|
İçli Köfte (Bingöl) |
|
teşrifat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.04.2016
Mesajlar: 40 Şehir: Van |
Kısa URL: https://ml.md/lc116864
Gönderme Tarihi: 14.May.2016
1,889 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
İç köftenin yapımı Tereyağını geniş bir tencere yada tavaya alın. İnce ince kıydığınız soğanları hafifçe pembeleşene kadar orta ateşte kavurun. Daha sonra kıymayı ekleyip suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. İçine ceviz ve baharatlarını ekleyerek 2-3 dakika daha kavurun. Ocaktan alın. Soğuyan içi elinizde önce yuvarlayıp sıkarak şekillendirin ve streç filmle üzerini kaparak buzdolabına koyun. Dış hamuru hazırlanıncaya kadar içler katılaşsın.
Dış Hamurun Yapımı: İnce bulgurun üzerini biraz geçecek kadar kaynar su ilave edilip şişmesini bekleyin. Şişen bulgurun içine geri kalan tüm mazlemeleri ekleyerek yaklaşık 15 dk (arada su ekleyerek) yoğurun. Elinizi yağlayın kıvama gelen harçtan yumurtadan büyük parçalar koparın ve avuç içinize alarak yuvarlayın.. Avuç içinizde yuvarladığınız hamurun ortasına yavaş yavaş bastırıp yanlarından sıkarak fotoğraftaki gibi ortasına bir delik açın. Hamurdaki delik yeteri kadar büyüdüğünde katılaşan iç harcı içine sokun. Elinizde döndürerek hafif hafif döndürerek ve bastırark tüm iç malzemeyi yaplayın. Kapatacağınız ucu hamuru zedelemeden hafif hafif sıkın ve düzeltin (fazlalık varsa ucundan koparabilirsiniz.) Doldurduğunuz içli köfteleri geniş bir tepsiye aralık bırakarak dizin.
Kızartarak pişirmek için: Geniş ve derin bir tencerede bolca yağı kızdırın. Kızgınyağda köftelerin kabuğu koyulaşıncaya kadar kızartılıp, kevgir yardımıyla peçete serilmiş tabağa alın.
Haşlayarak pişirmek için: Haşlama yapmak için yine derin bir kapta su kaynatılır, suya tuz ve biraz sıvıtağ eklenir. Köfteler kaynar suda 2-3 dakika kadar pişirilir.. Sudan çıkarılan köfteler birbirine değmeyecek şekilde servis tabaklarına alınır.
|
İçli Köfte (Bingöl) |
|
hızır
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 25.02.2008
Mesajlar: 36 Şehir: Rize |
Kısa URL: https://ml.md/lc22199
Gönderme Tarihi: 25.Şub.2008
3,611 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 su bardağı köftelik ince bulgur
1 kilo yağsız kıyma (iki kez çekilmiş)
Yarım kilo yağlı kıyma
Aldığı kadar su
1 yumurta,
4 soğan
4 çorba kaşığı margarin
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
8 damla limon suyu
1 çorba kaşığı pulbiber
1 çorba kaşığı ufalanmış reyhan
Karabiber
İç malzemesini hazırlamak için; soğanları ince kıyın. Margarin, yağlı kıyma ve soğanları tavaya alıp kavurun. Yarım çorba kaşığı domates salçası, yarım çorba kaşığı biber salçası, pulbiber, reyhan, tuz ve karabiber ekleyip kavurmaya devam edin. Ateşten alıp soğutmaya bırakın. Elinizle top şekline getirip buzlukta 1 saat bekletin.
Yağsız kıymayı bir tepsiye alıp bulguru ilave edin. Yumurta ve bir miktar tuz ekleyin. Azar azar su serperek hamur kıvamına gelinceye kadar iyice yoğurun.
Yoğurduğunuz köfte hamurundan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizde baş parmağınız içinde kalarak incelterek şekil verip içli köftenin dışını hazırlayın. Ortasındaki boşluğa donmuş olan iç malzemeden bir tatlı kaşığı koyarak köfteyi kapatın. Hepsini bu şekilde hazırlayıp un serpilmiş tepsiye dizin.
Geniş bir tencereye yarısına kadar su doldurup kaynatın. Limon suyunu ekleyin. Köfteleri dörder-beşer tencereye alıp 10 dakika kadar haşlayın, kevgirle alın. Sıcak olarak servis yapın.
|
|