Kısa URL: https://ml.md/lc12468
Gönderme Tarihi: 08.Mar.2007
3,848 defa indirildi / yazdırıldı
1 kaz palaz
2 baş soğan
3 diş sarımsak
2 havuç
7 çorba kaşığı sadeyağ
2 demet maydanoz
1 bardak su
Tuz
En çok altı aylık olan bir kazın tüylerini yolup içini temizledikten ve küçük tüylerini gidermek için tütsüledikten sonra bol akarsuda iyice yıkamalı. Sonra bunu pişirmeden en azından iki gün buzdolabında (mümkünse karın içinde) tutmalı.
Buzdolabında veya karın içinde 3 - 4 gün dinlendirilmiş kazın içine temizlenmiş ve yıkanmış iki demet maydanozu koyduktan sonra ayaklarını arkaya geçirip bağlamalı ve geniş - yayvan bir toprak tencereye (güvece) oturtmalı. Dörde bölünmüş soğanlarla üstü kazındıktan sonra ikişer parmak eninde yuvarlak dilimlere doğranmış havuçları, sarımsaklarla birlikte kazın çevresine yaymalı. Tuzunu serptikten sonra sadeyağı ve bir bardak suyu da katmalı ve güvecin ağzını örtüp bunu orta ısılı bir ateşe oturtmalı.
Tenceredeki su kaynamaya başlayınca bunu ateşten almalı ve kapağı örtülü olarak kızgınca bir fırına sürmeli. Vakit vakit kazı çevirerek iyice yumuşayıncaya kadar pişirmeli. Güveçteki su biter de kaz iyice yumuşamazsa yeteri kadar sıcak su katmalı.
Kaz iyice yumuşayıp pişince güvecin kapağını kaldırmalı ve vakit vakit kaptaki yağlı sudan kaşık kaşık alıp kazın üstüne dökerek bu kümes hayvanının dört bir yanını nar gibi kızartmalı (kazı kızartırken önce bir yanını nar gibi yapmalı. Sonra öbür yanını çevirerek bu yanını da nar gibi kızartmalı).
Kaz kızarınca güveci fırından çıkarmalı ve isteğe göre ya tüm olarak veya parçalara bölerek servis tabağına koymalı Güveç tekileri de tahta kaşıkla iyice ezdikten sonra ince delikli bir süzgeçten geçirmeli ve gene isteğe göre ya kaz parçalarının üstüne dökmeli veya salça kâsesine boşaltıp kazla birlikte servis yapmalı.
Kısa URL: https://ml.md/lc170285
Gönderme Tarihi: 14.Şub.2023
360 defa indirildi / yazdırıldı
1 adet kaz
1 adet limon
1 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz biber
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı sarımsak tozu
1 yemek kaşığı süt
1 çay kaşığı fesleğen ve kekik
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Bir gün boyunca kazı tuzlu su da bekletin.
Bu etini yumuşatır. Ertesi gün ise suyu boşaltıp kaz etini düdüklü tencerede 30 saat kaynatın.
Ardından kazı çıkartıp fırın telinin üzerine koyun.
Bir kapta zeytinyağını, sütü ve tüm baharatları karıştırın.
Limonu ortadan ikiye bölün.
Kazın her alanına sürün. İyice sürdüğünüz limon parçasını üzerine karıştırdığınız karışımı fırça yardımıyla sürün.
270 derece ısıttığınız fırına koyun.
Yaklaşık 1 saat sonra fırından çıkartın.
Kazınız sunuma hazır.