|
İlisıra Dolması (Karaman) |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc161015
Gönderme Tarihi: 03.Kas.2021
240 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.acunn.com
4 patlıcan
1 soğan
2-3 domates
2-3 sivri biber
½ demet maydanoz
1,5 çay bardağı pilavlık bulgur
200 gr yağlı koyun kıyması
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı kırmızıbiber
Tuz
Karabiber
Üzerine:
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı domates salçası
Sarımsaklı yoğurt
Patlıcanları 1 santim kalınlığında uzunlamasına dilimleyin. Yumuşayıncaya kadar haşlayıp, parçalanmamasına dikkat ederek süzün.
Soğan, domates, sivri biber ve maydanozu incecik kıyın.
Bulguru yıkayıp süzün. Hepsini bir tepsiye koyun. Kıyma, salça, tuz ve baharatı da katıp iyice karıştırın.
Bu harçtan, avuç içinde sıkım sıkım yapıp patlıcan dilimleri ile sarın, kat yeri altta kalacak şekilde tencereye dizin.
Hepsini hazırladığınızda ayrı bir tavada tereyağını salça ile kızdırıp dolmaların üzerine gezdirin. Üzerini örtecek kadar sıcak su ve biraz tuz ilave edin.
Dağılmaması için üzerine bir yemek tabağı kapatın. Tencerenin kapağını da örterek bir taşım kaynatın. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 30-40 dakika kadar pişirin.
Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirerek sıcak servis yapın.
Not: İlisıra dolması, Karaman'ın eski adı İlisıra, yeni adı Yollarbaşı Kasabası'nın yemeğidir. Düğünlerde ve özel günlerde pişirilir. Kış aylarında uzunlamasına dilimlenmiş kuru patlıcanla yapılır.
|
İlisıra Dolması (Karaman) |
|
sessiz bilge
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 18.03.2020
Mesajlar: 43 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc149414
Gönderme Tarihi: 24.Mar.2020
426 defa indirildi / yazdırıldı
|
Fatma Ünlükuş
Kuru patlıcan haşlanır.
Uzun ince doğranır.
Diğer taraftan baharat, bulgur, kıyma, ince kıyılmış maydanoz, rendelenmiş domates ve salça yoğrulur ve ince yuvarlak açılır.
Daha sonra haşlanmış patlıcanların dışına sarılarak tencerenin içine dizilir.
Üzerini örtecek kadar su konulur.
Yakaşık kırk dakika kadar pişirildikten sonra sarımsaklı süzme yoğurtla servis yapılır.
Not: Bazı yörelerde iç harcına bir yumurta da ilave edilmektedir.
|
İlisıra Dolması (Karaman) |
|
nurgöl
Aşçıbaşı
Kayıt: 02.04.2016
Mesajlar: 25 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc115882
Gönderme Tarihi: 03.Nis.2016
1,502 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
Taze veya kuru patlıcan (uzun ince doğranmış)
Bulgur
Kıyma
Maydanoz
Baharat
Tereyağı
Salça
Tuz
Domates
Kuru patlıcan haşlanır. Kıyma, bulgur,rendelenmiş domates, salça, maydanoz ve baharat ilave edilen harç karıştırılır ve el içerisinde oval hale getirilir.(İçli köfte şeklinde) daha sonra haşlanmış patlıcanlar dışında sarılarak tencereye yerleştirilir. Üzerine örtecek kadar su konur. Tuz ilave edilir. Bir ağırlık konarak ağzı kapatılır ve 45 dakika pişirilir. Sarımsaklı süzme yoğurt ilave edilerek yenir.
|
İlisıra Dolması (Karaman) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc97599
Gönderme Tarihi: 23.Nis.2014
2,333 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
1 kg patlıcan (6 orta boy)
İçi için:
2 orta boy domates
4 orta boy yeşil biber
1 demet maydanoz
1 su bardağı orta yağlı kıyma
1+2/3 su bardağı pilavlık bulgur
1 orta boy soğan
2 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
2 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta
Pişirmek için:
4 yemek kaşığı tereyağı
4.5-5 su bardağı sıcak su (ortalama 1 litre)
Patlıcanlar yıkanarak sapları kesilir ve alaca soyulur.
Enine 2 ya da 3 e bölünür.
Her parça boyuna ikiye ayrılır, sonra tekrar boyuna dibe kadar (iki parçaya ayırmadan) kesilir.
Tuzlu suda yarım saat bekletililir.
Soğan, biber domatesler ve maydanoz ince doğranır.
Kıyma, 1 yemek kaşığı salça, kırmızı biber, tuz ve yumunta ilave edilerek hepsi iyice karıştırılır.
Patlıcanların suyu süzülerek tekrar yıkanır.
Hazırlanan içten ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak oval şekli verilir.
Patlıcanların arasına yerleştirilerek hafifçe bastırılır.
Yayvan tencereye dizilir.
Bir tavada yağla, kalan 1 yemek kaşığı salça hafifçe kavrularak tuz ve suyu eklenerek kaynatılır.
Sıcak olarak dolmaların üzerine gezdirilir ve kısık ateşte bulgurlar yumuşayıncaya kadar (ortalama 50-60 dakika) pişirilir.
Ateşten alıp sıcak olarak servis yapılır.
Not: Dolmalar pişmeden once tencereye dizilirken iki sıradan fazla dizilmemelidir. Yanında sarımsaklı yoğurtla servis yapılır. Bu iç asma yaprağına sarılarak da kullanılır. Bu dolma çeşidi Karamanın Yollarbaşı (İlisıra) kasabasında sık tüketilen bir yemek çeşididir. Kışın kurutulmuş patlıcanla yapılır.
|
İlisıra Dolması (Karaman) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc32041
Gönderme Tarihi: 24.Arl.2008
4,821 defa indirildi / yazdırıldı
|
Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
yarım yağlı kuzu 600 gr.
bulgur pilavlık 2 su bardağı
kemer patlıcan 3 adet
kuru soğan 2 adet
sivri biber 2 adet
tereyağı 3 çorba kaşığı
domates salçası 3 çorba kaşığı
maydanoz 1 demet
yoğurt süzme 1 kase
kırımızı biber 1 tatlı kaşığı
karabiber 1 çay kaşığı
tuz 1 tatlı kaşığı
sarımsak 1 baş
Tencereye 1 çorba kaşığı tereyağı ile 1 çorba kaşığı salça karıştırılarak kızartılır. Ayrı bir tepsiye kıyma, bulgur ve diğer malzemeler karıştırılarak 2 dakika elimiz ile ovulur. Hazırlanan dolma içi el içinde yuvarlanarak daha önceden 1 cm x 10 cm ebadında dilinmiş olan ince patlıcanlar el içinde yuvarlanan oval şekildeki harcın dışına uzun şekilde konur ve tencereye yerleştirilir. Daha sonra üzerine yeteri kadar et suyu dökülerek 20 dakika normal ateşte pişirilir. 10 dakika dinlendirildikten sonra daha önce hazırlamış olduğumuz sarımsaklı yoğurt üzerine dökülerek sıcak servis yapılır.
Not: Karaman ile Yollarbaşı kasabasına özgü bir yemek çeşididir. Özellikle düğünlerde ikram edilir.
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 27.06.2022
|
|