|
Hırtlevik (Şanlıurfa) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc116109
Gönderme Tarihi: 12.Nis.2016
1,648 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
Hamur için:
4 su bardağı un
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı yoğurt
1 tutam karbonat
Su
Tuz
Üzeri için:
4 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sade yağ
Şerbeti için:
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
2-3 damla limon suyu
Şerbet için şeker ve su bir tencerede kaynatılır. Şekerli su ocaktan alınmadan önce limon suyu eklenir ve soğumaya bırakılır. Hamur için tüm malzeme karıştırılıp yoğurulur. Kulak memesi kıvamında hamur elde edilir. Hamur 8-10 bezeye bölünür. Hamur bezeleri nişasta ile açılır. Hamurların içine dövülmüş ceviz serpilir ve çok ince oklavaya sarılıp büzülür. Hamurlar oklavadan çekilir. Hamurlar yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilir. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 45 dakika pişirilir. Sıcak tatlının üzerine soğuk şerbet gezdirilir.
|
Hırtlevik (Şanlıurfa) |
|
Nur Ata
Aşçıbaşı
Kayıt: 18.07.2017
Mesajlar: 22 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc126903
Gönderme Tarihi: 19.Tem.2017
1,570 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Yumurta - 30 gr.
Yoğurt - 50 gr.
Sadeyağ - 10 gr.
Kabartma tozu - 1 gr.
Limon suyu - 1 cl.
Ceviz - 50 gr.
Un - 80 gr.
Şerbeti için:
Şeker - 150 gr.
Limon suyu - 1 cl.
Su - 150 cl.
Seker, su ve limon suyu kaynatılarak şerbet yapılır. Yumurta, yağ, yoğurt kabarma tozu, limon suyu ve un temiz bir zeminde veya hamur yoğurma kulak memesi yumuşaklığında bir hamur haline gelinceye dek yoğrulur. Hamurda ceviz büyüklüğünce yumaklar yapılır. Çok ince yufkalar açılır. Bir kat yufka serilir ve içerisine ceviz serpilip oklavayla sarılarak büzülür. Oklava çekildikten sonra beş-altı cm uzunluğunda dilimlere ayrılarak yağlanmış tepsiye dizilir. Sadeyağ eritilip üzerine döküldükten sonra önceden 170 derecede ısıtılmışfırında üstü pembeleşinceye kadar pişirilir. Fırından çıkarılınca üzerine soğuk şerbet dökülür. Üzeri fıstıkla süslenerek servis edilir.
|
Hırtlevik (Şanlıurfa) |
|
mızrap
Aşçıbaşı
Kayıt: 06.12.2017
Mesajlar: 23 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc130290
Gönderme Tarihi: 07.Arl.2017
3,044 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi
2 yumurta
1 çay bardağı yoğurt
2 çay bardağı sadeyağ
1 paket kabartma tozu
½ limon suyu
½ kg dövülmüş ceviz
1 paket un
Şerbeti için:
3,5 su bardağı şeker
1 çay kaşığı limon suyu
2 bardak su
Şerbetin hazırlanışı: Şeker ve su bir tencerede kaynatılır, içerisine bir çay kaşığı limon suyu ilave edilerek soğumaya bırakılır, şerbet yapılır.
Bir tepsiye iki yumurta, bir çay bardağı yağ, bir çay bardağı yoğurt bir paket kabartma tozu, limon suyu ve un eklenerek kulak memesi yumuşaklığında yoğrulan hamur ceviz büyüklüğünde yumak yapılır. Nişastayla baklava hamuru inceliğinde açıldıktan sonra bir kat yuLa serilir ve içerisine ceviz serpilip oklavaya sarılarak bükülür. Oklavanın üzerindeyken hamur iki elle iki taraftan oklavanın ortasına doğru büzülür ve oklava çekildikten sonra beş-altı cm. uzunluğunda dilimlere ayrılarak yağlanmış tepsiye dizilir. Bir çay bardağı sadeyağ eritilip üzerine döküldükten sonra önceden 170 derecede ısıtılmış fırında üstü pembeleşinceye kadar pişirilir. Fırından çıkarılınca üzerine soğuk şerbet dökülür, isteğe bağlı olarak üzeri fıstıkla süslenerek servis yapılır.
Not: Urfa'da hırtlek, gırtlak'a verilen isimdir. Tatlının gırtlağın boğumlu şekline benzemesinden dolayı bu isim verilmiş olabilir.
|
Hırtlevık (Şanlıurfa) |
|
Yağ Satarım Bal Satarım
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 11.01.2019
Mesajlar: 77 Şehir: Kartaca |
Kısa URL: https://ml.md/lc139703
Gönderme Tarihi: 11.Oca.2019
664 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şerbet:
5 su bardağı şeker
2 su bardağı su
2 dilim limonun suyu
Hamur:
3 su bardağı un
1 yumurta
Tuz
1 tatlı kaşığı sadeyağ
1,5 su bardağı süt
1/2 kg buğday nişastası
200 gr sadeyağ
İç:
1/2 kg dövülmüş iç ceviz
Şeker, su ve limon suyuyla şerbet hazırlanır. Un, yumurta, tuz, 1 tatlı kaşığı sade yağ ve sütle biraz sert bir hamur yoğrulur. 15 dakika dinlendirilir. Hamur 10 eşit parçaya ayrılır. Bir parçası alınır, oklava ile aralarına buğday nişastası serpilerek, açabilindiği kadar (50-70 santim çapında) açılır. Şçerisine ceviz içi konulur. Şnce bir oklavaya sarılır. Oklavada iken hafi f büzülür. Şçinden
oklava çekilerek büzülmüş halde tepsiye dizilir. Sadeyağ eritilir ve kızgın haldeyken tepsinin üzerine gezdirilir. Fırında pembeleşinceye kadar pişirilir. 10 dakika bekletildikten sonra henüz sıcakken soğuk şerbet dökülür. 10 dakika bekletilip servis yapılır.
|
|