|
|
Hingel |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc118353
Gönderme Tarihi: 22.Tem.2016
2,697 defa indirildi / yazdırıldı
|
Aysu Gevrekçi
4 su bardağı un
1.5 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
4 adet patates
Pul biber
5 kaşık tereyağı
Öncelikle patateslerimizi haşlıyor ve soğutuyoruz. Bu işlem bittikten sonra patateslerimizi hiç pütür kalmayacak şekilde eziyor ve isteğe göre 1 yada 2 çay kaşığı pul biber ve tuz ekliyoruz. Daha sonra hamurumuzu yoğuruyoruz. Bezelere ayırdığımız hamuru tek tek açıp etli mantı gibi patatesli içle dolduruyoruz. İşlemimiz bitince tencerede hazırladığımız kaynar suya atıyoruz patatesli mantılarımızı. Haşlama işlemi bittikten sonra süzgece alıp mantılarımızı tabaklara servis ediyoruz.
|
Hingel |
|
İ
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.09.2014
Mesajlar: 614 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc152064
Gönderme Tarihi: 02.Ağu.2020
1,091 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
1 su bardağı su
Tuz
Alabildiği kadar un
İçi için:
250 gram kıyma
1 soğan
Tuz
Üzeri için:
1 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
Tuz
Sosu için:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı salça
Kırmızı pul biber
Kuru nane
İçi için, soğan rendenin ince tarafı ile rendelenir, kıyma ve tuz eklenerek iyice karıştırır.
Yoğurt bir kapta iyice çırpılır, içine rendelenmiş sarımsak ve tuz eklenerek karıştırılır.
Bir sos kabında tereyağı eritilir, üzerine sıvı yağ, salça ve pul biber eklenir, iyice bütünleşince ateşten alınır.
Bir yoğurma kabına 1 su bardağı su ve 1 çay kaşığı tuz katılıp karıştırılır, üzerine yumuşak bir hamur oluncaya kadar un eklenerek yoğurulur. Hamur bir süre dinlendirilir.
Dinlenen hamur düz bir zemin üzerinde açılır, su bardağı ile yuvarlaklar kesilir.
Kesilen her yuvarlağın ortasına bir miktar uzunlamasına iç konur, kenarlarından ortaya doğru katlanır, kat uçları biraz sıkılarak açılmaması sağlanır.
Kesilip artan hamur parçaları tekrar birleştirilir, yoğurulup açılır, tekrar bardakla kesilir, iç konup kapatılır, hamur bitene kadar bu iş tekrarlanır.
Bir tencereye 6-7 su bardağı su koyup, 1 tatlı kaşığı tuz eklenir. Su kaynayınca hamurlar içine atılır, pişinceye kadar haşlanır daha sonra süzülür.
Düz tabaklara önce haşlayıp süzdüğümüz hamurlar dizilir, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür, onun da üzerine tereyağlı sos gezdirilir, nane serpilir, sıcak servis yapılır.
|
Hingel |
|
haşmet baş
Aşçıbaşı
Kayıt: 26.02.2019
Mesajlar: 25 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc140835
Gönderme Tarihi: 27.Şub.2019
989 defa indirildi / yazdırıldı
|
10 kahve fincanı un
1 adet yumurta
1 su bardağı lor peyniri
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
Nane
Pulbiber
Öncelikle derin bir kaba unu alın. Yumurta ve tuz ilave edip, katı bir kıvam alana kadar yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru incecik açıp, küçük kareler halinde kesin. Kesilen hamurları haşlayın. Servis tabağına lor peynirinden koyun. Üzerine hamurlardan yerleştirin. Bir sıra hamur bir sıra lor peyniri olacak şekilde malzemeyi bitirin. Ayrı bir yerde tereyağını eritin. Nane ve pulbiberi yağda yakıp, hamurların üzerine gezdirerek servis yapın.
|
Hıngel |
|
zekai
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 14.05.2018
Mesajlar: 55 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc136410
Gönderme Tarihi: 23.Ağu.2018
739 defa indirildi / yazdırıldı
|
İhtiyacınız kadar kıyma
1 büyük boy soğan (rendelenmiş)
Doğranmış yarım demet maydanoz (arzuya bağlı)
Tuz
Karabiber
Mantı (hıngel) hamuru:
3 su bardağı un
1 yumurta
Bir tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar su
Mantı (hıngel) sosu:
Yoğurt
Sarımsak
Kırmızı biber
Nane, sumak (isteğe bağlı)
Tereyağı
Una bir yumurta kırın, su ile kıvamına gelene kadar bir hamur yoğurun. Sonra hamuru oklava ile 5mm kadar, çok ince açın. Hamuru, üzerine hafif un serpiştirilmiş geniş bir kesme tahtasına alın, veya masa üzerinde yapın. Büyük daire şeklinde açtığınız hamuru, bıçak ile enlemesine ve sonra boylamasına yaklaşık 3-4 santim aralıklarla kesin. Sonuçta hamur 3-4cm kareler şeklinde kesilmiş olur.
