|
Isırganotu Çayı |
|
istiklal
Aşçıbaşı
Kayıt: 18.10.2017
Mesajlar: 25 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc129106
Gönderme Tarihi: 19.Ekm.2017
871 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://yemek.name
Latince adı urtica dioica olan ısırgan otundan hazırlanan çay, metabolizma rahatsızlıklarına çok iyi geldiği gibi mide, bağırsak, böbrek, romatizma ve gut hastalıklarına karşı da faydalıdır.
Çayın Hazırlanması: Bir tatlı kaşığı kuru veya bir avuç taze ısırgan otunun üzerine çeyrek litre kaynar su dökülür, ağzı kapalı olarak on dakika dinlendirdikten sonra süzülür. Bu çaydan günde iki defa birer bardak içilir.
Isırgan kürü: her ilkbahar ve sonbaharda ısırgan kürü yapmak çok faydalıdır. En az dört hafta her sabah ve akşam bir bardak içilmelidir.
İdrar söktürdüğü için özellikle romatizma ve ağrılarının önlenmesinde çok etkilidir.
Demir eksikliği için: kurutulmuş ısırgan otu ve tohumları toz halinde getirilerek ışığı geçirmeyen koyu renkte bir kavanozda saklanır. Bol miktarda demir içerdiği için çorba, sos ve sebze yemeklerine katılabilir.
Isırgan otu ve sirke ile hazırlanan bir karışım ile yıkanan saçlarda karışım yağ bezelerinin fonksiyonlarını düzenlediği gibi saçtaki kepeği de yok eder.
Fotoğraf "sanık" tarafından gönderildi. 29.09.2020
|
Isırganotu Çayı |
|
Mart'ın Günü
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.03.2016
Mesajlar: 31 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc136434
Gönderme Tarihi: 24.Ağu.2018
622 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 bardak çay için 1 çay kaşığı kurutulmuş ısırgan otunu kaynamış suya atarak, 10 dakika demlenmesini beklemektir. Çayın en az 10 dakika demlenmesi, bitkinin içinde bulunan ve sağlığa faydalı bileşenler suya geçer, cildi tahriş eden kimyasallar etkinliğini kaybeder. Eğer çayı iyice demlenmeden içerseniz, mideniz biraz ağrıyabilir ve içerken boğazınızda kaşıntı hissedebilirsiniz.
Not: Sabahları aç karnına, kahvaltıdan yarım saat önce lezzetli de olan bir bardak ve gün boyunca 1-2 bardak çay yudumlanarak içilir. Kür sonrası kendinizi belirgin şekilde iyi hissettiğinizi göreceksiniz. Alternatif olarak biraz papatya veya nane ekleyerek, çayın lezzeti ve kokusunu değiştirebilirsiniz.
|
Isırgan Yaprağı Çayı |
|
çelik çomak
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.04.2016
Mesajlar: 31 Şehir: Yozgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc136515
Gönderme Tarihi: 27.Ağu.2018
728 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırgan otu, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır. 5-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-4 bardak, yeni demlenmiş çay aç karnına veya öğün aralarında tatlandırılmadan içilir. Kokusunu veya tadını rahatsız edici bulanlar, çaylarına biraz nane ilave edebilirler. Tatlandırmak isteyenler, bal kullanabilirler.
Not: Isırgan çayı müthiş bir ilaçtır. Kanı temizler. Anne sütünü çoğaltır. İdrar, ter ve balgam söktürür. Isırgan çayının en mühim hususiyetlerinden biri de nefes yollarını temizlemesi ve öksürüğe iyi gelmesidir. Isırgan çayı vücudun kan yapmasına yardımcı olduğundan derideki döküntüleri yok eder. Bilhassa kurdeşen hastalığına iyi gelir.
|
Isırganotu Çayı |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178175
Gönderme Tarihi: 12.Haz.2024
69 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
Bir su bardağı kadar kaynamış su içerisine birkaç yaprak ısırgan otu ekleyin ve 5-10 dakika demlemeye bırakın.
Aromasını yumuşatmak için birkaç nane yaprağı veya bal da ekleyebilirsiniz.
Ardından süzgeçten geçirerek servis edin.
|
|