|
|
Hint Mutfağı |
|
Yemek Tarifleri
Robot
Kayıt: 18.06.2006
Mesajlar: 10595 Şehir: Türkiye |
Kısa URL: https://ml.md/lc29051
Gönderme Tarihi: 26.Ekm.2008
4,758 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hint Hindistan mutfağının temelini baharat, tohum ve taze yapraklar ile tatlandırılmış yemekler teşkil eder.
Kurubaklagil, gram masala, ghee ve hamur işleri en çok kullanılan malzemelerdir. Hint mutfağı aynı zamanda Pers mutfağından da etkilenmiştir.
Kurutulmuş meyvalar, fındık, limon, gül kokulu kremalar ve soslar kullanılmaktadır.
Acı-tatlı ve ekşi en belirgin olan tatlardır.
"Paratha" ve "Chapati" en çok kullanılan hamur çeşitleridir (ekmek)
"Naan" Kuzey Hindistan'da yapılan Tandoori fırınlarında pişirilen yemek çeşitleridir.
Güney Hindistan'da Pancake "Thosai" olarak adlandırılır. Tatlı ve tuzlu sos kullanılır.
"Deepavali" ve "Diwali" Kuzey Hindistan'da kutlanan en önemli festivallerdir.
Her iki festivalde de geleneksel olarak önceden körili sebze yemekleri pişirilir. Aynı gün ise et, tavuk ve tatlılar hazırlanır.
Yemeklerde ve tatlılarda hindistancevizi sütü ve gül suyu sıklıkla kullanılır.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 08.05.2024
|
Hint Mutfağı |
|
Yemek Tarifleri
Robot
Kayıt: 18.06.2006
Mesajlar: 10595 Şehir: Türkiye |
Kısa URL: https://ml.md/lc45435
Gönderme Tarihi: 29.Arl.2009
5,978 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.herkessofraya.com
Hint mutfağının öne çıkan unsurları yoğun baharat kullanımı, vejeteryanizim ve oldukça zengin bir çeşitlilik sunan yerel sebzelerin kullanımıdır.
Mutfağın en çok kullanılan baharatları, köri, acı biber, siyah hardal tozu, zencefil, sarımsak, kimyon, hintsafranı, çemen, şeytantersi olarak sıralanabilir.
Birçok baharatın karıştırılması ile elde edilen ve masala denen çeşniler mutfakta önemli bir yer tutar. Garam masala, tika masala, goda masala gibi farklı türleri vardır. Bu çeşniler içerdikleri baharatlara göre adlandırılırlar.
Hint mutfağı kuzey, güney, doğu ve batı mutfakları olarak dörde ayrılır. Her mutfağın kendine has karakteristikleri vardır.
Kuzey Hint mutfağı süt ürünlerinin yoğun olarak kullanılması ile diğerlerinden ayrışır. Yoğurt, yağ ve süt mutfağın olmazsa olmazlarındandır.
Kuzey Hint mutfağında yaygın pişirme türü tavadır.
Samosa: Kuzey Hint mutfağının tipik atıştırmalıklarındandır. Üçgen prizması ya da hilal şeklinde açılmış hamurun baharatlı patates, kıyma ve soğan ile doldurulması ile elde edilir. Yanında naneli bir sos ile servis edilir.
Kuzey Hint mutfağının başlıca yemekleri, mirchi bada, buknu, bhujiya, chaat, kachori, imarti olarak sayılabilir.
Batı Hint mutfağı balık, hindistancevizi ve pirinç üzerine kuruludur.
Doğu Hint mutfağının farklı olduğu yönü tatlılarıdır.
Rasgulla: Şurup ve peynir ile yapılan top şeklinde tatlılara verilen addır.
Sandesh: Süt, hindistancevizi ve şeker ile yapılan bir çeşit tatlıdır.
Rasabali: Doğu Hint mutfağına özgü bir başka tatlıdır. Süt ve kahverengi özel bir peynirden yapılır.
Chhenna Poda: Özel bir peynir tatlısıdır. Chhenna adı verilen bir peynirin, şeker, kajun fıstık, kuru üzümle birlikte uzun süre pişirilmesi ile elde edilir.
Güney Hint mutfağı pirinç, hindistancevizi, çeşitli turşular ve köriyi kendine has yöntemlerle kullanmasıyla ünlüdür.
Dosa: Karbonhidrat ve protein açısından zengin gözlemeye benzeyen bir hamurişidir.
Puri: Bitkisel yağlarla hazırlanan tuzlu bir ekmek türüdür.
Idli: Yeşil mercimek ve pirinç ile hazırlanan bir çeşit kahvaltılık kektir.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 08.05.2024
|
Hint Mutfağı ve Yemek Kültürü |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc166482
Gönderme Tarihi: 08.May.2024
291 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
İnanışları, festivalleri, dansları, müziği ve insanları ile dünyanın dikkatini çeken Hindistan, yemekleri ile de büyük farklılık yaratıyor. Dünya mutfakları arasında özel bir yere sahip olan Hindistan mutfağı, baharatları ile damaklarda kalıcı bir lezzet bırakıyor. Hindistan, kültürel çeşitliliğini yemeklerinde de yaşatıyor ve gerek yemek için kullanılan malzemelerin çeşitliliği gerekse de pişirme yöntemlerinin farklılığı ile bölgeden bölgeye değişen tatlar sunuyor.
Kültürel çeşitliliğiyle dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Hindistan’da, mutfak kültürü de belirli kalıplarla sınırlandırılamayacak kadar renkli. Genellikle baharatlı ve acı yemeklerden oluştuğu düşünülen Hint mutfağı, hem bölgeden bölgeye hem de inanca ve kültüre göre farklılıklar gösteriyor.
Mutfağın temelini, taze otlar, tohumlar ve baharatlar oluşturuyor. Etin yanı sıra balık tüketiminin de oldukça yoğun olduğu Orta Hindistan’da, balıklar baharat soslarıyla hazırlanarak pişiriliyor. Orta Hindistan’da en çok kullanılan baharatlar arasında kimyon, kişniş, zerdeçal ve acı biberin yanı sıra hardal ve hardal yağı yer alıyor. Pirinç tüketimi ise, Kuzey Hindistan’a kıyasla daha yaygın.
Hem pirinç hem de baklagiller eşit oranda tüketiliyor. Kuzeye kıyasla çok daha hafif olan yemekler, genellikle taze otlar, baharatlar ve Hindistan cevizi yağı ile hazırlanıyor. Buna rağmen, yemekler diğer bölgelere kıyasla daha acı oluyor.
Kahvaltılarda çapati ismi verilen, sacda veya tavada pişmiş mayasız ekmekler ya da paratha ismi verilen, bol baharatla hazırlanmış, kaymaklı yoğurt ile servis edilen gözlemeler tüketiliyor. Bunların yanı sıra sosla servis edilen pirinç topları da kahvaltılarda en çok tüketilen yiyecekler arasında. İçecek olaraksa, çay ve kahvenin yanı sıra meyvelerle tatlandırılmış şekerli ayrana benzeyen bir içecek olan lassi tüketilir.
Öğle ve akşam yemeklerinde et ve sebze yemekleri ile birlikte ekmek ve pirinç de servis ediliyor. Hint mutfağı denildiğinde, chaat ismi verilen sokak lezzetlerini de unutmamak gerekiyor. Oldukça çeşitli malzemelerden yapılan bu sokak yemekleri, halk tarafından en fazla tüketilen yiyecekler arasında.
Hindistan’da yemekler genellikle katoris isimli metal ya da muz ağacı yapraklarından yapılmış kapların içine konularak thalis isimli büyük düz tepsilerde servis ediliyor. Yemekler sağ elin parmak uçlarıyla yeniliyor. Yemeğin sonunda ise, paan isimli, nefesin tazelenmesi için çiğnen bir tür aromatik karışım sunuluyor.
Hint mutfağının en bilinen içeceklerinden biri, baharat karışımlarıyla hazırlanan ve masala chai ismi verilen sütlü çaydır. Ülkede et tüketimi dinsel gruplara göre çeşitlilik göstermektedir. Müslümanlar domuz etini, Hindular dana etini tüketmez. Budistler ise, vejetaryen bir beslenme biçimine sahiptir.
Hint mutfağına ait geleneksel lezzetlerinden biri olan Dhal shorba yeşil mercimekten yapılan sulu bir yemektir. Garam masala baharatıyla aromalandırılır. Kokusu adeta büyüleyebilir.
|
|
Hint Mutfağı Tarifleri Diğer Konular
|
|