Kare şeklinde olmayan ve kenarlarda kalan parçaları, ortalarından büzerek, fiyonk makarna şeklinde hazırlayın ve içleri boş olarak pişirilmek üzere kenara koyun.
Kıymaya tuz ve karabiber ekleyin. Yıkayıp doğradığınız maydanoz ve ince doğranmış soğan ile karıştırıp, (soğanı kavurmayın) mantının içini hazırlayın.
Bir tencere suya tuz ekleyip, ateşte kaynatın. Diğer taraftan kıyma karışımını küçük parçalar halinde kestiğiniz hamur karelerine tek tek yerleştirin. Mantı tanelerini üçgen şeklini alacak şekilde uzak köşelerinden birleştirip, kenarlarını sıkıca kapatın, hafif un serpilmiş bir tepside biriktirin.
Mantı tanelerini kaynayan suyun içine bırakın ve orta ateşte yaklaşık 15 dakika pişirin. Mantı pişmeye başlayınca, bir tane alıp pişip pişmediğini kontrol edin. Sonra açılmamasına dikkat ederek, süzgeç yardımı ile pişirme suyundan süzürek alın.
Ayıklanıp, dövülmüş sarımsağı yoğurt ile karıştırın. Karışımı, tüm mantı yemeğini içine alabilecek genişlikte bir kaba yayın.
Tavada tereyağını kızdırın, süzdüğünüz mantının üzerine az az gezdirin. Şimdi mantıyı, içinde yoğurtlu sarımsak olan geniş kaba ekleyin ve karıştırın. En son bir tavada tereyağını eritip, içine arzu edilen miktarda kırmızı biber ekleyin. Kırmızı biber yanıp, kararmadan önce, tavayı ateşten alın ve yoğurtlu mantı üzerine gezdirin. Sıcak servis yapın.
Not: Mantıyı tencereden süzüp alarak, tabaklara belli bir miktar koyup, servis yapıp, yoğurt ve tereyağını herkesin arzusuna göre sonra tabakların üzerine ekleyebilirsiniz. Ayrıca damak tadınıza göre, mantıya nane ve sumak ilave edebilirsiniz. Not: Öncelikle "mantı" ve "hıngel" isimlerini araştıralım. Birçok yerde hıngel (hinkel) denildiğinde, hamurun içindeki malzeme patatesten oluşur gibi tarif edilir. Oysa hıngel ile mantı arasındaki yegane fark, hıngelin parçalarının mantıya nazaran, daha büyük yapılmasıdır. Hıngel veya mantı içi'ni nasıl kullanacağınız tamamen damak tadınıza bağlıdır. İster kıymalı, ister patatesli, ister ıspanaklı, veya bunların bir karışımı da olabilir, bu size kalmış. Biz aşağıdaki tarifte kıyma kullandık. Eğer patatesli yapmak istiyorsanız, kıyma yerine aynı tarif için patates kullanabilirsiniz.
Patates kullanırsanız, patatesleri soyup haşlayın, sonra ezin, içine altta belirtilen malzemeleri ekleyin ve bu şekilde kullanın. Pişerken dağılmasınlar diye, patatesleri püre olacak gibi haşlamak yerine, biraz daha çiğ bırakırsanız, daha iyi netice alırsınız.
|
Hıngel |
|
zerrin başak
Aşçıbaşı
Kayıt: 03.04.2019
Mesajlar: 24 Şehir: Çaycuma |
Kısa URL: https://ml.md/lc141725
Gönderme Tarihi: 04.Nis.2019
695 defa indirildi / yazdırıldı
|
http://www.hurriyet.com.tr
1 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta
Yarım su bardağı su
Üzeri için:
250 gram orta yağlı kıyma
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı kuru nane
Malzemeler, greyfurt büyüklüğünde tek bir beze içindir.
Derin bir karıştırma kabının içine önce yumurtayı kırın, suyu ekleyin ve tuzla beraber unu aktarın. Hamur iyice toplanıp pürüzsüz bir hale gelinceye kadar yoğurun. Hamurun kulak memesinden biraz daha sert bir kıvamda olması gerekir. Yoğurduğunuz hamuru 30 dakika kadar dinlendirip üzerine un serperek bir hamur tahtası üzerinde 40-45 santimetre çapında, 10 tane defter yaprağı kalınlığında olacak şeklinde açın.
