| 
 
 
 | 
İrok (Mardin) | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc34879 
Gönderme Tarihi: 28.Mar.2009 
8,683 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
             
 
Mardin'de iki çeşit içli köfte vardır. Biri kızarmış (İrok) diğeri ise haşlanmış içli köftedir. (İgbebet)          Kızarmış içli köfte sadece Mardin'e özgüdür.
 
 
Dış hamurunun hazırlanması için:
 
2 kg kısırlık bulgur
 
250 gr. çiğ köftelik et
 
4 adet haşlanmış patates
 
2 yumurta
 
2 kaşık un
 
1 çorba kaşığı tuz.
 
İç'in hazırlanması için:
 
1 kg köftelik kıyma
 
500 gr soğan
 
1 demet maydanoz
 
karabiber
 
tuz.
 
 
İçinin hazırlanması:
 
Soğanlar ince ince kıyılıp, ateşte haşlanır. Suyunu çektikten sonra yağla kavrulur. Soğanın üzerine kıyma eklenip 1-2 dk. kadar kavrulur. Maydanoz tuz, karabiber ve pul biber eklenir. 20 dk. kavrulduktan sonra soğumaya bırakılır.
 
Dışının hazırlanması:
 
Kısırlık bulgur, haşlanmış patates, çiğköftelik et karıştırılarak hamur haline getirilir. Ceviz büyüklüğünde hamur koparılır. Başparmak yardımıyla havuz şeklinde açılır. Hazırlanan kıyma havuzun içine doldurulup ağzı kapanır. Kurabiye şeklinde yuvarlatılır. Kızgın yağda pembeleşinceye kadar kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.
 
 
 ML® Sembusek için tıklayın
 
  
 | 
IROK (Mardin) | 
  | 
siyami 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 26.09.2006 
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc39416 
Gönderme Tarihi: 13.Ağu.2009 
6,075 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Nedim Atilla
 
 
Aya Köfte - Kutsanmış köfte
 
 
60 köfte için MALZEMELER:
 
1 kg ince bulgur
 
500 gram çiğköftelik dana eti (ismeyt)
 
500 gram kıyma
 
3 yumurta
 
50 gram kişniş
 
50 gram margarin
 
4 adet soğan (orta büyüklükte)
 
1 demet maydanoz
 
1 demet tere
 
Kabartma tozu
 
Zeytinyağı
 
 
İÇ HAZIRLAMA: İnce ince doğranan soğanlar ve kıyma, margarinle beş dakika kavrulur ve ateşten alınır, ince kıyılmış maydanozlar eklenip karıştırılır.
 
HAMUR HAZIRLAMA: ince bulgura biraz su serpilir ve bekletilir. Dana eti dövülerek çiğköftelik hale getirilir. Bulgura eklenir ve iyice yoğrulur. Et ve bulgur bir hamur haline geldikten sonra kişniş, yumurta ve kabartma tozu da eklenip biraz daha yoğrulur. Hamur, ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır. Her parça elle yumurta şeklinde açılır, hazırlanan iç doldurulur ve ağzı sıkıca kapatılır. İki el arasında, tam ay biçiminde düzgün bir şekil verilir ve kızartılır. Tere ile servis edilir.
 
 
 ML® Kahriyat için tıklayın
 
  
 | 
Irok (Mardin) | 
  | 
Göksen 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.01.2015 
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc116387 
Gönderme Tarihi: 24.Nis.2016 
2,455 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.kulturportali.gov.tr
 
 
1 kg yağsız dana kıyma
 
5 adet kuru soğan
 
300 gr çiğ köftelik et
 
1 demet maydanoz
 
1 tatlı kaşığı karabiber
 
1 tatlı kaşığı yeni bahar
 
1 tatlı kaşığı kişniş
 
1 çay kaşığı tuz
 
1 yumurta
 
1 kg ince bulgur (ismeyt)
 
1 su bardağı sıvı yağ
 
 
Soğanlar ince doğranıp bir tencerenin içinde pembeleşinceye kadar yağda kavrulup üzerine kayma eklenip birlikte kavrulur. ateşten alınır içine tuz, karabiber, yenibahar, ve kıyılmış maydanoz konulur. Diğer taraftan ince bulgur bir leğenin içinde iyice yoğrulur. İçine dövülmüş et, kişniş, tuz, ve 1 yumurta eklenip yeniden yoğrulur. Mandalina büyüklüğünde top haline getirilip içi oyulur. İçi doldurulduktan sonra da elle yuvarlatıp tepsiye dizilir. Daha sonra kızgın ateşte kızartılır ve servis edilir.
 
 
 
  
 | 
İçli Köfte İrok (Mardin) | 
  | 
hacer yener 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 19.10.2016 
Mesajlar: 40 Şehir: Mardin | 
Kısa URL: https://ml.md/lc120904 
Gönderme Tarihi: 10.Kas.2016 
2,932 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://mardintarifi.com
 
 
Dış harcı için:
 
3 su bardağı köftelik bulgur
 
Yarım su bardağı un
 
1 su bardağı irmik
 
1 adet yumurta
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
1 tatlı kaşığı pul biber
 
Tuz
 
Islatmak için sıcak su
 
İç harcı için:
 
5-6 adet soğan
 
Yarım kg kıyma
 
2 yemek kaşığı salça
 
1 çay bardağı sıvı yağ
 
3 yemek kaşığı kişniş
 
1 tatlı kaşığı nane
 
Karabiber
 
Pul biber
 
5 türlü
 
7 türlü
 
Kimyon
 
Tuz
 
 
Derin bir kaba bulgurunuzu alın. Ketıla yeteri kadar su ekleyip kaynatın. Kaynar suyla bulguru iyice ıslatın. 10 dk bekletin. İrmiğini, tuzunu, biberini, salçasını ekleyip iyice yoğurun. Birbirini tutmazsa eğer azar azar un ekleyip yoğurun. Hazırsa eğer 15 dk. Bekletin.
 
İç harcını hazırlamak için; soğanları ister elle ister rondodan geçirin. Eğer rondodan geçirecekseniz çok fazla küçültmeyin biraz diri kalsınlar eğer çok inceltirseniz acımsı bir tat oluşur. Geniş bir tavaya sıvı yağınızı koyun. Soğanları ekleyin.
 
Soğanlar suyunu çekene kadar pişirin. Ardından kıymayı ekleyip karıştırın. Kıyma pişince salça ve tüm baharatları ekleyip karıştırın. Ocaktan almadan 2 dk önce de tuzunuzu ekleyin. Geniş bir kaba alıp soğumasını bekleyin. Ardından fotoğrafta vereceğim şekli verip kızgın yağda kızartın.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |