| 
 
| 
 
 
 | 
 
ISPANAKLI PUF BÖREĞİ | 
 
  | 
im 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.08.2012 
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat | 
Kısa URL: https://ml.md/lc85651 
Gönderme Tarihi: 12.Oca.2013 
1,867 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
2 adet çırpılmış yumurta
 
3 su bardağı rafine yağı
 
Hamuru için:
 
500 gram un
 
1/2 tatlı kaşığı tuz
 
1/2 limonun suyu
 
1 su bardağı su
 
2 çorba kaşığı yoğurt
 
1 çorba kaşığı rafine yağı
 
Hamuru yağlamak için:
 
200 gram suyu alınmış tereyağı (veya margarin)
 
Ispanaklı İç:
 
250 gram ıspanak
 
1 adet kuru soğan
 
25 gram margarin
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
1) Ispanakları, kaynar tuzlu suyun içinde diriliği gidip de birazcık yumuşayıncaya kadar birkaç dakika haşlayınız.
 
2) İnce kıydığımız kuru soğanları, margarin yağında pembeleştirip, içine süzüp ince kıydığımız ıspanakları ilave edip, biraz daha pişiriniz.
 
3) Yeterince tuzunu ve karabiberini katıp, ocaktan indirip ve soğutunuz.
 
4) Unu mermerin üzerine eleyip, ortasını havuz gibi açınız. Yağlamak için gerekli olan margarin hariç, bütün malzemeyi ilâve edip, yoğurarak kuvvetlice top gibi bir hamur yapınız ve altına hafif un serpip üzerine ıslatılmış sıkılmış bir bez örterek 20 dakika dinlendiriniz.
 
5) Hamura hafif un serperek 50 santim çapında yuvarlak açınız ve üzerine yağı hafif ılık olarak döküp, ovucunuzun içiyle masaj yapar gibi iyice sürünüz.
 
6) Sonra hamuru, çevreden merkeze doğru 15'er santim kadar kesiniz. Bu durumda hamurun ortasında bir yemek tabağı kadar geniş ve kesilmemiş bir alan ile etrafında 6 parça kadar yarım üçgen hamur ortaya çıkar. Bu hamurlardan birini kesik hizası kıvrık olmak üzere ortadaki hamurun üzerine kapatınız. Diğerlerini de sırayla kapananların üzerine kapatıp bırakınız.
 
7) Elde ettiğiniz tabak gibi yuvarlak ve 6 kat üst üste hamurun üzerine ıslatılıp sıkılmış bir bez kapatıp 30 dakika bekletiniz.
 
8) Sonra merdane ile hafif un serperek mümkün olduğu kadar ince açınız (bir yemek bıçağı burnu veya sırtı kalınlığında). Böylelikle hamurunuz hazırlanmış olur.
 
9) Önünüzdeki uçtan başlamak üzere 5 santim katlama payı bırakınız. Enine 3'er santim arayla yarımşar ceviz büyüklüğünde ıspanakları diziniz.
 
10) Ispanakların aralarına ve 4 santim önüne kapanacak hamurun yapışması için boydan boya yumurta sürünüz.
 
11) Katlama payı için bıraktığınız hamuru ıspanakların üzerinden aşırarak kapatınız. Yumurtaladığınız kısımların üzerlerine parmağınızla yapışması için hafifçe bastırınız.
 
12) Ispanağın 4 santim önünden kapattığınız hamuru, ucu tırtıllı bir hamur keseceği (yoksa küçük bir tencere kapağı) ile kesiniz ve içi ortada bırakarak aralarından hafifçe çapraz vaziyette kesip biraz un serpilmiş bir tepsiye diziniz.
 
13) Diğerlerini aynı şekilde hazırladıktan sonra kızgın yağda 2-3 dakika altüst kızartıp yağsız olarak yağdan çıkararak servis yapınız.
  
 | 
 
Ispanaklı Puf Böreği | 
 
  | 
amir 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 06.10.2009 
Mesajlar: 22 Şehir: Hatay | 
Kısa URL: https://ml.md/lc41619 
Gönderme Tarihi: 06.Ekm.2009 
3,913 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
MALZEMELER
 
2 YUMURTA
 
16-18 KAHVE FİNCANI UN
 
4,5 KAHVE FİNCANI SU
 
1/2 KAHVE FİNCANI SIVI YAĞ
 
2 KAHVE FİNCANI SİRKE
 
1 PAKET KABARTMA TOZU
 
1,5 SU BARDAĞI SIVI YAĞ (KIZARTMAK İÇİN)
 
İÇİ İÇİN:
 
1/2 KG. ISPANAK (YAPRAKLI KISIMLARI)
 
100 GR. BEYAZPEYNİR VEYA LOR PEYNİRİ (ARZUYA GÖRE) 
 
1 YUMURTA
 
TUZ
 
KARABİBER
 
 
Elenmiş unun ortasını havuz gibi açalım. İçine yumurtaları, suyu, sıvı yağı, sirkeyi, tuzu ve kabartma tozunu ekleyip özlü bir hamur yoğuralım. Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp beze yapalım. Üzerlerine nemlibez örtüp 1/2 saat dinlendirelim. Bu arada ıspanaklı harcı hazırlayalım. Ayıklanıp yıkanmış ıspanak yapraklarını avucmuzuda sıkıpsuyunu iyice süzelim ve doğrayalım. İçine yumurtayı, ezilmiş peyniri, tuzu, karabiberi ekleyerek karıştıralım. Dinlenmiş bezeleri unlanmış bir zeminde 0.1 mm. kalınlığında açalım. Yufkaların bir kenarlarına ıspanaklı harç yayıp diğer kenarlarını üzerine kapatalım. Hamur kenarlarını tırnak uçlarıyla bastırarak kapatalım. Hamurları kızdırılmış sıvı yağda arkalı önlü kızartıp emici bir kağıt üzerine alalım.
  
 | 
 
Ispanaklı Puf Böreği | 
 
  | 
Uğurkan 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.05.2009 
Mesajlar: 23 Şehir: Isparta | 
Kısa URL: https://ml.md/lc36680 
Gönderme Tarihi: 20.May.2009 
2,419 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
1 adet yumurta
 
2 çorba kaşığı sirke
 
1 çorba kaşığı sıvıyağ
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı kabartma tozu
 
1 su bardağı su
 
Alabildiği kadar un
 
İçi için:
 
1 demet ıspanak
 
1 adet ufak kuru   soğan
 
2 çorba kaşığı sıvıyağ
 
1 çay kaşığı tuz
 
Kızartmak için:
 
1,5 su bardağı sıvıyağ
 
 
Hamur malzemesiyle orta sertlikte bir hamur yapılır. Yarım saat dinlendirilir. İnce kıyılmış soğan yağda pembeleştirilir. Üzerine ince doğranmış ıspanak eklenir, tuz serpilir, solana kadar kavrulur. Hamur unlu zeminde olabildiğince ince açılır. Su bardağı ağzıyla yuvarlak kesilir. Ortasına ıspanaklı iç konur, poğaça gibi kapatılır. Kenarları çatallı bastırarak yapıştırılır. Kızgın yağda, pembe renkte kızartılır.
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Ispanaklı Puf Böreği Tarifleri Açma Börek Tarifleri
 | 
 
 
 
 |