|
Havuç |
|
elena
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 11.12.2005
Mesajlar: 91 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc703
Gönderme Tarihi: 11.Arl.2005
2,551 defa indirildi / yazdırıldı
|
Havuç yemeklerdeki, sindirimi üzerinde etkilidir. Havuç suyu, kronik mide, bağırsak rahatsızlıklarında, soluk borusu iç yüzeyi iltahaplanmasında faydalıdır.
|
Havuç Suyu |
|
Erdinç
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.11.2005
Mesajlar: 35 Şehir: Gemlik |
Kısa URL: https://ml.md/lc1148
Gönderme Tarihi: 24.Şub.2006
4,534 defa indirildi / yazdırıldı
|
Havuç çok yararlı bir beindir ama, fazlası zararlıdır. Aşırı derecede havuç yiyen ya da suyunu içen çocukların rengi havuç renginde kızarır, ayrıca fazla havuç zehirlenmeye neden olur. Günde 1 bardak havuç suyunun zararı olmaz.
Afiyetle...
|
Havuç |
|
Baharat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 06.04.2006
Mesajlar: 124 Şehir: manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc1530
Gönderme Tarihi: 06.Nis.2006
2,478 defa indirildi / yazdırıldı
|
Havuç mide için çok faydalıdır. Mide konuşabilse hep havuç dermiş. Havuç, vücutta A vitaminine dönüşen Karoten yönünden zengindir. Havuç göz ve cilt sağlığı için faydalıdır.
|
Havuç |
|
süzük
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.11.2006
Mesajlar: 99
|
Kısa URL: https://ml.md/lc8564
Gönderme Tarihi: 13.Kas.2006
2,649 defa indirildi / yazdırıldı
|
Beynin metabolizmasını canlandırarak hatırlama yeteneğini artırır. Enerji verir, karaciğerin safra salgılamasına ve kollestrolü dengelemede yardımcıdır.
|
HAVUÇ |
|
Şeyma
Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2006
Mesajlar: 27 Şehir: Lüleburgaz |
Kısa URL: https://ml.md/lc16745
Gönderme Tarihi: 29.Tem.2007
2,346 defa indirildi / yazdırıldı
|
Havuç vücuttaki zehirlerin böbrek yolu ile dışarı atılmasını sağlar. İdrarı arttırır. Ayrıca göğsü yumuşatır. Vitamince zengin, içinde yağlı, şekerli (karotin) maddeler bulunduğundan iyi bir besleyicidir. Havucun tohumlarını haşlayarak yapılan ilaç iştah açar. Emzikli kadınların sütünü arttırır.
|
Havuç |
|
özgülarıca
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.10.2007
Mesajlar: 135 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc18585
Gönderme Tarihi: 20.Ekm.2007
2,246 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bı, B2 ve C vitamini ihtiva eder.
Havuç kadınlarda aybaşı ifrazatını çoğaltır. Gece körlüğünü giderir. Öksürüğe, boğmacaya, ishale, ağızda husule gelen yaralara çok iyi gelir. Karaciğer ve dalak şişmesini önler. Cilde tazelik verir. Erkeklerde meniyi çoğaltır.
Havuç sebzelerin en sağlıklısıdır. Düzenli olarak yendiği takdirde kanserin ve damar kireçlenmesinin önüne geçer. Gözlerin iyi görmesini sağlar, aynı zamanda iyi duymayı da... Bağırsaktaki mikroplarla mücadele eder.
|
HAVUÇ |
|
çağdaş
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 10.10.2007
Mesajlar: 40 Şehir: Mersin |
Kısa URL: https://ml.md/lc19381
Gönderme Tarihi: 19.Kas.2007
2,110 defa indirildi / yazdırıldı
|
süratle kan, yapıcı, kuvvetlendirici, ishal kesici, peklik giderici, mide ve bağırsağın dostu, karaciğeri kuvvetlendirici safra akıtıcı bir sebzedir.
|
Havuç |
|
nurevren
Aşçıbaşı
Kayıt: 04.06.2008
Mesajlar: 29 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc24334
Gönderme Tarihi: 04.Haz.2008
2,267 defa indirildi / yazdırıldı
|
Verimli ve derin her toprağa ekilebilen, mayıstan kış aylarına kadar yetiştirilebilen havuç, yemeklerin besin değerini arttıran, çok yararlı ve aranılır bir sebzedir. Uzunluğu 10-25 santimetre arasında değişen, 1-3 cm çapında, Isarı-turuncu, pembe-turuncu, genellikle kırmızıya yakın bir renkte olan havuç koni biçimindedir. Yaprakları maydanozu andırır. Odun kısmı az, buruşmamış, düzgün yüzeyli, gevrek ve suluca olanları daha lezzetlidir.
BESİN DEĞERİ
Havucun 100 gramında 88,2 gram su, 9,3 gram nişasta, 0,3 gram yağ, 1,2 gram protein, 1,1 gram selüloz, 39 miligram kalsiyum, 0,8 miligram demir, 12.000 U.I. (A) vitamini ve 4 miligram (C) vitamini bulunur. Kalori değeri ise 42'dir.
KULLANILMASI
Çiğ olarak salatalarda kullanılabilen havucun suyu da çok yararlıdır. Sıcak ve soğuk yemeklerde, çorbalarda, et sularında tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca sotesi, tavası ve zeytinyağlı yemeği de yapılır.
HAZİRLAMA YÖNTEMİ
Önce iyice yıkayıp, suyu süzülerek kurulanır. Kazındıktan sonra yeniden yıkanır ve süzülür. Odun kısmı sertleşmişse düzgün bir biçimde çıkarılıp atılır. Uzun süre bekletilmeden hemen kullanılmalıdır. Rendelenebileceği gibi yemeğin özelliğine göre kuşbaşı, küp, daire, yarım daire veya uzunlamasına 7-8 cm büyüklüğünde de doğranır.
PİŞİRME YÖNTEMİ
Havuç fazla yumuşak olmadığı için soğanla birlikte pişirilmelidir. Daha sonra yemeğe eklenirse çiğ kalır.
SAKLANMASI
Buzdolabının sebzeliğinde kazınmadan 4-5 gün saklanabilir.
|
|