Kısa URL: https://ml.md/lc61901
Gönderme Tarihi: 02.Nis.2011
4,827 defa indirildi / yazdırıldı
4 su bardağı süt
1 su bardağı un
Yarım paket tereyağı
Yarım paket margarin
1,5 su bardağı şeker
1 paket vanilya
Margarin, tereyağı ve un 10 dakika kadar kavrulur. Üzerine soğuk süt dökülür. Un sütü çekene kadar karıştırarak pişirilir. Ateşten alınır, şeker ve vanilya eklenir, karıştırılır. Fırın kabına bastırarak konur. 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
Kısa URL: https://ml.md/lc154116
Gönderme Tarihi: 13.Kas.2020
276 defa indirildi / yazdırıldı
150 gr. tereyağı (yarısı zeytinyağı olabilir)
1 su bardağı un (Bardak çok az tepeli olacak)
1.5 su bardağı şeker
5 su bardağı süt
1 yumurta sarısı
1 tutam tuz
Şekeri bir tencereye koyup üzerine sadece 1 bardak sütü ekleyip ocağa alın. Şeker eriyene kadar ocakta tutun (Sütün hepsinin ısınmasını istemiyoruz. Sadece şekerin erimesi için bunu yapıyoruz)
Ocaktan alıp kalan 4 bardak sütü ve yumurta sarısını da ekleyip çırpın. Yumurtanın iyice karışması gerekiyor.
Tereyağını tavaya alın. Eriyince unu ve bir fiske tuzu ekleyip rengi sararıncaya kadar sürekli karıştırarak kavurun.
Sütü ekleyin. Eklerken hızla karıştırmaya devam edin. Hemen toparlanıp muhallebi kıvamına gelecektir.
2-3 dakika daha karıştırarak pişirin ve uygun bir fırın kabına dökün.
200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar tutun. İster sıcak, ister soğuk olarak ikram edin.
Not: Süt Helvası yaparken unun kokusu çıkana kadar kavrulduğuna dikkat etmek gerekir. Gereğinden fazla kavrulur ise un kokusu baskın olacaktır.
60 gram tereyağı
1/2 su bardağı un
1/2 su bardağı şeker
2 su bardağı süt
2 tatlı kaşığı kahverengi şeker
Tereyağını yapışmaz bir tavaya alarak eritin.
Eriyen tereyağına unu ekleyerek un sararıp, kokusu çıkıncaya kadar (15 dakika) orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun.
Kavrulduktan sonra ocağın ısısını düşürün.
Bu sırada sütü ayrı bir tencerede ısıtın.
Şekeri süte ekleyerek eritin ve kaynamadan ocaktan alın.
Şekerli süt karışımını, tereyağı-un karışımına ekleyin.
Ekleme esnasında topaklanmaması için sürekli ve hızlı bir şekilde karıştırın.
2-3 dakika kısık ateşte karıştırdıktan sonra, helva karışımını fırın/sufle kaplarına doldurun.
Üzerlerine kahverengi şeker serptikten sonra 180 derece fırında ve üst rafta 10 dakika kadar üzerlerini kızartın ve helvanızı ılıkken tüketin.
Not: Helvanızı şeker yerine ¾ çay bardağı bal kullanarak da hazırlayabilirsiniz.