Öncelikle ilikli kemikleri yaklaşık 1 saat bol suda bekleterek, temizleyin. Daha sonra beklettiğimiz suyu dökerek kemikleri geniş bir tencereye alın. Düdüklü tencerede kullanabilirsiniz.
Kemiklerin üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ve 1 fincan sirke ekleyerek ocağa alın. Kaynamaya yakın ocağı kısarak kısık ateşte mümkün olduğunca yavaş yavaş kaynamasını sağlayın.
Kaynamaya başlayınca et suyunu aromalandırmak için; kereviz sapı, 3 adet defne yaprağı, biberiye, tuz ve tane karabiber ekleyin.
Bu şekilde kemiklerimizi 4-5 saat kaynatın. Bu süre içerisinde et suyunun jel kıvamına geldiğini göreceksiniz. Kemik suyunu ocaktan aldıktan sonra içerisinden iri kemik parçalarını alıp ve kemik suyunu süzgeçten geçirerek varsa küçük kemik parçaları süzülmesini sağlayın.
Daha sonra kemik suyumuzu soğumaya bırakın. Soğuyan kemik suyunun üzerinde oluşan beyaz yağ tabakasını ayırıp, altta kalan jel kıvamındaki kemik suyumuzu saklama kaplarımıza veya buzdolabı poşetine alarak derin dondurucuya kaldırabiliriz.
Kısa URL: https://ml.md/lc171078
Gönderme Tarihi: 26.Mar.2023
250 defa indirildi / yazdırıldı
Evde ilik suyu hazırlamak için öncelikle kasaptan ilikli kemik satın alın.
İlikli kemiği yaklaşık 1 saat kadar bol suda bekletin. (Kemiklerdeki kanın çıkması sağlanır.)
Ardından beklettiğiniz suyu dökün. Kemiklerin üzerini 4 parmak geçecek kadar su ve 1 yemek kaşığı sirke ilave edin.
Tencereyi ocağa alın. İlikli kemik suları kaynamaya başlayınca kısıt ateşte kaynatmaya devam edin.
İlikli su yaklaşık 8 saat kadar kaynatılmalı. (8 saat kaynatılmasının nedeni ancak bu süre içerisinde jel kıvamına gelmesi.)
Not: İlik suyu çorbası ise milyonlarca kolajen içeriyor. Aynı zamanda kemiklerin kaynaşmasını sağlıyor.