| 
 
 
 | 
İçli Köfte (Bitlis) | 
  | 
Yörem 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 27.11.2006 
Mesajlar: 245 Şehir: Mersin | 
Kısa URL: https://ml.md/lc9045 
Gönderme Tarihi: 27.Kas.2006 
3,791 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 soğan 
 
1 kahve fincanı sıvıyağ 
 
1 kahve fincanı pirinç 
 
3.5 su bardağı su 
 
Yarım nar 
 
2 su bardağı ince bulgur 
 
350 gr iki kez çekilmiş yağsız kıyma 
 
1 yumurta 
 
2 tatlı kaşığı tuz 
 
Karabiber 
 
Kırmızı tozbiber
 
 
1. Soğanları soyup ince ince doğrayın. Sıvıyağın yarısını tencereye alıp soğanı pembeleştirin. Pirinci yıkayıp süzün. Kavrulmakta olan soğana ekleyip bir iki kez karıştırın 1 bardak kadar sıcak su ve yarım tatlı kaşığı tuz ekleyin, karıştırın. Suyunu çekinceye kadar 10-15 dakika pişirip ocaktan alın. Nar taneleri ve karabiberi ekleyip karıştırın. 
 
2. Bulguru geniş bir kaba alıp üzerine 1 su bardağı soğuk su serperek ıslatın. Üzerini kapatıp 10 dakika bekletin. 
 
3. Kıyma, yumurta ve 1 tatlı kaşığı tuzu bulgura ilave edip iyice pekişene kadar 15-20 dakika yoğurun. Top şekline getirin, üzerine nemli bez örtüp 10 dakika bekletin. 
 
4. Elinizi ıslatarak köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Köftelerin ortasını çukurlaştırarak içine hazırladığınız pirinçli karışımdan doldurup içli köfte şeklinde kapatın. 
 
5. Kalan suyu tencerede kaynatın. Köfteleri delikli süzgece (kevgire) alın. Süzgeci suya değmeyecek şekilde tencerenin üzerine yerleştirip kapağını kapatın. Köfteleri kaynayan suyun buharında 25-30 dakika kadar pişirin. 
 
6. Köfteleri servis tabağına alın. Haşlama suyuna kalan yağı ve kırmızı tozbiberi ekleyip birkaç dakika kaynatın. 
 
7. Sosu köftelerin üzerine gezdirip sıcak olarak servis yapın.
  
 | 
İçli Köfte (Bitlis) | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc31487 
Gönderme Tarihi: 21.Arl.2008 
26,077 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Bitlis İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 
1 kg sinirsiz ve yağsız but eti
 
1 kg ince bulgur
 
1/2 kg şereh (beden) yağı
 
yarım baş soğan
 
bir miktar toz biber
 
karabiber
 
iki adet ekşi nar veya limon suyu
 
yeteri kadar tuz
 
 
İçinin hazırlanışı;
 
Şereh yağı makinede iki kez çekildikten sonra içine yarım baş soğan rendelenerek, tuz, karabiber ve toz biber ile karıştırılır. Bu karışma ekşi nar içi, o yoksa limon suyu sıkılır.
 
Yapılışı;
 
sinirsiz ve yağsız but eti iki kez makinede çekildikten sonra elde edilen bu kıymaya bir o kadar da ince bulgur karıştırılarak su ile yoğrulur. Yoğrulmuş olan hamur küçük parçalara ayrılır, bu parçalar birer birer sol avuç içine alınarak sağ elin şahadet ve orta parmağı ile delinmeyecek şekilde oyulur. Bu oyuğun içine alabildiği kadar yukarıda tarif ettiğimiz içi için hazırlanmış karışımdan konulur. Daha sonra oyuğun ağzı kapatılarak sağ el suya değdirilmek suretiyle iki el arasında yuvarlayarak düzeltilir. Usta ev kadınlığının ifadesine göre köftenin en mühim tarafı ağzının kapatılması ile, dış kısım kalınlığının bir birine eşit olmasıdır. Sıra pişirilmesine gelmiştir. Köfteler kuvvetli bir ateş üzerinde fıkır fıkır kaynayan su dolu bir tencerenin içerisine taşmayacak şekilde elle atılarak alevin daha kuvvetlenmesi temin edilir. Bir müddet kaynadıktan sonra köfteler suyun yüzüne çıkınca piştiği anlaşılır ve sıcak servis yapılır.
 
 
Not: Bitlis kadınlarının en çok zorlandıkları bir yemektir. Hem yapımı zahmetli, hem de kadınların imtihanıdır. Bu yemeği layıkıyla yapan hanımlar, rağbet görürler. Yapamayanlar ise maharetli bir ev hanımı olarak görülmezler. Yapımı zahmetli ve zaman aldığından, genellikle komşuların birbirlerine yardım etmesi gerekir.
 
 
 
  
 | 
Bitlis Köftesi | 
  | 
aydınhavası 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 21.05.2015 
Mesajlar: 23 Şehir: Aydın | 
Kısa URL: https://ml.md/lc108057 
Gönderme Tarihi: 02.Haz.2015 
3,513 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg sinirsiz ve yağsız but eti
 
1 kg ince bulgur
 
1/2 kg şereh (beden) yağı
 
Yarım baş soğan
 
Bir miktar toz biber
 
Karabiber
 
2 adet ekşi nar veya limon suyu
 
Tuz
 
 
Şereh yağı makinede iki kez çekildikten sonra içine yarım baş soğan rendelenerek, tuz, karabiber ve toz biber ile karıştırılır. Bu karışma ekşi nar içi, o yoksa limon suyu sıkılır.
 
Sinirsiz ve yağsız but eti iki kez makinede çekildikten sonra elde edilen bu kıymaya bir o kadar da ince bulgur karıştırılarak su ile yoğrulur. Yoğrulmuş olan hamur küçük parçalara ayrılır, bu parçalar birer birer sol avuç içine alınarak sağ elin şahadet ve orta parmağı ile delinmeyecek şekilde oyulur. Bu oyuğun içine alabildiği kadar yukarıda tarif ettiğimiz içi için hazırlanmış karışımdan konulur. Daha sonra oyuğun ağzı kapatılarak sağ el suya değdirilmek suretiyle iki el arasında yuvarlayarak düzeltilir. Usta ev kadınlığının ifadesine göre köftenin en mühim tarafı ağzının kapatılması ile, dış kısım kalınlığının bir birine eşit olmasıdır. Sıra pişirilmesine gelmiştir. Köfteler kuvvetli bir ateş üzerinde fıkır fıkır kaynayan su dolu bir tencerenin içerisine taşmayacak şekilde elle atılarak alevin daha kuvvetlenmesi temin edilir. Bir müddet kaynadıktan sonra köfteler suyun yüzüne çıkınca piştiği anlaşılır ve sıcak servis yapılır.
 
 
Not: Bitlis kadını için yapılması açısından olgunluğun bir ölçüsü sayılan bir yemektir.
  
 | 
 
 
 
 
 
 |