|
|
Haytala (Şanlıurfa) |
|
iyi biri
Aşçı
Kayıt: 07.12.2017
Mesajlar: 19 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc130310
Gönderme Tarihi: 08.Arl.2017
932 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi
2 kg süt
7 yemek kaşığı dolusu buğday nişastası
2 su bardağı şeker
Birtürsu muhallebisidir. Bir kâseye iki su bardağı süt konulduktan sonra içine nişasta dökülür, nişastalar toplanmasın diye iyice çırpılır. Diğer taraftan süt bir tencereye boşaltılarak ateşe konulur, kaynayınca nişastalı süt ağır ağır içerisine karıştırılır. Dibini tutmaması için kısık ateşte karıştırılıp on dakika kadar iyice kaynatıldıktan sonra yayvan bir tepsiye boşaltılır, donup soğuyunca kurumaması için üzerini kaplayacak şekilde yavaşça su doldurulup buzdolabına konulur. İki bardak şekerin üzerine iki bardak su boşaltılır, eriyinceye kadar karıştırıldıktan sonra şerbet haline getirilir. Yenileceği zaman küp şeker büyüklüğünde doğranıp kâselere konur. Üzerine sade veya şeker boyalı şerbet/gülsuyu dökülerek yenilebileceği gibi; vişne suyu, portakal suyu/şerbeti dökülerek de yenilebilir. Soğuk, mümkünse buzlu yenilmelidir.
Not: Komşu illerde Haytayla, Haytalı (Hiytali), ya da Haytali denilir.
|
Haytayla (Şanlıurfa) |
|
EnginAr
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.04.2006
Mesajlar: 68 Şehir: Bayrampaşa |
Kısa URL: https://ml.md/lc6587
Gönderme Tarihi: 02.Ağu.2006
2,458 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 yemek kaşığı badem
1 yemek kaşığı şam fıstık
2 çay kaşığı vanilya
2 bardak tozşeker
3,5 bardak süt
Yarım nar
1/2 bardak buğday nişastası
1+1/4 su bardağı su
Nişastayı suda eritin. Sütü bir bardak şekerle tencerede ısıtın. Nişastalı karışımı katın, kaynamak üzereyken altını kısıp tahta kaşıkla sürekli karıştırın. 5 dakika pişirip vanilyayı ekleyin ateşten alın. 30 cm. çapında bir cam kabı suyla ıslatın. Karışımı içine dökün.muhallebinin derinliği 1 cm. olmalı. Tatlıyı 6 saat katılaşması için dolapta soğutun. 3 çay bardağı su koyun bir bardak şekerle karıştıp eritin, isterseniz biraz gül suyu damlatabilirsiniz. Badem ve fıstığı sıcak suda bekletip kabuklarını soyun. Şekerli suya ekleyin. Haytayla iyice soğuduktan sonra keskin bir bıçağı tatlıya yapışmaması için şekerli suya daldırıp tatlıyı küpler halinde kare kare kesin ve şekerli suya ekleyin. En son nar tanelerini de ekleyip servis edin.
|
|
Haytayla (Şanlıurfa) Tarifleri Güneydoğu Anadolu Yemekleri
|
|