|
|
Güllacın Püf Noktaları |
|
ziyaret
Aşçıbaşı
Kayıt: 07.07.2017
Mesajlar: 27 Şehir: Zonguldak |
Kısa URL: https://ml.md/lc126625
Gönderme Tarihi: 08.Tem.2017
798 defa indirildi / yazdırıldı
|
Güllacı tanıyalım, yaparken nelere dikkat etmemiz gerektiğiyle ilgili püf noktalarına göz atalım.
Güllaç; pide ve hurmayla birlikte asıl olarak Ramazan ayında arz-ı endam eden, bu özel ayı daha da özel kılan unsurlardan biri. Tam 500 yıllık tarihi bir geçmişe sahip bu tatlı. Osmanlı halkı, 15nci yüzyıl ortalarında mısır nişastasıyla yufkalar açar ve stoklarmış.
Havayla temas ettiği için kuruyan bu yufkaları süt ve şekerle ıslatıp yermiş. Zamanla içine gülsuyunun da eklenmesiyle güllü aş isimli tatlı ortaya çıkmış, süreç içinde de ismi güllaç olmuş. Bu halk tatlısı, daha sonra saraya da girmiş ve padişah sofralarının vazgeçilmezlerinden biri olmuş.
Mısır nişastası, un ve suyla yapılan hamurun özel tavalara dökülüp pişirilmesi ve kurutulmasıyla elde edilen güllaç, Ramazan ayına çok uygun bir tatlı çünkü hem kolay hazmediliyor hem de son derece hafif. Üstelik protein, B ve E vitamini içermesi nedeniyle Ramazan ayında yorulan vücudu da güçlendiriyor.
NASIL YAPILIR?
Güllaç, yapımı son derece basit bir tatlı. Uygun miktarla sütle şeker kaynatılıyor ve güllaç yaprakları bu karışımla bol bol ıslatılıyor. Yaprakların aralarına tercihe göre dövülmüş ceviz, badem, fındık ve fıstık dökülüyor. Üzerine bir miktar gülsuyu serpiliyor. Güllacı, nar suyuyla tatlandırmak da mümkün. Soğuduktan sonra da üzeri nar taneleriyle, kirazlarla, vişnelerle veya meyve şekerlemeleriyle süsleniyor.
Güllaçtan farklı lezzetler de yaratılabiliyor. Örneğin güllaç yapraklarının yarısını sütlü ve şekerli karışımla ıslatın, üstüne sakızlı muhallebi yayın, kalan yaprakları serin; bu şekilde harika bir sakız muhallebili güllaç elde edin. Veya sütlü ve şekerli karışıma Hindistan cevizi sütü ilave edin, güllaç yapraklarının aralarına ise mevsim meyveleri yerleştirin ve meyveli bir güllaç yaratın.
Güllaçtan börekler de yapabilirsiniz: Bunun için güllaç yapraklarını süt veya suyla ıslatıp aralarına dövülmüş ceviz veya fındık koyup sigara böreği gibi sarın. Ardından çırpılmış yumurtaya bulayıp kızgın yağda kızartın (Sıcak börekleri soğuk şerbete batırarak farklı bir tatlıya da ulaşabilirsiniz.) Ya da yaprakların arasına meyve veya kuru yemiş yerine peynir döşeyerek tepsi böreği gibi de konumlandırabilirsiniz güllacı.
SATIN ALIRKEN VE HAZIRLARKEN NELERE DİKKAT EDELİM?
Güllaç yapraklarının beyaz, ince ve parlak olması lazım, ayrıca yapraklar kolay kırılmalı.
Hava alan, gölgeli ve rutubetsiz bir yerde saklanmalı.
Güllacı yaptıktan sonra hemen tüketmek gerekiyor.
Güllaç yaparken yaprakların ağırlığı da iyi ayarlanmalı, çünkü yapraklar fazla olursa güllaç lapa oluyor, az olursa da kırılıyor.
Sütün bol kullanılması lazım. Çünkü süt güllaç yapraklarının havayla temasını kesiyor ve daha lezzetli olmasını sağlıyor.
|
Güllacın Püf Noktaları |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172220
Gönderme Tarihi: 23.May.2023
106 defa indirildi / yazdırıldı
|
Güllacın en önemli püf noktası sütün bol kullanılması ve güllaç yapraklarının üzerine süt döküldükten sonra güllaç yapraklarının hava aldırılmaması.
Güllacın yapıldığı gün yenilmesini tavsiye ediliyor çünkü ertesi güne güllaç yapraklarının üzeri kuruyabiliyor ve içerisinde ceviz, fındık, fıstık ya da meyve yer alıyorsa güllacı karartabiliyor, sütün de tadını bozabiliyor.
Güllaç hafif olması nedeniyle orucun ardından duyulan şeker ihtiyacını karşılaması ve rahatsız etmemesiyle Ramazan ayında en çok tercih edilen tatlılardandır. Bir oturuşta 2-3 dilim bile yiyebilirsiniz.
Un, nişasta ve sudan yapılması nedeniyle katkı maddesi olmaması da sağlıklı oluşunu gösterir.
