| 
 | 
| Hamsili Pilav (Rize) | 
|  | Saadet Türkçe Admin
 
  
 Kayıt: 12.07.2005
 Mesajlar: 9281
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc38798 Gönderme Tarihi: 03.Ağu.2009
 3,590 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Rize Valiliği
 
 Malzemesi:
 1 kilo veya bir tas hamsi (Taze veya tuzlu hamsi olabilir)
 4 bardak pirinç
 3 baş soğan
 1 avuç nane
 1,5 bardak zeytinyağı veya tereyağı.
 
 Hamsi tuzlu ise suya konur ve tuzu alınır. Taze veya tuzlu olsun önce hamsilerin kılçildan tenıizlenir. Pirinç yıkamp tenıizlenir, hamsi hariç, diğer hazırlannıış malzeme ile karış tınlır, iki bardak pirinc üç bardak su hesabıyla suyu konur. Tepsiye bir sıra hamsi dizildikten sonra üzerine hazırlanmış malzeme konur ve en üstünede bir sıra daha hamsi dizilir. Tepsi plekide veya fırında pişirilir. Sıcak veya soğuk olark salatalık veya ayranla yenir.
 
 Not: Bu gün hamsi pilavı baharat, maydonoz , kuşüzümü ile zenginleştirilmektedir. Hamsili pilava, kuşbaşı doğranmış pateteste konabilir. Genellikle hamsili plav yapılınca başka yemek yapmaya gerek görülmez.
 
 
  
 
 | 
| Hamsili Pilav (Rize) | 
|  | çilekli süt Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 19.01.2017
 Mesajlar: 21
 Şehir: Balıkesir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc122630 Gönderme Tarihi: 26.Oca.2017
 1,355 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Rize Valiliği
 
 Hamsinin kılıçları ayıklanır. Ayrı bir yerde pirinç, nane, karabiber, kuşüzümü karıştırılır ve hamur haline getirilir. Tepsinin bir kısmına önce bir sıra hamsi dizilir, ortaya hazırlanan karışım serilir. Üste yine hamsi dizilerek, fırına verilir.
 
 
   Fotoğraf "napolyon" tarafından gönderildi. 12.03.2020
 
 
 | 
| Hamsili Pilav (Rize) | 
|  | ay ışığı Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 16.06.2016
 Mesajlar: 1738
 Şehir: Samsun
 | Kısa URL: https://ml.md/lc145508 Gönderme Tarihi: 09.Eyl.2019
 3,454 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 http://kuzeydenlezzetler.com
 
 1,5 kilo hamsi
 3 adet soğan
 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
 2 yemek kaşığı kuş üzümü
 1,5 su bardağı pirinç
 1 tatlı kaşığı yenibahar
 1 tatlı kaşığı karabiber
 Tuz
 Maydanoz
 2 su bardağı sıcak su (pilav için)
 Tereyağı
 Sıvı yağ
 
 İlk olarak pirincimizi sıcak suda tuz ile bekletiyoruz. Kuş üzümlerini de bir kasede yumuşaması için suda bekletiyoruz. Hamsilerin kılçıklarını temizleyip birer parça fileto gibi ikiye ayırıyoruz. Tencereye tereyağ ve sıvı yağ koyup rendelemiş olduğumuz soğanları kavuruyoruz. Fıstıkları da ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Daha sonra tencereye kuş üzümlerini, karabiberi, yenibaharı, tuzu ekliyoruz. Pirinçleri ve suyu da ekleyip pilavımızı kısık ateşte pişiriyoruz. Maydanozların ölmemesi için pilavı pişirdikten sonra ekleyip karıştırıyoruz. Hamsili pilavımızı pişireceğimiz kabımızı ( borcam olabilir) tereyağı ile yağlayıp hamsileri dış yüzeyleri borcama gelecek şekilde diziyoruz. İç harcımızı ekleyip tekrar hamsilerimizle üstünü kapatıyoruz. Üzerine çıtır olması için çok az miktarda sıvıyağ döküp 180 derece fırında 25 dakika kızarana kadar pişiriyoruz.
 
 
  
 
 | 
| Hamsili Pilav (Rize) | 
|  | Selver Somuncu Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 25.05.2007
 Mesajlar: 1024
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc166278 Gönderme Tarihi: 25.Tem.2022
 350 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Hamsi
 Pirinç
 Su
 Soğan
 Tereyağı
 Üzüm
 Fıstık
 Dereotu
 Dolma baharı
 
 Hamsiler ayıklanıp temizlenir, kılçıkları çıkarılır ve tuzlanır. Bir tencerede soğan doğranıp ½ paket margarinle kavrulur, fıstık, üzüm ilave edilir. Tuzlu suda haşlanıp süzülen pirince su ilave edilir ve hafif kavrulur, su ilavesi ile pişirilir. Suyu çekince 15-20 dakika demlendirilir. Bu arada artan margarin ikiye ayrılıp tereyağıyla birlikte eritilip demlenen pilavın üzerine dökülür. Şeker, bahar, biber ve dereotu ilave edilip karıştırılır. Hamsiler orta büyüklükte yağlanmış bir tepsiye sırtları tepsiye gelmek üzere aralıksız sıralanır. Tepsinin kenarlarına da hazırlanan iç pilav yayılır. Üzeri hamsiyle tamamen kapatılır. Artan yağ üzerine dilimler halinde bırakılır ve kızgın fırında kızartılır. Piştikten sonra sıcak servis yapılır.
 
 
  
 
 | 
| Hamsili Pilav (Rize) | 
|  | Gül Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 08.08.2007
 Mesajlar: 10636
 Şehir: İzmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc178269 Gönderme Tarihi: 19.Haz.2024
 190 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Ebru Büyükbezci
 
 1 kg ayıklanmış hamsi
 2 su bardağı pirinç
 2 adet orta boy kuru soğan
 1 çay bardağı mısır unu
 1 tatlı kaşığı nane
 1 tatlı kaşığı toz şeker
 1 tatlı kaşığı yenibahar
 2 su bardağı su
 2 yemek kaşığı çam fıstığı
 2 yemek kaşığı kuş üzümü
 Yarım demet maydanoz
 Tuz
 Karabiber
 
 Hamsiler orta kılçıklarından sıyrılarak yıkanır.
 Pirinç ıslatılır ve süzülür.
 Pilav tenceresine zeytinyağı konur, çam fıstıkları kavrulur.
 İnce doğranmış soğan da eklenerek pembeleştirilir.
 Sonra pirinç ilave edilerek kavurmaya devam edilir. Tuz ve şeker de karıştırılır.
 Suyla birlikte kuş üzümü ve yenibahar da eklenip önce orta ateşte sonra kısık ateşte pişirilir.
 Ardından maydanoz ince ince doğranır. Nane ve karabiber de pişen pilava ilave edilir ve demlenmeye bırakılır.
 Fırına dayanıklı yuvarlak bir fırın tepsisi yağlanır, hamsilerin yarısının sadece sırtı mısır ununa bulanır ve kuyrukları tavanın kenarına gelecek, biraz dışarı sarkacak ve aralarında hiç aralık kalmayacak şekilde tepsiye dizilir.
 Sonra pilav üzerine dökülür. Bıçak yardımıyla kuyruklar pilavın üzerine yatırılır. Hamsiler tekrar unlanır ve sırtları üste gelecek şekilde yerleştirilir.
 Hamsilere fırça yardımıyla zeytinyağı sürülür.
 Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
 Sıcak olarak servis edilir.
 
 
  
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |