| 
 
 
 | 
İşkembe Dolması | 
  | 
Bahariye 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 30.03.2006 
Mesajlar: 89 Şehir: Kadikoy | 
Kısa URL: https://ml.md/lc6112 
Gönderme Tarihi: 10.Tem.2006 
2,725 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 adet işkembe
 
250 gr. kıyma
 
Yarım kilo pirinç
 
Yarım kilo soğan
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
 
Soğanlar küçük küçük doğranır. Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır. İşkembeler, peçeteden biraz daha küçük karelere şeklinde kesiliri. Her birinin içine hazırlanan harçtan 1 yemek kaşığı kadar konulur. Bohça şekline getirilip, yorgan iğnesi ve ipliği ile dikilir. Bütün işkembeler doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir. 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 40-60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek yenir.
  
 | 
İşkembe Dolması | 
  | 
münevver 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.07.2008 
Mesajlar: 20 Şehir: Rize | 
Kısa URL: https://ml.md/lc25641 
Gönderme Tarihi: 24.Tem.2008 
2,438 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 adet koyun işkembesi
 
600 gram pirinç
 
4 adet soğan
 
50 gram fıstık
 
Az kuşüzümü
 
1 bardak ayçiçek yağı
 
Tuz
 
Karabiber
 
Maydanoz
 
1 kaşık salça
 
 
Pirinci dolma içi gibi hazırlayın. Fıstıklı, üzümlü, maydanozlu olsun. İşkembeleri iyice yıkayın ve tuzlu suda tüm olarak haşlayın. Çıkardıktan sonra işkembeyi yayın. Durumlarına göre keserek parçalara ayırın. Ve yaptığınız iç pilavı, işkembelerin üstüne koyup sararak tepsiye dizin. Dağılmaması için kürdanlarla tutturun. Salçadan sos yapın ve sardığınız işkembelerin üzerine döküp fırına verin. Az kızarınca çıkartın.
  
 | 
İşkembe Dolması | 
  | 
Boyalı Direk 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.08.2008 
Mesajlar: 21
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc26762 
Gönderme Tarihi: 24.Ağu.2008 
2,589 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 koyun işkembesi
 
5 bardak pirinç
 
1 koyun karaciğer
 
3 adet yumurta
 
Tuz
 
Karabiber
 
Galeta unu
 
 
İşkembe güzelce temizlenir, yıkanır. Dört köşe dilimlere ayrılır. Başka bir tencere içinde pirinç yıkanır içine zar tanesi kadar küçük karaciğer parçaları, tuz, karabiber katılır. Her işkembe parçasına bu pirinçlerden bir parça konur, üç tarafından iğne iplikle dikilir. Birer küçücük yastık gibi yapılır. Tencereye su ile birlikte konur, iki buçuk saat pişirilir. Sudan çıkarılan dolmalar soğuduktan sonra bir parmak kalınlığında dilimlere kesilir, çalkalanmış yumurtaya batırılıp, galeta ununa bulanır ve kızgın yağda pişirilir.
  
 | 
İşkembe Dolması | 
  | 
portakal çekirdeği 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.02.2015 
Mesajlar: 33 Şehir: Elazığ | 
Kısa URL: https://ml.md/lc130675 
Gönderme Tarihi: 24.Arl.2017 
1,470 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kuzu işkembesi
 
1 su bardağı pirinç
 
200 gram kuzu kıyma
 
1 adet soğan
 
1 çorba kaşığı domates salçası
 
1 tatlı kaşığı biber salçası
 
Yarım demet maydanoz
 
Tuz
 
Karabiber
 
1 adet limonun suyu
 
2 çorba kaşığı sıvıyağ
 
Sosu için:
 
2 çorba kaşığı sıvıyağ
 
1 çorba kaşığı domates salçası
 
Üzerine:
 
Kimyon,
 
Karabiber
 
Pulbiber
 
 
İşkembeyi parçalara bölüp temizleyin. Tuz ve limon suyuyla ovup bir kevgirde bekletin. Pirinç, ince doğranmış soğan, domates salçası, biber salçası, ince kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, limon suyu, sıvıyağ ve kıymayı karıştırıp, dolmanın içini hazırlayın. İşkembe parçalarının ortasına hazırladığınız içten koyun. Uçları üst üste gelecek şekilde ikiye katlayın ve iplikle dikin. Düdüklü tencereye sıvıyağ ile domates salçasını koyup kavurun. İşkembe dolmalarını da tencereye alıp, salçayla biraz kavurun. Daha sonra üzerine su ilave edip, 1 saat kısık ateşte pişirin. Daha sonra tabağa alıp, üzerine karabiber,kimyon ve pulbiber serpip servis yapın.
 
 
 
  
 | 
İşkembe Dolması | 
  | 
kısasa kısas 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 10.11.2007 
Mesajlar: 28 Şehir: Çorum | 
Kısa URL: https://ml.md/lc20377 
Gönderme Tarihi: 14.Eyl.2019 
2,926 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Milli Eğitim Bakanlığı 
 
 
3 adet kuzu işkembe 
 
1 kg pirinç 
 
1 kg kuşbaşı et 
 
Bir miktar karabiber, yeni bahar, kişniş, tuz, nane 
 
 
 
Pirinç ayıklanıp yıkanır, kuşbaşı et, yeteri kadar karabiber, yeni bahar, kişniş, tuz ve nane eklenip karıştırılarak iç hazırlanır.
 
Temizlenmiş işkembeler göz kararıyla 20 cm büyüklükte dikdörtgen şeklinde kesilir.
 
Hazırlanan parçalar ikiye katlanıp iki kenarı beyaz dikiş ipi ile dikilir.
 
Bir kenarı açık bırakılır. Bu işlem bitirilip bütün parçalar dikildikten sonra her parçanın açık kalan kenarından hazırlanan iç pilavdan işkembenin yarısı doldurulmak suretiyle kapatılıp dikilir.
 
Daha sonra hazırlanan işkembe dolmaları büyükçe bir tencereye yerleştirilir.
 
Üstünü örtecek kadar su eklenir.
 
Bir miktar tuz eklendikten sonra tencerenin ağzı kapatılıp yüksek ısıda pişirilir. 30 dakika pişirildikten sonra ateşten alınıp çatalla tek tek dolmalar delinir. Bastırılır ve yine tencereye yerleştirilir. (Bu işlemi yapmaktaki amaç iç malzemenin kıvamında pişmesini sağlamaktır.)
 
Üstünü örtecek miktarda sıcak su eklendikten sonra 30 dakika daha pişirilir.
 
Son aşamada ise servis tabağına isteğe göre suyu ile veya susuz alınır.
 
 
Not: Kuşbaşı etinin taze ve yağlı olması tercih edilir.
 
 
 
  
 | 
İşkembe Dolması | 
  | 
ay ışığı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2016 
Mesajlar: 1738 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc145637 
Gönderme Tarihi: 14.Eyl.2019 
699 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Milli Eğitim Bakanlığı 
 
 
1 koyun işkembesi 
 
2 su bardağı pirinç 
 
1 tatlı kaşığı tuz 
 
250 gram orta yağlı kıyma 
 
½ çay kaşığı karabiber 
 
2 orta boy soğan 
 
8-10 dal maydanoz 
 
 
 
Kıymaya pirinç, ince kıyılmış soğan, maydanoz, karabiber ve biraz tuz katılıp karıştırılır. 
 
İşkembe temizlenip yıkanarak 10x15 cm boyutlarında dikdörtgenlere bölünür, pütürlü yüzü alta gelmek üzere masaya konur.
 
Dikdörtgenlerin yarısına 2 çorba kaşığı iç konur, yarısı üstüne kapatılır; üç kenarı iğne iplikle dikilir.
 
Tencereye yan yana yerleştirilen dolmaların üzerine 5-6 su bardağı kaynar su ilâve edilir.
 
Kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirilip tuz ilave edilir.
 
Pişen dolmaların ipi çıkarılır, servis tabağına dizilir; üzerine suyu gezdirilir.
 
 
 
  
 | 
İşkembe Dolması | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3291 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc185326 
Gönderme Tarihi: 19.Ekm.2025 
29 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
MasterChef
 
 
1 adet dana veya kuzu işkembesi
 
2 su bardağı pirinç
 
200 gr kıyma (isteğe bağlı, bazı yörelerde sadece pirinçli yapılır)
 
2 adet kuru soğan (ince doğranmış)
 
1 çay bardağı sıvı yağ veya tereyağı
 
2 yemek kaşığı domates salçası
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
1 tatlı kaşığı kuru nane
 
1 tatlı kaşığı pul biber
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay kaşığı kimyon
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
Yarım demet maydanoz (ince doğranmış)
 
Pişirme sosu için:
 
1 yemek kaşığı salça
 
2 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ
 
2 su bardağı sıcak su
 
 
İşkembeyi iyice yıkayın, ters çevirip tuz ve limonla ovun.
 
Bol suyla birkaç kez yıkayıp süzün.
 
Soğanı yağda pembeleştirin.
 
Salçaları ekleyin, ardından kıyma (kullanıyorsanız) ve pirinci koyup kavurun.
 
Baharatları, tuzu ve ince doğranmış maydanozu ekleyin.
 
İşkembeyi dikdörtgen parçalara ayırın.
 
Harçtan içine doldurun ve ağzını dikin ya da kürdanla kapatın.
 
Tencereye dizin.
 
Tereyağında salçayı kavurun, sıcak suyu ekleyin.
 
Sosu dolmaların üzerine dökün.
 
Üzerini hafif geçecek kadar sıcak su ekleyin.
 
Kısık ateşte 45-60 dakika kadar pişirin.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |