|
Gülüklü Çorbası (Alanya Antalya) |
|
fado
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 07.11.2013
Mesajlar: 43 Şehir: Mersin |
Kısa URL: https://ml.md/lc93687
Gönderme Tarihi: 11.Kas.2013
2,445 defa indirildi / yazdırıldı
|
www.alanya.bel.tr
2 yemek kaşığı margarin
1 adet domates
1 tatlı kaşığı salça
1 adet tavuk göğsü
1 kahve fincanı pirinç
1 çay bardağı haşlanmış nohut
1 tatlı kaşığı nane
2 çay kaşığı kırmızı toz biber
3 çay kaşığı tuz
100 gr kıyma
2 çay kaşığı karabiber
1 su bardağı sıvı yağ (kızartmak için )
Önce tavuğu haşlıyoruz. 2 bardak suyunu çorbaya eklemek için ayırıyoruz.
Şimdi de köfteleri yapalım. Kıyma, karabiber ve tuzu bir kapta yoğurup nohut büyüklüğünde köfteler yapıyoruz. Bu köfteyi az yağda kızartıyoruz.
Domatesi rendeliyoruz. Salça, nane, kırmızı toz biberi de ekleyerek 2 yemek kaşığı margarinde kavuruyoruz. Üzerine 2 bardak tavuk suyu ve 3 bardak su döküp kaynatıyoruz. Kaynayan çorbaya yıkadığımız pirinci ilave ediyoruz. Sonra da didiklediğimiz tavuğu ve haşlanmış nohutu ekliyoruz. Son olarak köfteleri de çorbaya ekleyip ocağın altını kapatıyoruz.
Not: Alanya Yöresel Yemeklerinin gözde çorbalarından olan Gülüklü Çorba geleneksel olarak yapılan düğün yemeklerinde, mevlitlerde, cenaze merasimlerinde ve davetlerde sıklıkla tercih edilmektedir. Adını içine atılan misket büyüklüğündeki köftelerden alan gülüklü çorba içerisinde bulunan nohut, pirinç, minik köfteler, küçük küçük doğranmış keçi işkembe (tercihe göre tavuk eti) den dolayı oldukça doyurucu olmasıyla da ana yemeği aratmadığı gibi lezzeti ile de akıllarda iz bırakır.
Özellikle düğünlerde tüm konuklara ikram edilmek üzere hazırlanan gülüklü çorbanın içindeki köftelerin yapımı aşamasında eş dost akrabalar arasında hoş sohbet ortamları kurulur, hanımlar birbirlerine kendi düğünlerinden hatıralarını anlatarak köftelere el lezzetlerini de katarlar. Düğünlerde tencerelerde ikram edilen çorbalar bol limon sıkılarak keyifle tüketilir. Eskiden ev düğünlerinde yapılan bu çorba ve diğer düğün yemeklerinden; gelin ve damada özellikle yedirilir ve hatta düğün akşamı da aç kalmasınlar diye evlerine de gönderildiği olurmuş. Bu sebeple bekâr kız ve oğlana takılmak için büyükler Çorbanı ne zaman içeceğiz senin derler ve artık evlenme zamanlarının geldiğini ima edip şakalaşırlarmış. Burada kastedilen çorba "gülüklü" çorbaymış çünkü imkânlar el verdiğince bu çorba her düğünde yerini bulmaktaymış.
Günümüzde de durum pek değişmemiştir. Yine evlenme zamanı için Çorba İçmek terimi kullanılmakta ve düğünlerden bir hafta önce "İşin Olsun" haftası olarak bilinmektedir. Gelin ve damadın aileleri; evlerinde bir hafta boyunca misafirlerini ağırlamaktadır. Evlenecek çifte hediyelerini getiren misafirler, mutlaka Gülüklü Çorba ve yöresel lezzetlerle ağırlandıktan sonra evden uğurlanmaktadır.
|
Gülüklü Çorba (Alanya Antalya) |
|
mayda
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.11.2020
Mesajlar: 30 Şehir: Çeşme İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc154332
Gönderme Tarihi: 23.Kas.2020
263 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gram kıyma
500 gram tavuk eti
4 su bardağı su
1 kase haşlanmış nohut
1 kahve fincanı pirinç
1 adet domates
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızıbiber
1 yemek kaşığı nane
1 adet limon
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Sıvı yağ
Tavuk etini 5 su bardağı suyla birlikte haşlanmaya bırakın.
Gülük adı verilen köfteler için kıyma, tuz, karabiber ve kırmızı biberi derin bir kasede yoğurun.
Nohut büyüklüğünde minik köfteler haline getirin.
Sıvı yağı kızdırıp köfteleri kızartın.
Domatesi rendeleyin.
Çorba için tereyağını ve 2 yemek kaşığı sıvı yağı tencerede kızdırın.
İçine salçayı ilave edip kavurun.
Domates rendesini ekleyip kavurmaya devam edin.
Haşladığınız tavuğun suyunu tencereye ekleyin.
Üzerine 3-4 bardak daha sıcak su ilave edip kaynamasını bekleyin.
Kaynayan çorbaya pirinç ve tuzu ekleyip 5 dakika daha kaynatın.
Ardından köfteleri, haşlanmış nohutu ve didiklenmiş tavuk etini ekleyin.
Bir taşım daha kaynattığınız çorbaya naneyi ve limon suyunu ekleyip ocaktan alın.
|
Gülüklü Çorba (Alanya Antalya) |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc161894
Gönderme Tarihi: 17.Arl.2021
213 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5 kg keçi veya dana işkembesi
6 su bardağı su (kemik suyu da kullanılabilir)
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı haşlanmış nohut
4 yemek kaşığı domates salçası
4 adet orta boy domates
4 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı kuru nane
2 limon
Gülük için:
200 gr kıyma (yağsız, iki defa çekilmiş)
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
İşkembenin Temizleme Aşamasında:
2 adet orta boy soğan
2 adet orta boy limon
4 yemek kaşığı tuz
İşkembenin Haşlanması Sırasında:
2 adet orta boy domates
2 adet orta boy soğan
Çorba için kullanılacak pirinci, tuzlu ılık suda (1 yemek kaşığı tuz) ıslatınız.
Çorbada kullanılacak olan 1 su bardağı nohutu bir gece önceden ıslatınız ve çorbanın yapılacağı gün kullanmak üzere haşlayınız.
Kasaptan ilk temizliği yapılmış olarak aldığınız işkembeyi; kabuğunu soyarak büyük parçalara ayırdığınız soğan, dilimlenmiş kabuklu limon ve tuz ile kokusu gidene kadar ovaladıktan sonra (Ovalama işlemi 10 - 15 dk. yeterli olacaktır.) soğan ve limon parçalarını içinden çıkararak bol su ile yıkayınız.
Yıkadığınız işkembeler haşlanırken oluşan köpüğü alınız. Haşlanmaya devam eden işkembeye bütün olarak kabuğu soyulmuş 2 soğan ve 2 domatesi (Domateslere bıçak yardımı ile + işareti yapılmalıdır.) ekleyiniz.
Haşlanan işkembeleri ince ince kıyınız.
Gülük (hülük) yapılacak kıymayı karabiber ve tuz ile yoğurduktan sonra nohut büyüklüğünden biraz büyük olacak parçalar halinde yuvarlayınız.
Tencereye sıvı yağı ve tereyağını koyarak eritiniz; hazırladığınız gülükleri kızartınız.
Kızartılan gülüklerin içine rendelenmiş domates ekleyip bir süre kavurunuz; daha sonra salça ve kırmızıbiber de ekleyerek kavurma işlemine devam ediniz.
Kavrulan karışıma su ve tuz ekleyiniz; çorba karışımı kaynayınca üzerine ince ince kıyılan işkembeleri ve haşlanmış nohutları ekleyiniz.
Birkaç dakika kaynadıktan sonra limon suyu eklediğiniz çorbaya son olarak ıslatılmış ve süzülmüş pirinçleri ekleyiniz. Pirinçler yumuşadıktan sonra çorba kıvamını almış demektir.
Tencerenin altını kapatarak nane ekleyiniz; çorba servise hazırdır.
|
|