| 
 
 
 | 
Gerebiç | 
  | 
süzük 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 04.11.2006 
Mesajlar: 99
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc8597 
Gönderme Tarihi: 14.Kas.2006 
2,754 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
200 gr. un, 250 gr. irmik, 50 gr. tereyağı, toz mahlep ve 50 ml. zeytinyağını yoğurun. Su ilave ederek yumuşak bir hamur elde edin. 30 dakika dinlenmeye bırakın. 70 gr. antepfıstığını robottan geçirin. 100 gr. çekirdeği çıkarılmış hurmayı minik doğrayın. 20 gr. pudra şekeri ve tarçın katarak iç harcını hazırlayın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar kaparıp iç harcından koyarak şekillendirin. 175° C'de ısıtılmış fırında 45 dakika pişirin.
 
 
 ML® Gerebiç için tıklayın
 
 
  
 | 
Kerebiç | 
  | 
salkım 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.06.2009 
Mesajlar: 27 Şehir: Bursa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc37154 
Gönderme Tarihi: 05.Haz.2009 
3,797 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
5 kişilik
 
Hamuru için:
 
1 kg irmik
 
250 gram un
 
2 çay kaşığı karbonat
 
1 çorba kaşığı vanilya
 
24 çorba kaşığı oda sıcaklığında margarin
 
İçine: Ceviz, tozşeker ve tarçın
 
Köpük için:
 
100 gram meyan ağacı kökü
 
1 su bardağı tozşeker
 
 
Hamur malzemesini iyice yoğurun. Limon iriliğinde bezeler koparın İçli köfte gibi içini oyun. Ceviz, tozşeker ve tarçını karıştırıp, bezelerin içine paylaştırın. Daha sonra üzerini kapatın. 180 derece fırında pişirin. Ayrı bir yerde köpüğünü hazırlayın. Önceden ıslattığınız meyan kökünü kaynatarak özünü alın. Şeker ile tekrar kaynatın ve köpük elde edin. Daha sonra sıcak hamurların üzerine gezdirin. Hamur köpük şerbetini iyice çekince servis yapın.
  
 | 
Kerebiç | 
  | 
Ayşe'm 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 09.08.2010 
Mesajlar: 54 Şehir: Eskişehir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc54331 
Gönderme Tarihi: 11.Ağu.2010 
4,643 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzemeler
 
1 su bardağı sıvı yağ
 
4-4,5 su bardağı un
 
1 su bardağı pudra şekeri
 
1 paket kabartma tozu
 
1/2 su bardağı maden suyu
 
İçine:
 
200 gr. ceviz
 
1 tatlı kaşığı tarçın
 
3 çorba kaşığı şeker arzuya göre köpük helva veya reçel veya marmelat
 
 
Hamur yoğuracağımız kaba sıvı yağı, maden suyunu, pudra şekerini ekleyip çırpalım. Azar azar un ekleyerek, ele yapışmayan kıvamda kulak memesi yumuşaklığında özlü bir hamur yoğuralım. Hamurun üzerine nemli bez örtüp 15 dk. dinlendirelim. Bu arada kurabiyenin harcını hazırlayalım. Bir kaba iri dövülmüş cevizi, şekeri, tarçını ekleyip karıştıralım. Hamurdan yumurta iriliğinde parçalar koparıp yuvarlayalım. Hamurların içini işaret parmağı ile mümkün olduğunca derin bir şekilde oyalım. Hamurların boşluğuna cevizli harcı koyup ağız kısmını büzdürerek kapatalım. Hamurların bir tarafını kerebiç kalıbına bastırarak şekillendirelim. Kalıbın uç kısmına hafifçe vurarak hamurları kalıptan çıkaralım. Hamurları margarinle yağlanmış fırın kabına dizelim. Önceden ısıtılmış 190° ısılı fırında kurabiyeleri, üzeri açık pembe renk alana dek pişirelim. Kurabiyeleri köpük helvası ya da marmelat ile servis yapalım.
 
 
 
 
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 31.10.2022
  
 | 
Kerebiç | 
  | 
yaşar 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 29.09.2011 
Mesajlar: 32 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc68549 
Gönderme Tarihi: 30.Eyl.2011 
2,804 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 yumurta
 
1 çay fincanı şeker
 
1 çay fincanı yoğurt
 
1 çay fincanı ayçiçek yağı
 
1 paket oda sıcaklığında margarin
 
Aldığı kadar un
 
2.5 çay fincanı. iri çekilmiş ceviz
 
1 tatlı kaşığı tarçın
 
Yarım çay bardağı da hindistancevizi
 
2 yemek kaşığı pudra şekeri
 
1'er paket kabartma tozu ve vanilya
 
 
Karıştırma kabına, şekeri alalım üzerine yoğurdu, unu, marğarini, ayçiçek yağını alalım. Kabartma tozu ve vanilyayı ekleyelim kıvama gelene kadar yoğuralım. İç malzeme için, iri cekilmiş cevizin içine tarçını, hindistancevizini ve pudra şekerini alıp karıştıralım. Kıvama gelen hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparalım, içli köfte gibi oyalım. Hazırladığımız iç malzemeden yeteri kadar ilave edelim ağzını kapatalım. Kerebiç kalıbının üzerine alalım ve elimizle hafif bastıralım, tapsiye alalım üzerleri kızarmıcak bir şekilde pişirelim. Piştikten sonra ılınınca üzerine pudra şekeri serperek servise sunalım.
  
 | 
Kerebiç | 
  | 
zorbey 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.07.2013 
Mesajlar: 33 Şehir: Eskişehir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc90712 
Gönderme Tarihi: 20.Tem.2013 
2,314 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 bardak şeker
 
3 yumurta
 
1 bardak yoğurt
 
1 bardak sıvı yağ
 
1 paket margarin
 
1 paket vanilya
 
1 paket kabartma tozu
 
6 bardak un
 
2 bardak ceviz içi çekilmiş
 
 
Malzemelerimizi yoğurup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz. Dolapta 10 dk. bekletiyoruz. Daha sonra hamurdan cevizde iri parçalar koparıp içli köfte gibi açıp içine ceviz içi koyup kapatıyoruz. Toz şekere bulayıp fırın tepsisine diziyoruz. 180 derecede üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Eğer bulabilirsek orijinal kaymağa, yoksa koyu kıvamlı krem şanti hazırlayıp içine kerebiçlerimizi atıyoruz ve buzdolabında bir süre dinlendirip servis ediyoruz.
  
 | 
Kereviç | 
  | 
mümtaz er 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 21.06.2014 
Mesajlar: 40 Şehir: Balıkesir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc99241 
Gönderme Tarihi: 22.Haz.2014 
2,270 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 paket margarin
 
1 tane yumurta
 
1 paket vanilya
 
1 bardak pudra şekeri
 
Aldığı kadar un
 
1 bardak dövülmüş ceviz
 
1 çay kaşığı tarcın
 
1/3 kaşık karanfil
 
2 kaşık şeker
 
1 çay bardağı antepfıstığı
 
 
İç malzemelerin hepsini bir kapta karıştırın.
 
Hamur malzemelerinin hepsini karıştırıp yumuşak bir hamur yoğurun.
 
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp içli köfte gibi içini oyup iç malzemenizden 1-2 tatlı kaşığı doldurun.
 
İçini doldurduğunuz hamurunuzun ağzını hafifçe kapatıp çok bastırmadan uçlarını birleştirin.
 
Doldurduğunuz hamurun kapattığınız uçların karşı tarafına denk gelen kısmını fıstık içine batırıp fıstıklı tarafı içe gelecek şekilde kalıba koyun
 
Üzerine hafifçe bastırarak kalıbın şeklini verdirin (hafif bastırmaya dikkat edin sert bastırırsanız piştikten sonra sert bir kereviçiniz olur)
  
 | 
Gerebiç | 
  | 
kuş 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.12.2016 
Mesajlar: 34 Şehir: Trabzon | 
Kısa URL: https://ml.md/lc127190 
Gönderme Tarihi: 31.Tem.2017 
1,214 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
50 gr margarin
 
1 paket vanilya
 
1 paket kabartma tozu
 
Aldıgı kadar un
 
3 su bardagı dövülmüş ceviz
 
2 tatlı kaşıgı tarçın
 
Yarım su bardagı susam
 
Yarım çay bardagı hindistancevizi
 
2 yemek kaşıgı pudra şekeri
 
 
Bütün malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur elde edin.
 
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp içli köfte yapar gibi içini oyup, karştırdığımız iç malzemesinden 1 yada 1,5 kaşık ilave edip ağzını kapatın.
 
Daha sonra yaptığınız bu kurabiyeleri kalıbın tam ortasına koyup elinizle hafifce bastırın. Kalıptan çıkarmak içinde kalıbın ucunu bir tahta yada pişireceğiniz tepsiye hafifçe vurarak çıkartın.
 
Tüm hamuru aynı işlemle hamur bitinceye kadar tekrarlayın. Hafif yağladığınız tepsiye kurabiyeleri dizip üstü kızarmayacak şekilde pişirin.
 
Kurabiyeler piştikten sonra hafif soğumasını bekleyin. Üzerini tamamen kaplayacak şekilde pudra şekeri döküp servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Gerebiç | 
  | 
ay ışığı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2016 
Mesajlar: 1738 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc145835 
Gönderme Tarihi: 23.Eyl.2019 
907 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Milli Eğitim Bakanlığı
 
 
2 kg irmik 
 
1 kg un 
 
1 kg zeytinyağı veya sıvı yağ 
 
250 gr tereyağı veya margarin 
 
½ kg iç ceviz 
 
200 gram şeker 
 
1 tatlı kaşığı gerebiç kokusu 
 
Yeteri kadar sıcak su 
 
Gerebiç kokusu: 
 
Tarçın, karanfil ve zencefil baharatlarından oluşan bir karışım (Aktarlarda hazır olarak satılır)
 
 
Tatlının hamuru için 2 kg irmik ile 1 kg un içerisine zeytinyağı, margarin ilave edilerek karıştırılır. 
 
Karıştırma esnasında yeteri kadar sıcak su ilave edilerek iyice yoğrulur. (Yoğurma işlemi çok önemlidir hamurun sertliği bu aşamada tutturulur. Hamur kurabiye hamuru sertliğinde olmalıdır.). 
 
Gerebiç kalıplarına yoğrulan hamurdan bir miktar alınır ve tabanına iyice yayılarak içli köfte gibi içinde boşluk oluşturulur. 
 
Kalıptaki hamurun içerisine ceviz, gerebiç kokusu, şeker karışımı yeteri kadar ilave edilir ve hamur ile etrafı kapatılır. 
 
Kalıp içindeki hamurlar tepsi içerisine yerleştirilir. 
 
180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. 
 
Dayanıklı kuru bir tatlıdır, birkaç ay boyunca dayanabilir. 
 
Ayrıca beyaz köpük helvası ile de servis edilir.
 
 
 
  
 | 
Gerebiç | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc160291 
Gönderme Tarihi: 27.Eyl.2021 
491 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1/2 kg irmik
 
1/2 kg un
 
1,5 su bardağı zeytinyağı
 
1 su bardağı su
 
1 çay kaşığı karbonat
 
1 çay kaşığı mahlep
 
İçi için:
 
1 su bardağı ceviz içi
 
2 çorba kaşığı toz şeker
 
1/2 çorba kaşığı tarçın ve toz karanfil karışımı
 
 
Zeytinyağındaki asit oranının fazla olmasından dolayı, öncelikle zeytinyağını kızdırıp, içine birkaç küçük parça ekmek atıp kızartın. Soğuması için zeytinyağını kenara alın. Unla irmiği karıştırıp ortasını açın. Önce zeytinyağı, mahlep, su ve karbonatı koyarak iyice yoğurun. Hamuru en az 4-5 saat dinlendirin. Ceviz içini bıçakla kıyın, içine şeker, tarçın ve karanfili koyup karıştırın. Dinlendirilmiş hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avuç içinde yuvarlayın. Ortasını içli köfte gibi oyarak hazırlanan içten bir kaşık koyup ağzını kapatın. Kapatılan kısmı dışa gelecek şekilde gerebiç kalıbına yerleştirin. Kalıbı hafif yere vurarak gerebiçleri kalıptan çıkartın. Yağlanmış tepsiye dizerek orta hararetli fırında 20-25 dakika pişirin.
 
Gerebiçi servis yaparken üzerine gülsuyu ve pudraşekeri serpebilirsiniz. o isteğe göre zencefil ve hint cevizi de kullanabilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |