| 
 
 
 | 
İnegöl Köfte (Bursa) | 
  | 
zBayram 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 30.08.2005 
Mesajlar: 73 Şehir: Sakarya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc239 
Gönderme Tarihi: 30.Ağu.2005 
5,961 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gr. dana kıyması
 
1 adet orta boy kuru soğan
 
2 dilim bayat ekmek içi
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
Kıyma, ıslatılıp sıkılmış ekemek, rendelenmiş soğan ve karabiber iyice yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır, ıslak avuçla sıkılarak çiğ köfte şekli verilir. Hazırlanan köfteler az yağlanmış tepsiye 1 santim aralıkla dizilir. Fırına verilir.
 
 
 ML® İnegöl Köfte için tıklayın 
 
 
 
 
Fotoğraf "İsmet Atabay" tarafından gönderildi. 30.04.2020
  
 | 
İnegöl Köfte | 
  | 
Aycan 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 14.11.2005 
Mesajlar: 74 Şehir: Muğla | 
Kısa URL: https://ml.md/lc2266 
Gönderme Tarihi: 20.Nis.2006 
5,966 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg yağsız kıyma
 
150 gr. böbrek yağı
 
İki baş soğan
 
İki çay kaşığı karbonat
 
İki yemek kaşığı süt tozu
 
1 yumurta sarısı
 
 
Kıyma ve böbrek yağı yoğurulacak ve kıyma makinesinde cekilecek. İki baş soğan rendelenecek iki çay kaşığı karbonat ve iki yemek kaşığı süt tozu 1 yumurta sarısı da kıymalı karısıma eklenerek iyice karıştırılarak yoğurulucak ve tekrar kıyma makinesinden geçirilecek. Bu karışım bir gün dinlendirilecek. Daha sonra isteğe bağlı olarak şekil verip ister ızgarada ister fırında pişirilecek.
 
 
 ML® Hasanpaşa Köftesi için tıklayın 
 
 
 
  
 | 
İnegöl Köfte | 
  | 
Lale 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.05.2006 
Mesajlar: 45 Şehir: Berlin | 
Kısa URL: https://ml.md/lc3703 
Gönderme Tarihi: 12.May.2006 
4,836 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg dana kaburga kiymasi
 
2 çay kasigi karbonat
 
1 tatli kasigi tuz
 
 
Kiymayi bir gün önceden bir kere çektirin. Kiymaya karbonat karistirarak yogurun. Bir gün bekletin.
 
Ikinci gün robotta bir adet soğani çekerek süzgeçte yikayin. Köfteye karistirin. Tuzunu ilave edip iyice yogurun. Ceviz büyüklügünde yuvarlayip üzerini bastirarak mangal atesinde pisirin. Yaninda piyaz ile beraber servise sunun.
 
 
 ML® Güvercin Bunu için tıklayın 
 
 
 
  
 | 
İnegöl Köftesi (Bursa) | 
  | 
Yörem 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 27.11.2006 
Mesajlar: 245 Şehir: Mersin | 
Kısa URL: https://ml.md/lc9066 
Gönderme Tarihi: 27.Kas.2006 
4,171 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1. Kıymayı iyice yoğurup buzlukta 4 gün bekletin. Buzluktan çıkarıp buzu çözülünceye kadar oda ısısında bekletin. Bir kez daha kıyma makinesinden geçirip yoğurun. 
 
2. Soğanı çok ince doğrayıp kıymaya ekleyin. Tuz ilave edip yoğurun. Küçük parçalar koparıp elinizde parmak şekli verin. Izgarada veya mangalda pişirip sıcak olarak servis yapın. 
 
 
İnegöl köftesinin en önemli özelliği içinde baharat ve ekmek olmamasıdır. Kıyma makineniz yoksa, robotta çekebilirsiniz.
 
 
 ML® Islama Köfte için tıklayın 
 
 
 
 
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 23.09.2022
  
 | 
İnegöl köftesi | 
  | 
SadıkAli 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 03.09.2007 
Mesajlar: 43
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc27804 
Gönderme Tarihi: 05.Ekm.2008 
4,452 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
İçinde dana ve kuzu eti beraber kullanılıyor, inegöl köftesinin Balkanlar'dan göç eden Türkler tarafından getirildiğine inanılıyor. Hazırlanması oldukça zahmetli olan inegöl köftesinde kullanılan baharat miktarı çok az. Bunun nedeni baharat tadının et tadını bastıracağı düşüncesi, inegöl köftesinin yanında özellikle piyaz servis ediliyor.
 
 
 
  
 | 
İnegöl Köftesi (Bursa) | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc31501 
Gönderme Tarihi: 21.Arl.2008 
5,362 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 
750 gr dana kaburgası
 
250 gr. kuzu eti
 
orta boy 2 baş soğan
 
10 gr. Tuz
 
karbonat
 
 
Yapılışı:
 
Etlerin sinirleri iyice alınır. Geniş aynalı kıyma makinesinde çekilir. Tuz ve karbonat katılarak iyice yoğrulur et bir kabın içine konarak bir gün dinlenmeye bırakılır. İkinci gün et ikinci kez makineden geçirilir Çekimden sonra soğanlar ince ince kıyılarak etin içine karıştırılır. Soğanla birlikte yeniden harmanlanan köfte harcı elde yuvarlanıp yassılaştırılarak köfte haline getirilip ızgarada pişirilir. İnegöl Köftesinin içine yumurta ekmek gibi malzemeler katılmaz.
 
 
Not: İnegöl Köftesinin asıl kaynağı Bulgaristan'ın Filibe vilayetinin Pazarcık ilçesidir. İnegöl köftesinin "İnegöl Köftesi" olarak dünyaya tanıtan kişi uzun yıllar önce Pazarcıktan İnegöl'e göç eden Mustafa oğlu İbrahim Besler dir. Bu aile Pazarcık'ta "Köfteciler" olarak anılmakta ve köftecilik babadan oğula geçen bir meslek haline gelmiştir.
 
 
 
  
 | 
İnegöl Köfte | 
  | 
nasuh 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 30.03.2018 
Mesajlar: 26 Şehir: Manisa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc133038 
Gönderme Tarihi: 31.Mar.2018 
1,601 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Yarım kilo az yağlı kiyma
 
1 kuru soğan
 
1 çay kaşığı karbonat
 
1 tutam tuz
 
 
Kıymayi derin bir kaba alıyoruz soğanı rendenin ince kisminda rendeliyoruz ve kiymaya ilave ediyoruz tuz ve karbonati da ilave ettikten sonra iyice yoğurup buzdolabında yarım saat bekletiyoruz.
 
Daha sonra tavayi ocaga alip kizdiriyoruz ve köfte lerimizi kizartiyoruz.
 
Eğer kiymamiz yağsız ise kizartirken sivi yağ ile kizartiyoruz.
 
 
 
  
 | 
İnegöl Köfte | 
  | 
konik 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 14.07.2020 
Mesajlar: 11 Şehir: Burdur | 
Kısa URL: https://ml.md/lc151790 
Gönderme Tarihi: 20.Tem.2020 
764 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
800 gram dana kıyma
 
200 gram kuzu kıyma
 
2 adet kuru soğan
 
1 tatlı kaşığı karbonat
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
 
Dana ve kuzu kıymayı bir kapta karıştırın.
 
Soğanların kabuklarını soyun ve rendeleyin.
 
Karıştırdığınız kıymaya, rendelediğiniz soğanları ilave edin.
 
Ardından tuz ve karbonatı da ekleyip yaklaşık 10 dakika güzelce yoğurun.
 
Hazırladığınız köfte harcını üzerini kapatın ve birkaç saat kadar buzdolabında bekletin.
 
Köfte harcını dolaptan çıkardıktan sonra tezgaha alın.
 
Üzerine yağlı kağıt koyup, merdaneyle dikdörtgen şeklinde açın.
 
Ardından keskin bir bıçak yardımıyla uzun ince dikdörtgenler kesin.
 
Orta ateşte, kızgın bir tavada kızartın.
 
 
Not: Bir gece buzdolabında dinlenen köfteleri oda ısısında kısa bir süre beklettikten sonra mangalda pişirmeniz lezzetini daha da arttıracaktır.Arzuya göre kullandığınız karbonatı bir miktar sodayla köpürtüp kullanabilirsiniz.Kıymayı karbonat ilavesiyle sakız gibi bir kıvam alana kadar yaklaşık 10-15 yoğurmak, şekil vermeden önce ya da sonra buzdolabında uzun saatler süresince bekletmek esastır. İnegöl köftesinin lezzetli olmasında az miktarda kullanılan böbrek yağının da etkisi olduğu söylenir.Köftenin adet sayısı büyüklüklerine göre değişiklik gösterebilir. Uzun ince formuna alışık olduğunuz köfteleri yuvarlak olarak da hazırlayabilirsiniz. Arzuya göre sumak ilavesiyle hazırlanmış soğan salatası ya da piyaz eşliğinde servis edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
İnegöl Köfte | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc152555 
Gönderme Tarihi: 24.Ağu.2020 
751 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Milli Eğitim Bakanlığı
 
Aile ve Tüketici Hizmetleri
 
Ankara 2011
 
 
1 kg kıyma (İçindeki yağ ve et oranı İnegöl köfteye uygun olduğundan dananın döşünden çekilmiş olmalıdır.) 
 
Yarım su bardağı bayat ve ufalanmış ekmek içi (Galeta unu da olabilir.) 
 
Yarım su bardağı su 
 
1 yemek kaşığı tuz 
 
1 yemek kaşığı 2 tatlı kaşığı karbonat 
 
1 yemek kaşığı limon suyu 
 
2 adet orta boy soğan (rendelenmiş) 
 
1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri (isteğe göre) 
 
 
Kıymaya ufalanmış ekmek içi-galeta unu, su ve tuz eklenir ve 10 dakika yoğrulur.
 
Kapaklı bir saklama kabı içinde 24 saat buzdolabında dinlendirilir.
 
Ertesi gün karbonat ve limon bir bardağın içinde karıştırılıp köpüren karışım kıymanın üzerine dökülür.
 
Soğanlar rendelenir ve köfte harcına ilave edilir (Kaşar peyniri de eklenebilir.) ve hepsi iyice yoğrulur.
 
Kıymalardan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak şekillendirilir.
 
Saklama kabına dizilip akşama kadar tekrar buzdolabında dinlendirilir.
 
Akşama kadar dinlenen köfteler, pişirilmeden 10 dakika önce buzdolabından çıkartılır.
 
Izgara tavası orta ateşte iyice kızdırılır.
 
Köfteler, yağsız tavada arkalı önlü ızgara yapılır.
 
Yanına kimyon, kırmızı toz biber, sumak, kekik gibi baharatlar ve biber turşusu, domates, piyaz ya da patates kızartması gibi garnitürlerle servis yapılabilir.
 
 
 
  
 | 
İnegöl Köfte | 
  | 
Doctor 
English Admin 
 
  
Kayıt: 15.01.2007 
Mesajlar: 1266 Şehir: KKTC | 
Kısa URL: https://ml.md/lc156722 
Gönderme Tarihi: 19.Mar.2021 
499 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Köfte Mayası İçin:
 
250 gr orta yağlı dana döş kıyma
 
1 adet kuru soğan
 
Yarım çay kaşığı karbonat
 
2 damla limon suyu
 
Tuz
 
Köfte İçin:
 
1 kg orta yağlı kıyma
 
1 adet kuru soğan
 
1 çay kaşığı karbonat
 
Tuz
 
 
Köfte için çektirdiğiniz bir avuç kadar kıymayı, yoğurma kabına alın.
 
Tuz ile 10 dakika yoğurun.
 
Daha sonra rendelenip suyu sıkılmış soğanı, karbonatın üzerine 2 damla limon suyu sıkarak en az 15 dakika yoğurun.
 
Hava almayacak şekilde buzdolabında 6 saat bekletin.
 
Altı saat sonunda köfte harcı için gereken malzemeleri (kuru soğan hariç) karıştırıp, 15 dakika yoğurun.
 
Ardından daha önce hazırladığınız mayayı ekleyip, yarım saat yoğurun.
 
Hava almayacak şekilde buzdolabına koyup, 18 saat dinlendirin.
 
Bir gece dinlenmiş harcımıza pişirmeden 1 saat önce kuru soğanı rendeleyip suyunu sıktıktan sonra posasını katarak karıştırın.
 
Mandalina büyüklüğünde parçalar kopartarak elinizle silindir şeklinde rulo yapıp, baş kısımlarını bıçakla düzleyin.
 
Döküm tavada, az yağla pişirip servis edebilirsiniz.
 
 
Not: İnegöl köftenin en önemli püf noktası buzdolabında 1 gece dinlendirmektir. Köfte harcını hazırlarken soğanı rendeleyip, suyunu iyice sıktıktan sonra katın.
 
 
 
 
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 20.10.2022
  
 | 
İnegöl Köfte | 
  | 
Doctor 
English Admin 
 
  
Kayıt: 15.01.2007 
Mesajlar: 1266 Şehir: KKTC | 
Kısa URL: https://ml.md/lc157031 
Gönderme Tarihi: 03.Nis.2021 
1,020 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Sahrap Soysal
 
 
500 gr. az yağlı dana kıyma
 
250 gr. az yağlı kuzu kıyma
 
2 adet orta boy kuru soğan
 
2 çay kaşığı karbonat
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
 
Soğanları soyup rendeleyin. Dana ve kuzu kıymayı derin bir kaba aktarın.
 
Kıymanın üzerine rendelenmiş soğanı, karbonatı, tuz ve karabi beri ilave edip 5 dakika kadar yoğurun.
 
Hazırladığınız köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın ya da ince uzun köfteler hazırlayın.
 
Hazırladığınız köfteleri mangalda ya da fırında pişirin.
 
Yanında piyaz ile servise sunun.
 
 
Not: İnegöl köfteye çoğu kez böbrek yağı da katılır.
 
 
 
  
 | 
İnegöl Köfte (Bursa) | 
  | 
Doctor 
English Admin 
 
  
Kayıt: 15.01.2007 
Mesajlar: 1266 Şehir: KKTC | 
Kısa URL: https://ml.md/lc157484 
Gönderme Tarihi: 26.Nis.2021 
1,563 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.sabah.com.tr
 
 
Köfte harcı için:
 
500 gram kıyma
 
4 yemek kaşığı galeta unu
 
2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı, 1 adet soğan
 
1'er tatlı kaşığı karbonat, limon suyu ve tuz
 
1 çay bardağı su (110 ml)
 
Kızartmak için:
 
2-3 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
 
 
Köfte harcını hazırlamak için su hariç kalan tüm harç malzemesini derin bir kaba alıp iyice karıştırın. Harcı yoğururken azar azar su ilave edin. Hazırlanan harcı 1 gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün 1-2 dakika tekrar yoğurun. Harçtan ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp, şekil verin. Buzdolabında 3 saat dinlendirip ızgara veya ayçiçeği yağıda kızartın. Sıcak servis yapın.
 
 
 
  
 | 
İnegöl Köfte | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc166610 
Gönderme Tarihi: 10.Ağu.2022 
442 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
www.sefabdullahusta.com
 
 
500 gr. kıyma
 
Yarım adet kuru ekmek içi
 
1 çay bardağı su
 
2 çay kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı karbonat
 
1 çorba kaşığı limon suyu
 
2 adet orta boy soğan
 
 
Kıymamızın üzerine rondodan geçirdiğimiz bayat ekmek içini, suyu, tuzu, yine rondodan geçirdiğimiz soğanı, en son ayrı bir kapta karıştırdığımız limon suyu ve karbonatı ekliyoruz.
 
Bütün malzemelerimizi yoğuruyoruz. Şekil verdikten sonra üzerini streçleyip dolapta en az 9 saat bekletiyoruz.
 
Tavamıza hafif yağ koyup güzelce pişirdikten sonra sıcak olarak servis edebiliriz.
 
 
 
  
 | 
İnegöl Köfte | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc168140 
Gönderme Tarihi: 26.Ekm.2022 
474 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gram ince çekilmiş dana kıyma
 
100 gram ince çekilmiş kuzu kıyma
 
1 adet kuru soğan
 
1 çay kaşığı karbonat
 
1 çay kaşığı tuz
 
 
Dana ve kuzu kıymaları iyice yoğurunuz. Hamur gibi 20 dakika boyunca yoğurduğunuz kıymayı bir köşeye bırakın.
 
