| 
 
 
 | 
İçli Köfte (Elazığ) | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc40371 
Gönderme Tarihi: 05.Eyl.2009 
13,734 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Elazığ Valiliği
 
 
1 kg yağsız kıyma
 
500 gr yağlı kıyma (içinde kullanılır)
 
1 kg bulgur (ince)
 
4 baş soğan
 
100 gr ceviz
 
1 paket margarin (125 gr) veya sıvı yağ
 
1 demet maydanoz
 
Karabiber
 
1 kaşık salça
 
1 yumurta
 
 
Soğan küçük küçük doğranır, kıyma margarinle beraber orta dereceli ateşte kızartılır.
 
Bir kaşık salça ilave edilerek karıştırılır. Maydanoz, karabiber ve ceviz içi dökülerek tekrar karıştırılıp ateşten alınır ve donmaya bırakılır. .
 
DIŞI:
 
Yağsız kıymaya tuz atılarak biraz yoğrulur. Hafif sulandırılan kıymaya bulgurun tamamı ilave edilip yumurta kırılarak iyice yoğrulur.
 
Ceviz kadar parçalar alınarak daha önce hazırlanan iç harçtan parmak yardımıyla açılan köftelerin içine birer kaşık konularak kapatılır.
 
Köfte yapımı bitince genişçe bir tavaya margarin veya sıvı yağ konup eritilir, bir kaşık salça konularak karıştırılır, buna bir litre su konup kaynatılır.
 
Kaynayan salçalı suya köfteler tek sıra dizerek on dakika pişirilir.
 
Sıcak olarak servis yapılır.
 
 
 
  
 | 
İçli Köfte (Elazığ) | 
  | 
ahmet abi 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 30.07.2015 
Mesajlar: 70 Şehir: Giresun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc110332 
Gönderme Tarihi: 04.Ağu.2015 
1,954 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
TKDK Elazığ İl Kordinatörlüğü
 
 
Un 
 
Tuz 
 
Yağ 
 
Soğan 
 
Köftelik bulgur 
 
Donmuş kavurma veya kıyma 
 
Sıcak su 
 
Ceviz içi 
 
Nane 
 
Reyhan 
 
Karabiber 
 
Pul biber 
 
Yedi türlü baharat 
 
Yumurta 
 
 
Bulguru ıslatıp 10-15 dakika dinlendirdikten sonra bulgur kadar un katılır, tuz ve yumurtada eklenerek ılık su dökerek yoğurulur. Bu malzemeyi iyice karıştırdıktan sonra bu harç biraz dinlendirilir. Daha sonra soğanlar küp küp doğranır ve yağ katılarak pişirilir. Soğanlar pembeleşmeye başladığında kavurma ya da kıyma eklenilir ve biraz kavurduktan sonra baharatları tuzu cevizi ekleyip karıştırılıp soğumaya bırakılır. Hazırlanmış hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp içi oya oya çukurlaştırılır. Bu çukurun içine dinlendirilmeye bırakılan köfte harcından ayarından fazla olmaya şekilde harç bırakılır ve tekrardan bu köftenin ağzı yavaş yavaş içe doğru büzülerek kapatılır ve kaynamış suyun için biraz tuz katıldıktan sonra köfteleri bu kaynamış suda haşlamaya bırak ve 15 dakika o suda pişsin. Suyun üstüne çıkan köfte pişmiş olup servis yapılmaya hazır durumdadır.
 
Köfteler kızartılacaksa haşlanılan köfteler kızgın yağa atılıp kızartılır ve kızardıktan sonra servis yapılır. 
 
 
Not: Elazığ ilinin yöresel yemeği olan içli köfte, genellikle kış mevsiminde sofraları süsleyen hamur işi bir yemeğimizdir. Elazığ köylerinde kışın zorlu geçtiği yerlerde eskiden beri köylülerin sonbahar döneminde kavurma ihtiyacını temin edip bu kavurmayı kış mevsiminde bastıkları kaptan yemeklere katmak için çıkarmalarıyla paralel olarak içli köfte de sofraların en leziz yemeklerinden biri olarak yerini alır. Genellikle dana kavurması tercihen damak tadına daha uygun olur. Kışın zorlu geçtiği yerlerde şehirle ulaşım zor olduğundan erzaklar önceden depolanır. Kasaptan kıyma alma imkanı bulunmadığından dolayı kış için hazırlanan kavurma bıçakla ufak parçalara ayrılır. Bu yemeğimiz de yüksek rakımlı serin yerlerde yaz mevsiminde de ayranla beraber tüketilir ama günümüzde insanlarımız tükettiği yemekleri beden gücünü kullanacak işlerde çalışarak yakmadıkları için bu yemeğimiz de yaz mevsiminde pek tüketilmez.
 
 
 
  
 | 
İçli Köfte (Elazığ) | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc167520 
Gönderme Tarihi: 25.Eyl.2022 
284 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Elazığ il Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 
İçi için:
 
500 gr yağlı kıyma
 
3 yemek kaşığı tereyağı
 
5 adet kuru soğan
 
1 su bardağı ceviz içi
 
1 kaşık domates salçası
 
1 kaşık biber salçası
 
Maydanoz
 
Pul biber
 
Tuz
 
Dışı için:
 
750 gr yağsız kıyma
 
2 su bardağı köftelik bulgur
 
1 adet yumurta
 
Tuz
 
Sosu için:
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
1 yemek kaşığı tereyağı
 
1 İt su
 
 
İç harcı için, soğanlar küçük küçük doğranır ve tereyağında hafif kavrulur.
 
Kavrulan soğanların içerisine kıyma konur ve kavrulmaya devam edilir.
 
Salçalar, pul biber ve biraz tuz ilave edilerek biraz daha kavrulur.
 
İnce kıyılmış maydanoz ve dövülmüş ceviz içleri konur, tekrar karıştırılır.
 
Hazırlanan iç harç donmaya bırakılır.
 
Dış harcı için, karıştırma kabına iki defa çekilmiş yağsız kıyma ve tuz konularak biraz yoğrulur.
 
Bulgurlar da yavaş yavaş katılır.
 
Bulgur ve kıyma su ilave edilerek yoğrulur.
 
Harcın iyi tutması için yoğurma esnasında 1 yumurta ilave edilir.
 
Hazırlanan dış harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar el içerisine alınır.
 
Alınan parça, diğer elin işaret parmağı yardımı ile oyularak çukur şeklinde inceltilir.
 
Oyulan dış harcın içine iç harçtan bir miktar konur.
 
Dış harcın açık kalan kısmı kapatılır ve el içinde yuvarlak hale getirilir.
 
Bir tencerede tereyağında salça kavrulur ve su ilave edilir.
 
Salçalı sos kaynayınca, içerisine köfteler üst üste gelmeyecek şekilde bırakılır.
 
Yaklaşık olarak 10-12 dk pişirilir.
 
Pişirilen içli köfteler bir süzgeç yardımı ile tencereden servis tabağına alınır.
 
İçli köfteler, sıcak olacak şekilde soslu veya sossuz olarak servis edilir.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |