Kısa URL: https://ml.md/lc119392
Gönderme Tarihi: 04.Eyl.2016
1,073 defa indirildi / yazdırıldı
1 kg ıspıt
5 yemek kaşığı margarin
4 adet yumurta
2 adet soğan
50 gr kıtma
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Ispıtlar yıkanır ve yaprakları kesilerek ayıklanır. Sonra 2 cm. uzunluğunda doğranır.
Bir tencereye ıspıtların üzerini örtecek kadar su konulur ve ıspıtlar yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanan ıspıtlar ılıyınca avuç içinde hafifçe sıkılarak suyu çıkarılır.
Ayrı bir tencerede margarin eritilir. Yemeklik doğranmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Sonra kıyma ilave edilerek soğanlarla birlikte kavrulur.
Kavrulan soğan ve kıymaya ıspıtlar ilave edilierek bir kaç dakika daha kavrulur, tuz ve karabiber ilave edilerek karıştırılır. Sıcak olarak servis yapılır.
Not: Ispıt, "hodangiller" familyasından çok yıllık kökle sahip bitki. Anavatanı Karadeniz bölgesi olan bitki Türkiye'nin tüm kuzey kıyılarında 501000 m yüksekliklerinde yetişir. Yetişme alanları nemli, gölgeli yerlerdir. İlkbaharda mavi küçük çiçekler açar. Karadeniz halkı tarafından gıda ve ilaç olarak kullanılır.
Kısa URL: https://ml.md/lc146249
Gönderme Tarihi: 12.Ekm.2019
769 defa indirildi / yazdırıldı
Millî Eğitim Bakanlığı
1 kg ıspıt
3 adet büyük boy kuru soğan
2 adet domates
100 ml sıvı yağ
Tuz
İsteğe bağlı pul biber ve karabiber
Üzeri için:
Sarımsaklı yoğurt
Ispıtlar yıkayıp doğranır. Doğranmış ıspıtlar su ilave edilerek tencerede haşlanır.
Soğanlar doğranır yağ ilave edilerek tavada kavrulur.
Tavanın içerisine tuz, isteğe bağlı karabiber ve pul biber ilave edilir.
Domatesler doğranıp kavrulan soğanların içine ilave ederek kavurmaya devam edilir.
Haşlanmış ve suyu süzülmüş olan ıspıtlar tavaya ilave edilerek kavrulur.
Ispıt kavurması tabağa alınır, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis edilir.