|
Galaktoboureko |
 |
dolu
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 3326 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc180025
Gönderme Tarihi: 22.Ekm.2024
147 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
12 adet baklava yufkası
1 litre süt
200 g irmik
200 g toz şeker
4 adet yumurta
1 yemek kaşığı tereyağı
1 paket vanilya
1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
Şerbet İçin:
2 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
Yarım limonun suyu
Bir tencereye su ve şekeri ekleyin, kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 10 dakika pişirin. Ardından limon suyunu ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın.
Sütü bir tencereye alın ve ısıtın. Kaynamaya başlamadan önce irmiği ekleyip karıştırın. Karışım koyulaşmaya başlayınca şekeri ekleyin ve karıştırarak pişirmeye devam edin. İrmik tamamen piştikten sonra ocaktan alın ve hafifçe soğumaya bırakın.
Yumurtaları ayrı bir kapta çırpın. Ilık hale gelen irmikli karışıma yumurtaları yavaşça ekleyin. Ardından vanilya ve limon kabuğu rendesini ekleyerek karıştırın.
Baklava yufkalarını eritilmiş tereyağı ile yağlayarak tepsiye serin. Üst üste 6 kat yufkayı serdikten sonra, hazırladığınız irmikli kremayı yufkaların üzerine yayın. Kalan 6 yufkayı da aynı şekilde tereyağı ile yağlayarak kremanın üzerine serin.
180°C ısıtılmış fırında, üstü altın rengine dönene kadar yaklaşık 40-45 dakika pişirin.
Tatlı fırından çıktıktan sonra, soğuyan şerbeti üzerine dökün. Şerbetin tatlıya iyice nüfuz etmesi için bir süre dinlendirin.
Tatlı tamamen soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.

|
Galaktoboureko |
 |
Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1923 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc184104
Gönderme Tarihi: 28.Tem.2025
33 defa indirildi / yazdırıldı
|
Muhallebisi İçin:
1 litre süt
1 su bardağı irmik
Yarım su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı vanilin
1 adet limon kabuğu rendesi
2 adet yumurta
Yufka Katları İçin:
10-12 adet baklavalık yufka
100 gram tereyağı (eritilmiş)
Şerbeti İçin:
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 dilim limon
1 tatlı kaşığı bal (isteğe bağlı)
Tencereye süt, irmik ve şekeri alın. Karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Ocaktan aldıktan sonra vanilin, tereyağı ve limon kabuğu rendesini ekleyin. Ayrı bir kapta yumurtaları çırpın ve yavaşça sıcak muhallebiye ekleyerek hızlıca karıştırın. Pürüzsüz kıvamlı bir krema elde edin.
Şeker, su ve limonu 10 dakika kaynatın. Ocaktan aldıktan sonra bal ekleyip soğumaya bırakın. (Unutmayın: Şerbet soğuk, tatlı sıcak olacak.)
Fırın kabınızı yağlayın. Yufkaların yarısını tek tek dizip aralarını tereyağıyla yağlayın. Muhallebiyi döküp yaydıktan sonra kalan yufkaları da aynı şekilde üzerine yerleştirin. Üst katmanı da yağlayarak dilimleyin.
Önceden ısıtılmış 180°C fırında üzeri altın sarısı olana kadar, yaklaşık 35–40 dakika pişirin.
Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Şerbeti çekmesi için 1–2 saat bekleyin.
Not: Galaktoboureko (Γαλακτομπούρεκο), Yunan mutfağının geleneksel tatlılarından biridir. İsmini “gala” (süt) ve “boureko” (börek) kelimelerinden alır.

|
|