|
Güveçte Köfte |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc114526
Gönderme Tarihi: 30.Oca.2016
1,247 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 yemek kaşığı margarin
2 orta boy patates
3 adet yeşil biber
2 adet domates
Bir miktar sulandırılmış salça
100 gr kıyma
Tuz
Karabiber
Güveçimizi hafifce yağladıktan sonra kıymamızı tuz ve karabiberle karıştırıp köfte haline getiririz patates ve biberlerimizi çiğden istediğimiz bir görüntü içerisinde yerleştiriyoruz.
En üstüne halka halka yada ay şeklide dilimlediğimiz domatesleri ilave ediyoruz.
Margarinimizden küp küp az miktarda güvecin üstüne koyup üzerine sulandırılmış salçamızdan üzerini çok geçmeyek miktarda güvece ilave edip fırında pişiriyoruz.
|
Güveçte Köfte |
|
finito
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 31.12.2020
Mesajlar: 35 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc155545
Gönderme Tarihi: 18.Oca.2021
339 defa indirildi / yazdırıldı
|
Köfte için:
600 gram kıyma (arzuya göre dana/kuzu karışık)
1 adet orta boy soğan suyu (rendeleyip suyunu sıkın)
2 yemek kaşığı galeta unu
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı karabiber
Domates sos için:
2 adet orta boy soğan
3 diş sarımsak
2 dal kereviz sapı
4 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1,5 su bardağı et suyu
2-3 dal taze kekik
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)
Köfte malzemelerinin hepsini derin bir kaba alıp 10-15 dakika kadar yoğurun. Sonra biraz dinlenmesi için üzerini streç film ile kapatarak buzdolabına atın.
Bu arada soğanları yemeklik doğrayın, sarımsakları ince ince kıyın, kereviz saplarını iri iri kesin ve domatesi soyup, çekirdekli kısımlarını atıp küp küp doğrayın.
Sıvıyağı döküm bir tencereye (yoksa normal tava da yapıp sonra güveçe alırsınız.) alıp üzerine yemeklik doğradığınız soğanları ekleyip sotelemeye başlayın. Soğanlar hafif yumuşayınca tereyağını ve sarımsakları da ekleyin.
Sarımsak ve soğanlar iyice yumuşadıktan sonra salçayı ekleyip hafif kokusu çıkana kadar kavurun.
Salçanın kokusu çıkınca küp küp doğradığınız domatesleri de ekleyip sotelemeye devam edin.
Domatesler hafif yumuşayınca et suyunun yarısını ekleyin ve bir ezici yardımıyla domatesleri ezin.
Domatesler iyice ezildikten sonra kereviz saplarını, kekik ve tuzu da ekleyip et suyunun geri kalanını da koyun.
Ocağı iyice kısın, tencerenin kapağını kapatın ve tıkırdamaya bırakın.
Köftelik kıymayı buzdolabından çıkarın ve cevizden daha iri parçalar koparıp yuvarlayın.
Eğer döküm tencereniz varsa pişirmeye onun içine ocakta devam edebilirsiniz. Yoksa hazırladığınız sosu güvece alır, köftelerinizi içine yerleştirir, güvecin ağzını alüminyum folyoyla iyice kapatır ve fırına atarsınız.
Köftelerinizi sosun içerisine yerleştirin. Fırındaysa önceden ısınmış fırında 165 derecede; ocaktaysa en kısık ateşte üzerleri kapalı bir şekilde 45 dakika pişirin.
|
Güveçte Köfte |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc156725
Gönderme Tarihi: 19.Mar.2021
470 defa indirildi / yazdırıldı
|
200 gram kıyma
1 adet soğan
1 tutam maydanoz
Galeta unu (ekmek içini kurutup kullanıyorum)
Tuz
1 çay kaşığı kırmızı biber
Kimyon
Karabiber
Salça
Sosu İçin:
200 gram mantar
3 adet domates
1 adet kırmızı biber
1 adet yeşil biber
Tuz
1 çay kaşığı kırmızı biber
Kimyon
Karabiber
Sıvı yağ
Üzeri İçin:
100 gram kaşar peyniri
Büyük bir kaseye kıymayı alıyoruz.
Üzerine soğanı rendeliyoruz, maydanozu ince ince kıyıp ekliyoruz.
Galeta un, salça ve baharatları da ekleyip yoğuruyoruz.
Köfte harcından, misket köfteler yapıyoruz.
Yapmış olduğumuz köfteleri, porsiyonluk güveçlere paylaştırıyoruz.
Sosunu hazırlamak için mantarları doğruyoruz.
Biberleri ince ince kıyıyoruz.
Domatesleri de küp küp doğruyoruz.
Geniş bir el tavaya sıvı yağ ilave ediyoruz.
Ardından mantarları ekleyip soteliyoruz.
Üzerine biberleri de ekleyip kavuruyoruz.
Kavrulduktan sonra üzerine domatesleri de ekliyoruz.
Tuz ve baharatlarını ekleyip, pişmeye bırakıyoruz.
Pişen mantarlı sosu, porsiyonluk güveçlere, köftelerin üzerine paylaştırıyoruz. Önceden ısıtılmış, 200 derecelik fırında pişiriyoruz.
Pişen güveçlerimizin üzerine kaşar peynirini rendeliyoruz.
Kaşar peynirler eriyene kadar, fırında pişiriyoruz.
Not: Güveçte yapacağımız için kıymanın bol yağlı olması gerekir. Kıyma yağlı olduğu için harcını yaparken ekmek miktarını biraz arttırabilirsiniz. Köfteleriniz biraz hacimli görünsün istiyorsanız biraz karbonat ekleyebilirsiniz. Güveç kaplarının tabanını yağlamayın. Köfteleriniz pişmek üzereyken fırının kapağını açıp, yemeğin üzerine kaşar peyniri rendesi ekleyin.
|
|