Temiz bir sofra bezi üzerine serdiğiniz yufkayı 10-15 dakika kadar kurumaya ve havalandırmaya bırakın. Tekrar tahta hamur sinisinin üzerine aldığınız yufkayı yaklaşık 5 santimetre eninde şeritler halinde kesin. Sonra bu şeritleri üst üste koyarak kenar uzunluğu 3-3,5 santimetrelik eşkenar üçgenler şeklinde hamurlar kesin.
Tencereye 7-8 su bardağı su koyup, 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Su kaynayınca üçgen şeklindeki hamurları içine atarak 10-12 dakika kadar haşlayın ve makarna gibi süzdürün. Bir tavada kıymayı kendi yağıyla, rengi koyu kahverengileşinceye kadar uzun süre kavurun. Kavurduğunuz kıymayı mantıların üzerine aktarın.
Bir başka tavada tereyağını eritin, kuru nane ekleyerek 3-4 dakika pişirin. En son aşamada bu naneli kızgın yağı kıymalı mantının üzerine gezdirip servise sunun.
|
Hingel |
|
aya
Aşçı
Kayıt: 13.02.2020
Mesajlar: 19 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc148559
Gönderme Tarihi: 15.Şub.2020
610 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
1 adet yumurta
2 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
5 su bardağı un
Kıymalı iç harcı için:
1 adet orta boy kuru soğan
300 gram kıyma
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
Üzeri için:
2 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
İç harcı için kuru soğanı ince ince doğrayın.
Soğan, kıyma, tuz ve karabiberi karıştırın.
Unu derin bir kaseye alın ve tuzu ilave edin.
Orta kısmını havuz gibi açıp bu boşluğa yumurta kırın.
Ilık suyu azar azar ekleyerek tüm malzeme toparlanana kadar yoğurun.
Hamuru dört eşit parçaya ayırıp unlanmış mutfak tezgahı üzerinde açın.
Yuvarlak bir kalıp ya da bardak ağzıyla kesin.
Yuvarlakların ortasına kıymalı harçtan 1 tatlı kaşığı kadar koyun.
Kenar kısımlarını içe doğru alıp üst üste katlayarak kapatın.
Aynı işlemi tüm hamurlara uygulayın.
Tencerede su kaynatıp mantıları öbek öbek pişirin.
Yumuşayıp suyun üzerine çıkan mantılar pişmiş demektir, bir kevgir yardımıyla tencereden alabilirsiniz.
Mantılarınızı sarımsaklı yoğurtla servis edebilirsiniz.
Not: Anadolunun farklı yerlerinde hıngel, hıngal, metez ya da Çerkes mantısı olarak adlandırılır.
|
Hingel |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145753
Gönderme Tarihi: 20.Eyl.2019
510 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
500 gram un
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çorba kâsesi yoğurt
1 çay kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Aldığı kadar su
Malzemeler, kıvamlı bir hamur elde edilecek şekilde yoğrulur.
Yufka biçiminde açılır.
Sacda pişirilip daha sonra iki parmak genişliğinde şeritler halinde kesilir.
Sıcak suda 2-3 dakika haşlanır, süzülür.
Tavada tereyağı eritilip nane ilave edilir.
Servis tabağına alınan hıngalların üzerine yoğurt dökülür, üzerine hazırlanan tereyağı ve nane dökülür.
Pul biber serpilip servis edilir.
|
Hingel |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc174981
Gönderme Tarihi: 08.Kas.2023
188 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.karaca.com
2 bardak un
Yarım bardak su
1 yumurta
1 çay kaşığı tuz
İç Harcı İçin;
Yarım bardak mercimek
Yarım kg mantar
1 iri veya 2 orta boy soğan
10 diş sarımsak
1 tepeleme çorba kaşığı biber salçası
2 çay kaşığı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Üzeri İçin;
5-6 çorba kaşığı yoğurt
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı pul biber
1 tutam karabiber
1 tutam karabiber
Nane
Sumak
İlk olarak iç harcı hazırlamaya başlayın ve mercimeği, tuz ve üzerini 2 parmak geçecek kadar suyla yumuşayana kadar haşlayın.
2 bardak unu, yarım bardak suyu, 1 yumurtayı, 1 çay kaşığı tuzu Mastermaid Chef Stand Mikser’de ya da büyük bir kâsede güzelce yoğurun. Yumuşayan hamuru 2 bezeye ayırıp yuvarlayın. Üzerlerini nemli bir bezle örtüp iç harcı hazır olana kadar bekletin.
3 çorba kaşığı zeytinyağı koyduğunuz geniş bir tavada küp küp doğranmış 1 iri soğanı kahverengileşene kadar kavurun. Ardından içine yarım kg yine küçük küçük doğradığınız mantarı ilave edin. Yüksek ateşte mantar suyunu salmadan 3-4 dakika kavurun ve 1 çay kaşığı kadar tuz ekleyin.
Karışımın içerisine ince ince dilimlediğiniz 10 diş sarımsağı ilave ederek kavurmaya devam edin.
1 tepeleme çorba kaşığı biber salçasını ilave edip salça ateşten nasibini alınca kalan 1 çay kaşığı tuzu, 1 çay kaşığı karabiberi ve haşlayıp süzdüğünüz mercimekleri ilave edin. Birkaç tur karıştırıp altını kapatın ve harcı soğumaya bırakın.
Bezelerden birini alıp unlanmış tezgâhta yaklaşık 2 karış çapında açın. Ardından yaklaşık 12 cm çağında bir kâse ile büyük yuvarlaklar kesin. 2. Beze için de aynısını yapın. Kalan hamurları birleştirip tekrar açın ve onlardan da yuvarlaklar çıkarın. Tekrar yoğurarak hamur bitene kadar açmaya devam edebilirsiniz. Hamur sertleşirse biraz elinizi ıslatıp hamuru yumuşatabilirsiniz. Yaklaşık 20 tane daire çıkacaktır.
Çıkardığınız yuvarlak parçalardan birinin içine bir tepeleme çorba kaşığı iç harçtan koyun ve üst tarafını harca doğru bir parça katlayın. Ardından katladığınız taraftan iki tarafını ortada buluşturup birbirine yapıştırın. Bu şekilde mantı boyunca kendinize doğru gelerek minik katlamalarla şekil verin. Son olarak her tarafının kapandığına emin olup kenarda bekletin.
Hazırladığınız mantıları kaynayan suda 2 seferde 3-4 dakika haşlayın. Karaca Mutfaksever Çelik Makarna Ve Mantı Tenceresi ile haşlama ve süzme işlemini kolayca yapabilirsiniz.
Üzeri için ezdiğiniz 2 diş sarımsağı, 5-6 çorba kaşığı yoğurdu, birer tutam tuz ve karabiberi karıştırın. Küçük bir tavada erittiğiniz 2 çorba kaşığı tereyağına 1 çay kaşığı pul biberi serpin. (Havalandırarak karıştırın ki güzelce köpürsün.)
Pişen hingelleri kevgirle servis edeceğiniz tabağa alıp ortasına sarımsaklı yoğurt ve kırmızı yağdan gezdirin. Nane ve sumak da serpince servise hazır.
|
Hıngel |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc177940
Gönderme Tarihi: 27.May.2024
123 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamur için:
2 su bardağı un
1 yumurta
Yarım çay bardağı su
Tuz
İç harcı için:
200 gram kıyma
1 orta boy soğan, rendelenmiş
Tuz, karabiber, pul biber (isteğe bağlı)
Hamur için, geniş bir kaseye unu alın. Ortasını havuz gibi açıp yumurtayı, tuzu ve yarım çay bardağı suyu ekleyin. Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru streç filmle sarıp dinlenmeye bırakın.
İç harcı için, kıymayı derin bir kaseye alın. Üzerine rendelenmiş soğanı, tuzu ve baharatları ekleyip iyice karıştırın.
Dinlenen hamuru unlanmış bir zeminde merdane yardımıyla açın. Yaklaşık 2-3 mm kalınlığında olacak şekilde hamuru açın.
Açılan hamuru kare veya dikdörtgen şeklinde kesin. Üzerine hazırladığınız kıymalı harçtan küçük parçalar koyun.
Hamurun kenarlarını ortada yarım daire şeklinde, uçları birbirinin üzerine gelecek şekilde kapatın.
Tencereye su koyup kaynatın. Kaynayan suya tuz ekleyin. Mantıları kaynayan suya atıp pişirin. Mantılar suyun üstüne çıktığında pişmiş demektir.
Pişen mantıları süzüp servis yapabilirsiniz. Üzerine sarımsaklı yoğurt veya tereyağında kızdırılmış pul biberle servis edebilirsiniz.
|
|
Hingel Tarifleri Hamur İşleri
|
|