Kısa URL: https://ml.md/lc39864
Gönderme Tarihi: 23.Ağu.2009
2,847 defa indirildi / yazdırıldı
1,5 kg helvacı kabağı
2 bardak toz şeker
1/2 kahve fincanı su
Üzerine:
200 gr kaymak
Helvacı kabağının kabukları kesilip ayıklanır. Çekirdekleri çıkarılır, üç parmak en ve boyunda parçalara kesilerek yayvan bir tencereye döşenir. Üzerlerine toz şeker ile su ilâve edilerek, tencerenin kapağı kapatılır ve hafif ateş üzerine oturtulur. Kabaklar, suyunu bırakıp da yeniden çekince ve yumuşayınca tencere ateşten indirilir. Düz delikli bir kepçe ile zedelemeden teker teker tencereden alınarak tabağa sıralanır ve üzerine kaymak konarak soğuduktan sonra servis yapılır.
Yapımı: Birbuçuk kiloluk bir helvacıkabağı alınır. İyice yıkanır, kabuğu çıkarılmadan üçer parmak eninde parçalara bölünür. Sonra bu parçalar kabukları tencereye gelecek biçimde yayvan bir kaba yerleştirilir. Üzerlerine toz şeker serpilir. Yarım kahve fincanı su da kattıktan sonra tencerenin kapağı örtülür ve kabak çok hafif bir ateşte pişirilir.
Kabaklar sularını salıp ta çekerek yumuşak bir duruma gelinceye kadar ateşte tutulur. Kabaklar pişince bunlar dilim dilim tabaklara yerleştirilir üzerlerine de ceviz serpildikten sonra servis yapılır. İsteyenler kabaklar piştikten sonra kabuklarını kesip tabaklara yerleştirebilirler. Bununla beraber genel olarak kabaklar kabuklu olarak tabaklara konur ve bu tatlı yenirken kabukları kesilir.