| 
 
 
 | 
Gözleme | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3291 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc184176 
Gönderme Tarihi: 02.Ağu.2025 
121 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Hamur için:
 
3 su bardağı un
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
Yarım su bardağı su (veya ihtiyaç kadar)
 
2 yemek kaşığı zeytinyağı
 
İç harcı için (isteğe bağlı):
 
200 gram beyaz peynir (tercihen lor peyniri veya beyaz peynir)
 
Birkaç dal taze nane (isteğe bağlı)
 
1 adet soğan (isteğe bağlı)
 
1 yemek kaşığı zeytinyağı
 
Karabiber, pul biber (isteğe bağlı)
 
 
Bir kaba unu koyun, tuzu ekleyin ve karıştırın.
 
Yavaşça suyu ekleyerek hamuru yoğurun. Hamurun kıvamı yumuşak olmalı, ancak ele yapışmamalıdır.
 
Son olarak, hamura zeytinyağını ekleyin ve iyice yoğurun.
 
Hamuru 10-15 dakika kadar dinlendirmeniz önerilir.
 
Beyaz peyniri bir kaba alın, çatal ile ezin.
 
Soğanı küçük küçük doğrayın (isteğe bağlı) ve biraz zeytinyağında kavurun.
 
Kavrulmuş soğanı peynire ekleyin, naneyi doğrayın ve peynirli karışıma ekleyin.
 
Karabiber ve pul biber de ekleyerek karıştırın.
 
Hamuru 8-10 eşit parçaya bölün.
 
Her bir hamur parçasını unlu bir zeminde merdane ile ince bir şekilde açın.
 
Açtığınız yufkanın ortasına iç harcı koyun.
 
Yufkayı ortasından katlayarak gözleme şeklini verin. Eğer daha büyük isterseniz, iki kat şeklinde de katlayabilirsiniz.
 
Bir sac tava ya da düz bir tava (ya da teflon tava) ısıtın.
 
Gözlemeyi tavaya yerleştirin ve her iki tarafı da altın rengi olana kadar pişirin. Her iki tarafını da bastırarak pişirirseniz daha lezzetli olacaktır.
 
Sıcak sıcak, yanında ayran ile servis edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Gözleme | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3291 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc184028 
Gönderme Tarihi: 23.Tem.2025 
47 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Hamuru için:
 
2 su bardağı un
 
1 çay kaşığı tuz
 
3/4 su bardağı ılık su
 
1 yemek kaşığı zeytinyağı (isteğe bağlı, hamuru yumuşatır)
 
İç harcı için öneriler:
 
Beyaz peynir ve maydanoz
 
Kaşar peyniri
 
Haşlanmış patates ve pul biber
 
Kavrulmuş ıspanak ve soğan
 
(Dilediğiniz iç harcı kullanabilirsiniz.)
 
 
Unu derin bir kaba alın, tuzu ekleyin. 
 
Ortasını havuz gibi açıp suyu azar azar dökerek yoğurmaya başlayın. 
 
Hamur ele yapışmayan, yumuşak kıvamlı olmalı. 
 
Gerekirse un veya su ilavesiyle kıvamı ayarlayın. 
 
Hamuru 10 dakika yoğurduktan sonra 4 eşit bezeye ayırın.
 
Bezeleri hafif unlanmış zeminde ince olacak şekilde oklavayla ya da merdane ile açın. 
 
Açtığınız hamurun yarısına dilediğiniz iç harçtan koyun ve diğer yarısını üzerine kapatıp kenarlarını bastırarak kapatın.
 
Yapışmaz bir tavayı orta ateşte ısıtın. 
 
Gözlemeyi yağsız tavaya koyup arkalı önlü güzelce kızarana kadar pişirin. 
 
Her iki taraf da hafif kahverengi olmalı. 
 
Piştikten sonra arzuya göre üzerini tereyağıyla hafifçe yağlayabilirsiniz.
 
Gözlemeleri sıcak sıcak, yanına ayran veya çay eşliğinde servis edebilirsiniz.
 
Yanında domates, zeytin ve yeşilliklerle zenginleştirilmiş bir tabakla mükemmel bir öğün olur.
 
 
 
  
 | 
Gözleme | 
  | 
tombalak 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 11.07.2011 
Mesajlar: 45 Şehir: Mersin | 
Kısa URL: https://ml.md/lc65684 
Gönderme Tarihi: 16.Nis.2025 
2,063 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Hamuru için:
 
2 su bardağı un
 
1 çay kaşığı tuz
 
1 su bardağı ılık su
 
1 yemek kaşığı sıvı yağ
 
İç harcı için (istenilen malzemeye göre çeşitlendirilebilir):
 
200 gram beyaz peynir
 
Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
 
Alternatif olarak haşlanmış patates, kaşar peyniri, kavrulmuş ıspanak veya kıyma kullanılabilir.
 
Pişirmek için:
 
Bir miktar sıvı yağ veya tereyağı
 
 
Derin bir kaba unu ve tuzu alın.
 
Ortasını havuz gibi açıp yavaş yavaş ılık suyu ve sıvı yağı ekleyerek yoğurun.
 
Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin.
 
Hazırladığınız hamuru üzerini örtüp 15-20 dakika kadar dinlendirin.
 
Dinlenme süresinde iç harcınızı hazırlayın.
 
Beyaz peyniri ezin, maydanozla karıştırın.
 
Dilerseniz farklı iç harçlar da tercih edebilirsiniz.
 
Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.
 
Hafif unlu zeminde ince yufkalar halinde açın.
 
Yufkanın yarısına iç harçtan koyun, diğer yarısını üzerine kapatın ve kenarlarını bastırarak kapatın.
 
Teflon tavayı ya da sacı ısıtın.
 
Gözlemeleri her iki tarafı altın sarısı oluncaya kadar pişirin.
 
Üzerine dilerseniz tereyağı sürerek servis edin.
 
 
 
  
 | 
Gözleme | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc161113 
Gönderme Tarihi: 08.Kas.2021 
361 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.acunn.com
 
 
Un
 
Tuz
 
Su
 
Maya
 
 
6 bardak unu, tuz ve 1 paket instant mayayla karıştırıp üzerine 2-2,5 bardak kadar suyu yavaş yavaş ilave edip hamuru güzelce yoğurun. Hamuru bezelere bölüp üzerini ıslak bezle örtün.
 
Her bir bezeyi unlanmış hamur tahtasının ya da tezgahın üzerinde incecik açın. Arasına koyacağınız malzeme size kalmış ama ne olursa olsun malzemeyi yufkanın bir yarısına iyice serpip yufkanın diğer yarısını üzerine kapatın.
 
Gözleme normalde sacda pişirilir ama evde sac lezzetini yakalamak da mümkün. Bunun için gözlemenizi yağsız tavada sallaya sallaya pişirmeli, tavadan alır almaz üzerini tereyağıyla yağlamalısınız.
 
Derseniz ki “Ben yufka açamam”, o zaman gözlemenizi marketten ya da yufkacından aldığınız taze yufkalarla da yapabilirsiniz. Eğer yufkayla gözleme yapacaksanız çok kalın olmamaları açısından 1 yufkadan 2 gözleme çıkarabilirsiniz. Geri kalan işlemleri aynı şekilde takip ederek çok pratik bir gözleme yapabilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Gözleme | 
  | 
ay ışığı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2016 
Mesajlar: 1738 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc145680 
Gönderme Tarihi: 16.Eyl.2019 
750 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Milli Eğitim Bakanlığı
 
 
4 su bardağı un 
 
10 gram yaş maya 
 
Tuz 
 
½ su bardağı ayçiçek yağı 
 
1,5 su bardağı su 
 
 
Derin bir kapta un ve tuz karıştırılır. 
 
Azar azar su eklenerek yoğrulur, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanıp yarım saat dinlendirilir. 
 
Hamurdan ceviz büyüklüğünde 14-15 parça koparılıp yuvarlanır. 
 
Tezgâhın üzerine un serpiştirilip hamur parçaları pasta tabağı büyüklüğünde açılarak sac tavada yağlanarak önlü arkalı kızartılır.
 
 
Not: Gözlemeyi; kıymalı, peynirli, patatesli veya ıspanaklı olarak da hazırlayabilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Gözleme | 
  | 
Beki 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 29.08.2014 
Mesajlar: 30 Şehir: Mardin | 
Kısa URL: https://ml.md/lc101527 
Gönderme Tarihi: 10.Eyl.2014 
1,595 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 su bardağı un
 
1 çay bardağı su
 
Yarım çay kaşığı tuz
 
Yarım demet taze soğan
 
Yarım demet maydanoz ve taze nane
 
4 çorba kaşığı çökelek peyniri
 
1 çorba kaşığı kırmızı pul biber
 
1 çorba kaşığı tereyağı
 
 
Derin bir kabın içinde unu, tuzu harmanlayıp üzerine yavaşça suyu ekleyip yumuşak bir hamur yapın. Bu hamuru 15 dakika dinlendirin. Daha sonra dinlenen hamuru büyük bir yufka gibi açın. İç malzemesi için yeşillikleri yıkayıp ince bir şekilde kıyın. Peynirle harmanlayıp karıştırın. Hamurun içine paylaştırıp iç malzemeyi içine doldurup zarf gibi katlayın. Yağsız tavada iki yüzünü pişirin ve üzerine tereyağı sürüp hazırlayın. Servis tabağına alıp ikram edin.
 
 
 
  
 | 
Gözleme | 
  | 
ERGUN 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 21.07.2005 
Mesajlar: 99 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc65388 
Gönderme Tarihi: 04.Tem.2011 
3,167 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Ergun Köknar
 
 
1 su bardağı un
 
1 çorba kaşığı yoğurt
 
1 çorba kaşığı yatıyağ
 
1 çorba kaşığı sıvıyağ
 
1 çay kaşığı karbonat
 
1 çay kaşığı limon suyu
 
250 gr. beyaz peynir
 
1/2 demet maydanoz
 
Yeterince tuz
 
 
Unu hamur tahtasına eleyip, ortasını açınız. Açılan yere yoğurdu, sıvıyağı, limon suyunu, karbonatı, tuzu koyup, su ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur yapınız, iyice bütünleşince bölerek beş parçaya ayırınız. Bezeleri 2-3 mm. kalınlığında açıp, erittiğiniz katıyağ ile yağlayınız. Üçe katlayıp tekrar yağlayınız. Bütün bezeleri aynı şekilde hazırlayıp, 20 dakika dinlendiriniz. Peyniri rendeleyip maydanozla karıştırınız. Dinlenen hamurları, kare şeklinde açınız. Bir kenarına içi koyup, öteki kenarını üstüne katlayınız. Kenarlarını bastırıp, saç veya teflon tavada, altını üstünü kızartınız. Sıcak sıcak ikram ediniz.
 
 
Not: İstediğiniz içi kullanabilirsiniz.
 
 
 
 
Fotoğraf "dolu" tarafından gönderildi. 19.09.2024
  
 | 
Gözleme | 
  | 
çilek 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 02.08.2010 
Mesajlar: 40 Şehir: Mersin | 
Kısa URL: https://ml.md/lc54142 
Gönderme Tarihi: 03.Ağu.2010 
2,500 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Hamur tahtasına 650 gram un koyunuz. Bir kahve fincanı zeytinyağı ve bir tutam tuz ile arasıra soğuk su akıtarak yoğurunuz, özlü bir hamur yapıp yumurta kadar parça parça kesiniz. Üzerlerine basarak galeta şekli verip üst üste sıralayınız. Bezle örtüp 15 dakika bırakınız. Birer birer zeytinyağı sürünüz ve ikişer kez katlayarak merdane ile tabak gibi gözlemeler yapıp tavada kızgın tereyağında kızartarak soğuk tatlıya atınız, bir dakika kadar bırakıp ta, bağa çıkarınız.
 
 
 
 
Fotoğraf "meral hamzaoğlu" tarafından gönderildi. 04.11.2014
  
 | 
 
 
 
 
 
 |