Güllaç yapımında kullanılan sütün köy sütü olması gerekiyor. Kaynatılan sütün içine 650-700 gram şeker koyacağız. Şekerin pancardan elde edilmiş olmasına dikkat etmemiz gerek. Elimize aldığımızda berrak ve iri taneli olmalı. İsteğe göre de gül suyu ilave edilebilir.
Sütün sıcaklık değeri çok önemli. Süt çok sıcak ya da ılık olmayacak. Ilığın biraz üstü olması gerek. Bu püf noktası; çünkü süt soğuk ya da ılık olursa yumuşamaz, sıcak olursa da lapa gibi olur. Yumuşaması için ılığın üstünde olması gerekir.
Güllaç yaprağının ana maddesi un ve sudur. Güllaç yaprağının kenarının ve ortasının aynı incelikte olması lazım. Aksi halde yaprak yumuşamaz. Güllaç yaprağı alındığında küf kokmamasına dikkat edilmesi gerek.
Ancak Ramazanda artan tatlı ihtiyacı karşısında baklava ve kadayıf gibi tatlılar yerine güllaç tüketilmesinin daha sağlıklı olacağını belirtiyor.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 12.03.2024
|
Güllaç Yapmanın Püf Noktaları |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176229
Gönderme Tarihi: 31.Oca.2024
119 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bir güllacın iyi olup olmadığını gösteren ilk özellik, sahip olduğu kıvamdır. İdeal bir kıvam için süt ve güllaç yaprakları miktarının iyi ayarlanması önemlidir.
Güllaç yapraklarının sütü yeterince emmesi, aynı zamanda sütün güllaç yapraklarının altından süzülecek kadar fazla olmaması gerekir. Bu yönde sütü azar azar eklemek size yardımcı olabilir.
Güllacın hafif bir tatlı olduğunu savunur dururuz; ancak şekeri fazla gelmediğinde! Aşırı şekerli güllaç, kötü bir lezzete sahip olmanın yanı sıra iftar sonrasında kan şekerinin aşırı yükselmesine neden olur. Bu yüzden güllacı mümkün olduğunca az şeker kullanarak, asıl lezzeti üzerine ekleyeceğiniz taze meyve dilimlerinden kazanmayı hedefleyerek hazırlamaya dikkat edin.
Güllaç için “Ramazan sofralarının gülü” diye boşuna demeyiz. İçerisine eklenen gül suyunu öyle güzel karşılar ki tadanlara unutulmayacak bir aroma sunar. Bu noktada eklenecek gül suyunun miktarının çok iyi ayarlanması gerekir. Aksi takdirde güllaç, gül kokusuna boyanırsa geniz yakan, rahatsız edici bir sonuç çıkabilir.
Güllaç yapraklarını sütle buluşturacağınız aşamada sütün aşırı sıcak olmamasına dikkat edin. Süt aşırı sıcak olursa güllaç yaprakları eriyip güllaç kıvamı lapa bir hal alabilir. İdeal bir güllaç kıvamı için sütü ocaktan aldıktan sonra 5-10 dakika kadar soğumaya bırakın ve güllaç yapraklarını öyle ıslatmaya başlayın.
Kar beyazı bir güllaç yapabilmek için en önemli noktaya geldik. Sütü şekerle birlikte kaynatırsanız güllaç hem ağır, yapışkan bir kıvam alır hem de güllaç sarımsı bir renge döner. Bu yüzden şekeri süt kaynadıktan sonra karıştırıp eritmek daha doğru bir adımdır.
Güllaç arasına ya da üzerine fındık, ceviz gibi kuru yemişler ekleyeceksiniz güllaç yapraklarının sütü iyice çekmesini beklemelisiniz. Aksi takdirde süt, kuru yemişlerin ıslanıp yumuşamasına neden olur.
Güllaç yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta da güllaç yapraklarını, yüzeyine göre dizmektir. Yaprakların bir kısmı parlak ve pürüzsüzken diğer tarafı mat ve pütürlü olabilir. Daha iyi bir sonuç için parlak ve pürüzsüz tarafların üste gelmesine dikkat edin.
|
Güllaç Yapımının Püf Noktaları |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc177235
Gönderme Tarihi: 09.Nis.2024
94 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.aksam.com.tr
Güllaç yapımındaki özenli adımları baklavacı Nadir Güllü anlattı. Nadir Güllü, güllaç yapılırken malzemelerin kaliteli olması gerektiğini söylerken, sütün ısısının da ılık ile sıcak arası seviyede olması gerektiğini söyledi.
Güllaç malzemelerini sıralayan Nadir Güllü, '12 yaprak güllaç yaprağı kullanılır, 3 kilo süt, 1 veya 2 yemek kaşığı gül suyu, 750 gram pancardan yapılmış toz şeker, 250 gram Antep fıstığı, 400 gram file fındık, 400 gram Hindistan cevizi, 150 gram pudra şekeri ve en son olarak süslemek için kiraz taneleri kullanılır. Kaliteli bir güllaç için malzemeler de kaliteli olmalıdır.' dedi.
|
|
Güllacın Püf Noktaları Tarifleri Aşçılığın Püf Noktaları
|
|