Çok ince soğanları da doğrayın.
 
5 dakika dinlendirdiğiniz kıymanın üzerine kesilen soğanları ekleyin
 
Tuz, karbonatı da ekleyip macun kıvamına gelene kadar yoğurun.
 
Buzdolabına koyun. Yaklaşık 2 saat dolapta beklemeli.
 
Daha sonra bir kesme kağıdına kıymayı yayıp üzerine yağlı kağıt koyup merdane yardımıyla açın.
 
İnce taba olan kıymayı dikdörtgen şeklinde kesin.
 
Tek tek alıp orta derece açılmış ocağın üzerindeki teflon tavaya yerleştirin.
 
Kızaran köfteleri çevirip pişenleri tabağa alın.
 
Bazı yerlerde salça sosu hazırlayıp üzerine dökülerek servis edilir.
 
 
 
  
 | 
İnegöl Köfte | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc174989 
Gönderme Tarihi: 09.Kas.2023 
312 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gram dana kıyma
 
1 su bardağı ince bulgur
 
1 adet soğan
 
1 çay bardağı süt
 
Yarım çay bardağı sıvı yağ
 
Tuz, karabiber, kimyon
 
Maydanoz (isteğe bağlı)
 
İç Harcı İçin:
 
1 adet soğan
 
2 yemek kaşığı sıvı yağ
 
Tuz, karabiber, pul biber
 
Üzeri İçin:
 
Yeşillik (marul, taze soğan)
 
Domates ve biber dilimleri
 
 
Bir tavada doğranmış soğanı sıvı yağ ile kavurun.
 
Kavrulan soğana tuz, karabiber, pul biber ekleyin.
 
İç harcınızı hazırlayın ve soğumaya bırakın.
 
Kıymayı derin bir kaba alın.
 
İnce bulguru ekleyin.
 
Rendelenmiş soğanı ve iç harcı da ilave edin.
 
Süt, sıvı yağ, tuz, karabiber ve kimyonu ekleyin.
 
Malzemeleri iyice yoğurun.
 
Hazırladığınız köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alın.
 
Oval veya yuvarlak şekil verin.
 
Tercihinize göre ızgarada veya tavada köfteleri pişirin.
 
Köfteler iyice kızarana kadar ara ara çevirerek pişirin.
 
 
 
  
 | 
İnegöl Köfte | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc176314 
Gönderme Tarihi: 06.Şub.2024 
359 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gram dana döş eti (kıyma için)
 
200 gram kuzu kıyma (isteğe bağlı)
 
1 adet orta boy soğan
 
2 diş sarımsak
 
1 çay bardağı irmik
 
2 yemek kaşığı tuz
 
Yarım çay bardağı soğuk su
 
Yarım çay bardağı sıvı yağ
 
Yarım çay bardağı süt (isteğe bağlı)
 
1 tatlı kaşığı kimyon
 
1 tatlı kaşığı pul biber
 
Karabiber
 
Sos İçin:
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
2 yemek kaşığı domates salçası
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 tatlı kaşığı pul biber
 
 
İlk adım olarak köfte harcını hazırlayın. Soğanı rendeleyin veya ince doğrayın. Sarımsakları ezin. Dana döş etini ince bir şekilde çekerek kıyma kıvamına getirin. İsterseniz kuzu kıymayı da dana kıyma ile karıştırabilirsiniz.
 
İnce bulguru bir kaba alın ve üzerine soğuk suyu ekleyin. Bir süre bekletip suyunu süzün.
 
Hazırladığınız dana kıyma veya kuzu-dana karışımını, bulgur ile iyice karıştırın. İrmik, rendelenmiş soğan, sarımsak, tuz, sıvı yağ, süt (isteğe bağlı), kimyon, pul biber ve karabiberi ekleyin. Hepsini iyice yoğurun.
 
Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayarak şekil verin. Köfteleri bir servis tabağına alın.
 
Sos için, tereyağını bir tavada eritin. Domates salçasını ekleyip kavurun. Tuz ve pul biberi ekleyip karıştırarak sosu hazırlayın.
 
Hazırladığınız sosu köftelerin üzerine gezdirin.
 
İnegöl köftelerinizi, yanında marullar, roka, taze soğan, domates, yeşil biber ve limon dilimleri ile servis yaparak enfes bir sofra hazırlayın. İnegöl köftesi, sıcak olarak servis edilir ve özellikle taze ekmek veya lavaş ile servis edilir.
 
 
Not: İnegöl köftesini pişirmek oldukça basittir. Tereyağını eritin, içine domates salçasını ekleyip kavurun. Ardından tuz ve pul biberi ekleyerek sosu hazırlayın. Hazırlanan sosu köftelerin üzerine gezdirip birkaç dakika dinlendirin. Daha sonra köfteler sıcak olarak servis edilebilir. Yanında marullar, roka, taze soğan, domates, yeşil biber ve limon dilimleriyle birlikte sunarak geleneksel bir sunum elde edebilirsiniz. İnegöl köftesi, genellikle taze ekmek veya lavaş ile servis edilir ve hızlı bir şekilde lezzet dolu bir sofra hazırlamanızı sağlar. Köfte karışımı dağılıyor veya parçalanıyorsa usta köfteciye göre, eti iyice yoğurulmalı. Ayrıca, köftenin içine ekmek içi veya galeta unu ekleyerek tutarlılık sağlayabilirsiniz. Köftelerin kuruyorsa, köftelerin üzerini örtün veya buzdolabında bekletirken nemli bir bezle örtün. Ayrıca, içine biraz sıvı ekleyerek daha nemli bir kıvam elde edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
İnegöl Köftesi (Bursa) | 
  | 
dolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2014 
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc181941 
Gönderme Tarihi: 01.Mar.2025 
138 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Ayfer Ünsal
 
 
Yüzde 70 dana eti, yüzde 30 koyun eti kullanılıyor.
 
Etin tüm sinirleri, yağ yumruları, bezeleri güzelce temizleniyor ve makinada kalın süzekle çekiliyor.
 
Etin kaburga bölgesini özellikle tercih ediyorlar.
 
Ayrıca, köfteye ilave edecekleri yağı asla makinadan çekmiyor, bıçakla kıyarak hazırlıyorlar.
 
Et ve yağ karışımı tuzla birlikte tam bir saat yoğruluyor.
 
Artı 2 derecedeki buzdolabında iki gün bekletiliyor.
 
İki gün sonra et makinasından daha ince süzekle çekiliyor.
 
1 kg karışıma 100 gram olacak şekilde soğan yine bıçakla kıyılıyor, ete karıştırılıyor.
 
Tekrar artı 2 derecedeki buzdolabında üç saat bekletilebilir.
 
Çıkartılıp elle yuvarlak yassı köfteler haline getiriliyor.
 
 
 
  
 | 
İnegöl Köftesi | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3307 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc185498 
Gönderme Tarihi: 30.Ekm.2025 
54 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gr dana kıyma (yağ oranı %10-15 olmalı, daha lezzetli olur)
 
1 küçük soğan (rendelenmiş ve suyunu sıkın)
 
1 diş sarımsak (isteğe bağlı, rendelenmiş)
 
1 tatlı kaşığı karbonat
 
1 çay kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1/2 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
 
1 dilim bayat ekmek içi veya 1 yemek kaşığı galeta unu (köfteyi tutması için)
 
 
Kıyma, rendelenmiş soğan ve sarımsağı derin bir kaba alın.
 
Üzerine tuz, karabiber, kimyon ve karbonatı ekleyin.
 
İyice yoğurun (10–15 dakika kadar). Karbonat köftenin yumuşak olmasını sağlar.
 
Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.
 
Avuç içinde yuvarlayıp hafifçe yassılaştırın. İnegöl köftesi genellikle oval ve yassı olur.
 
Köfteleri streç filmle sarıp buzdolabında 1–2 saat dinlendirin (tercihen 24 saat, lezzet artar).
 
Izgara veya döküm tavada, önceden ısıtılmış şekilde, orta ateşte köfteleri her iki tarafı kahverengi olana kadar pişirin.
 
Tavada çok fazla bastırmamaya özen gösterin; içi yumuşak kalsın.
 
 
Not: Yanında közlenmiş biber, domates, maydanoz ve sumaklı soğan ile servis edebilirsiniz. Ekmek arası da çok lezzetli olur.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |