de iç içe geçerek birbirlerinden ayrılmaları da mümkün değildir.
Bizleri biz yapan bu duygularla yaşayan mutfak kültürümüzün, gelecek kuşaklara kesintiye uğramadan, zarar görmeden ve özünü hiç yitirmeden ulaşması gerekmektedir.
|
İzmir Lezzetleri |
|
sultan sofrası
Aşçıbaşı
Kayıt: 30.04.2014
Mesajlar: 29 Şehir: Muş |
Kısa URL: https://ml.md/lc97893
Gönderme Tarihi: 02.May.2014
2,305 defa indirildi / yazdırıldı
|
THY Skylife
Anadolu coğrafyasının orta batı kıyısındaki İzmir hem batı Akdeniz hem de kuzey Ege Anadolunun ticaret yollarını bağlayan eşsiz bir konuma sahip. Bu özelliğiyle binlerce yıldır bir liman ve ticaret kenti olarak canlılığını korumuş ve Akdeniz halkları için önemli bir cazibe merkezi olma vasfını hiçbir zaman yitirmemiş. Ilıman iklimi, besin maddelerinin kentin kendi topraklarında yetiştirilmesine imkân sağlamış. Bununla birlikte kentin gastronomi kültürü, deniz ve kırsal etkilerden de beslenir. Ama İzmiri gastronomik açıdan özgün ve renkli kılan en büyük olgu göçtür. Farklı kültürlerin pişirme ve malzeme yorumlarıyla İzmir mutfağı eşsiz bir yapı kazanmıştır. Zeytin ve zeytinyağının ağırlığı İzmir mutfağında her zaman hissedilir. Tarihçi Heredotun söz ettiği on iki İyon kenti arasında, günümüz İzmirinin sınırları içerisinde kalan Klazomenaide yapılan kazılarda elde edilen bulgular, zeytinyağı işliklerini ve bu muhteşem gıda etrafında sürdürülen ticaretin ne kadar eski olduğunu ortaya koyar. Yüzlerce değişik ottan yapılan yemekler, Balkan ve Akdeniz göçlerinin getirdikleri ve Anadolu içlerinden gelen yansımalarla İzmir mutfağı özgün bir ekoldür.
|
İzmir Mutfağı |
|
Cankat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc52571
Gönderme Tarihi: 07.Haz.2010
1,839 defa indirildi / yazdırıldı
|
Anadolujet Magazin
İzmir mutfağı, bünyesinde Ege Bölgesi’nin karakteristiklerini yansıtan zengin lezzetler barındırır. Zeytinyağlılardan tatlılara İzmir mutfağının lezzetlerini ihmal etmemek lazım.
Bir yüzü ile Ege maviliklerine, diğer yüzüyle ise kekik kokulu Batı Anadolu Dağları’na bakan İzmir, tarih boyunca önemli bir kültür ve ticaret merkezi olageldi. İzmir’in bu zengin kültürel yapısı yöre mutfağını da zenginleştiren bir unsur olmuştur. İzmir mutfağı denilince akla otlar, sebze yemekleri, zeytinyağı ve zeytinyağı yemekleri gelir. İzmir mutfağı kabak çiçeği ve enginar dolması gibi Girit ve Rodos başta olmak üzere ada mutfaklarının önemli izlerini ve esintilerini taşır. İzmir mutfağı otlar ve sebzeler dışında et yemekleri ve tatlılarıyla da karakteristik özellikler taşır. Tire ve İzmir köfteleri, keşkek, incir tatlısı, kalbura bastı ve sakızlı muhallebi mutfak kültürünün önde gelen tatları arasındadır. Ancak ot yemekleri daha çok tanınan İzmir’de, özellikle Tire civarındaki Değirmen Dere mevkiinde mezelerin ve otların yapıldığı mekânlar bulunur. İzmir mutfağının olmazsa olması ise hemen her yemeğe eşlik eden biraz kekik ve pul biberi ile lezzetlendirilen zeytinyağıdır.
|
İzmir Mutfağı |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc35812
Gönderme Tarihi: 26.Nis.2009
1,994 defa indirildi / yazdırıldı
|
Giritlilerden İzmir mutfağına giren oldukça fazla yemek var: Kabak, börülce, semizotu, radika ve arapsaçı ile yapılan ve zeytinyağlı bir yemek olan Kipohorta (Çiporta); gelincik otu, ısırgan ve tere ile yapılan Gelincik böreği, Kuzu etli şevket-i bostan, Trança çorbası, Dalgan (ısırgan) salatası, Girit pilavı, Kabak pabucaki, Haşlama kalamar dolma, Zeytinyağlı turpotu yemeği.
Bu yemeklerin sırrı, otların mümkün olduğunca az haşlanıp yeşil rengini koruması ve limon suyu ve sızma asidi 0.5'ten az olan zeytinyağı ile tatlandırılarak ılık yenmesi önerilir.
|
İzmir Mutfağı |
|
Cankat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc35447
Gönderme Tarihi: 15.Nis.2009
3,399 defa indirildi / yazdırıldı
|
THY Skylife
İzmir mutfağı denince önce deniz ürünleri geliyor akla. Sonra çeşit çeşit otlar... Halis zeytinyağı... Anadolu bir ot cennetidir adeta. Hemen her ile özgü değişik otlarla karşılaşırsınız gezdiğinizde. Ancak, Ege Bölgesi kadar zenginlik göstermez hiçbiri de. Sarmaşık, ebegümeci, ısırgan, cibez, stifno, turpotu, ısırgan, kenger, hindibağ, şevket-i bostan, gelincik, labada, kuşotu, sinirotu, helvacık, radika, denizbörülcesi, kuşkonmaz, arapsaçı, su teresi İzmir ve kıyı Ege'de en çok tüketilen otlar arasında. Yemeklerin sırrına gelince; otlar mümkün olduğunca az haşlanıp yeşil kalmalı, limon suyu ve sızma asidi 0.5'ten az olan bir zeytinyağı ile tatlandırılmalı. En önemlisi de ılık yenmeli. İzmir mutfağında neredeyse iki bin beş yüz yıldır zeytinyağı kullanılıyor. Bunun en önemli kanıtı, Urla'daki Klazomenai İyon antik kentinde bulunan ve dünyadaki zeytinyağı fabrikalarının en eski örneği olan 'Zeytinyağı İşliği'. İzmir'in akciğeri olarak bilinen bu güzel ilçe zeytinliklerle bezelidir. Buralara kadar gelirseniz, mutlaka meşhur katmerini ve keşkülünü tatmalısınız. Bir de kömür ateşinde ağır ağır pişmiş çipurayı. Giritlilerden İzmir mutfağına giren epeyce yemek var: Kabak, börülce, semizotu, radika ve arapsaçı ile yapılan kipohorta (zeytinyağlı bir yemek); gelincik otu, ısırgan ve tere ile yapılan gelincik böreği, kuzu etli şevket-i bostan, trança çorbası, dalgan (ısırgan) salatası, Girit pilavı, mantarlı güveç, kabak pabucaki, kalamar dolma, zeytinyağlı turpotu. Kordon'da gezinti modasına uyup akşamı ettiğimde, İzmir'in meşhur sütlü balığını yemek için bir restorana girmiştim. Lagos balığı ile hazırlanan sütlü balığın yanı sıra masaya bir de fesleğen soslu balık kavurması gelmişti; aşçıbaşının ikramı. İzmir'de balık ve deniz ürünleri üzerine müthiş bir mönü çıkıyor karşınıza. Tuzda lagos, subye, balık köftesi, sardalye buğulaması, asma yaprağında barbunya ya da sardalye, dilbalığı fileto şiş, kâğıtta sardalye, kefal balığıyla hazırlanan kakavya, papalina balığından yapılan papalina tavası... Boşnaklar, Arnavutlar, Levanten ve Yahudilerin de önemli katkıları olmuş yöre mutfağına. Selanikliler İzmir'de özellikle paça-çorba kültürünü yaygınlaştırmış. Sebze yemeklerinin bir kısmı da ortak. Örneğin kemer patlıcan, ayşekadın fasulye ve enginar yemekleri... Enginardan söz etmişken önemli bir ayrıntıya dikkat çekelim; Selanik ve İzmir'de enginara soğan konmuyor. Priştine'den gelen Arnavut yemeklerinden elbasan tava, arnavut ciğeri, priştine tavası ve kirde kebabı da İzmir mutfağına girmiş yemeklerden. Boyozu da unutmamak gerek. Musevilerin yöre mutfağına ekledikleri bu nefis böreği, Alsancak'ta ancak bir fırında bulabiliyorsunuz. Saat 06.30-11.00 arasında çıkıyor ve hemen tükeniyor. Hani şu meşhur İzmir köftesini bilirsiniz. Peki, ya Tire köftesini? Et, tuzla birlikte üç kere çekilir makineden. Parmak kalınlığında uzunca şiş köfteler hazırlanır. İşin sırrı köftenin pişirilmesinde. Bunun için kömür ateşi gerekli ve uzun süre pişmeli köfteler. Sonra birkaç parçaya kesilip sivribiber ve domatesle servis yapılır. İzmir'den aldığım sakız reçelinden bir kaşık alıp sözün sonuna geliyorum. Ağzımda sakız tadı kalıyor...
|
|
İzmir Mutfağı Tarifleri Diğer Konular
|
|