| 
 | 
| Galdirik Kavurması (Ordu) | 
|  | Gül Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 08.08.2007
 Mesajlar: 10636
 Şehir: İzmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc179143 Gönderme Tarihi: 22.Ağu.2024
 304 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Kenan Pala
 
 Galdirik bitkisi 500 gram
 Kuru soğan 1 adet
 Kırmızı pul biber 2 gram
 Tuz 5 gram
 Karabiber 2 gram
 Sıvı yağ 50 mililitre
 
 Galdirik bitkisi çiçek ve yapraklarından ayıklanarak temizlenir.
 Gövde kısımları iyice yıkanarak uzun uzun doğranır.
 Kaynamakta olan suda on dakika haşlanıp süzülerek soğuk sudan geçirilir.
 İnce kıyılmış soğan pembeleşene kadar yağda kavrulup doğranmış galdirik bitkisi ve tuz eklenip beş dakika ara ara karıştırılır.
 Galdirik kavurması üzerine karabiber ve pul biber serpiştirilerek servise hazırlanır.
 
 Not: Galdirik kavurması; galdirik denilen bitkinin çiçek ve yapraklarından arındırılarak gövde kısmının kullanılmasıyla yapılan Ordu iline ait geleneksel bir ot yemeğidir. Ordu ve çevresinde ıspıt, kaldirik, balık otu veya hodan gibi isimlerle de anılan ve kendiliğinden doğal olarak yetişen galdirik mayıs ile eylül ayı arasında toplanmaktadır. Toplandığı dönemde taze tüketilen galdirik derin dondurucuda ya da salamura yöntemi ile saklanarak da tüketilebilir. Ordu mutfağı ile ilgili düzenlenen festival gibi etkinliklerde kendine yer bulan galdirik kavurması, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından 17.08.2022 tarihinde tescil ettirilmiş coğrafi işaretli bir üründür.
 
 
  
 
 | 
| Galdirik Kavurması (Ordu) | 
|  | Gül Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 08.08.2007
 Mesajlar: 10636
 Şehir: İzmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc167916 Gönderme Tarihi: 14.Ekm.2022
 359 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://esenler.bel.tr/
 
 4 adet bayat ekmek
 1 bağ galdirik
 1 adet soğan
 2 adet yumurta
 1 çorba kaşığı sıvı yağ
 1 tatlı kaşığı çörekotu, kekik, melisa, tuz
 
 Ekmeği küp keserek tavada yağsız soteleyin. Soğanı küp küp doğrayıp sıvı yağda soteleyin. Üzerine yıkayıp kestiğiniz galdirikleri ilave ederek sotelemeye devam edin. Yumurtaları üzerine kırıp kavurun. Baharatları serpip servis tabağına alarak servis yapın.
 
 
  
 
 | 
| Galdirik Kavurması (Ordu) | 
|  | katibem Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 11.02.2016
 Mesajlar: 31
 Şehir: Bursa
 | Kısa URL: https://ml.md/lc119702 Gönderme Tarihi: 18.Eyl.2016
 2,404 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1 bağ galdirik
 2 adet orta boy soğan
 3 yemek kaşığı sıvı yağ
 1 yemek kaşığı tereyağı
 Tuz
 
 Galdirik önce tek tek yıkanır, başları kesilir. 1-2 cm uzunluğunda doğranır. Tencerede kaynatılmış suda 15 dk haşlanır, süzülür. Soğanlar ince ince doğranır ve pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine haşlanmış galdirik ve tuz ilave edilir. İyice karıştırılır. İsteğe göre pul biber de katılabilir. Daha sonra servis edilir.
 
 
  
 
 | 
| Galdirik Kavurması (Ordu) | 
|  | böğürtlen Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 11.08.2016
 Mesajlar: 24
 Şehir: Ordu
 | Kısa URL: https://ml.md/lc118853 Gönderme Tarihi: 12.Ağu.2016
 1,740 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Ordu Büyükşehir Belediyesi
 
 2 bağ galdirik
 2 adet orta boy soğan
 1 yemek kaşığı tereyağı
 2 yemek kaşığı sıvı yağ
 1 çay kaşığı pul biber
 Tuz
 
 Galdirikler temizlenir. Küçük küçük doğranır. Önceden kaynatılmış sıcak suya bir çay kaşığı tuz ilave edilir. Galdirikler katılarak yaklaşık 15 dakika kadar haşlanır, süzülür. Soğanlar yağda pul biber ile pembeleşinceye kadar kavrulur, galdirikler ilave edilerek karıştırılır. Yemeğin altı kapatılır. Servis edilir.
 
 
  
 
 | 
| Galdirik Kavurması (Ordu) | 
|  | Saadet Türkçe Admin
 
  
 Kayıt: 12.07.2005
 Mesajlar: 9281
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc110811 Gönderme Tarihi: 19.Ağu.2015
 2,314 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 1 demet galdirik
 3-4 adet yeşil veya kuru soğan
 ½ demet maydanoz
 ½ çay bardağı sıvı yağ
 2 çay kaşığı pulbiber
 Tuz
 
 Galdirik temizlenip yıkanır, ince doğranır, tuzlu kaynar suda haşlanır. Üzerinden soğuk su geçirilir. Bir tencereye sıvı yağ konur. Doğranmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Pul biber ilave edilip galdirik eklenir ve karıştırılarak kavrulur. Kıyılmış maydanoz ilave edilerek sıcak servis yapılır.
 
 Not: Orduda yetişen galdirik saplı, yeşil yapraklı bir bitki olup, ilkbahar ve yaz aylarında yetişir. Sadece gövde kısmı yenir.
 
 
  
 
 | 
| Galdirik Kavurması (Ordu) | 
|  | Saadet Türkçe Admin
 
  
 Kayıt: 12.07.2005
 Mesajlar: 9281
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc32375 Gönderme Tarihi: 26.Arl.2008
 4,746 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 2 bağ galdirik
 4 baş orta büyüklükte soğan
 1 kaşık yağ
 Tuz
 
 Galdirik temizlenip, yıkanır. Kaynayan suyun içine atılarak haşlanır ve süzülür. Sıkılarak doğranır. Ayrı bir kapta ince kıyılmış soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur.Üzerine doğranmış galdirik ve tuz ilave edilerek sık sık karıştırılır, bir süre ateşte bekletilir.
 
 
   Fotoğraf "böğürtlen" tarafından gönderildi. 12.08.2016
 
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |