|
Fırında Hamsi Dolması |
|
gülsaçar
Aşçıbaşı
Kayıt: 07.08.2009
Mesajlar: 27 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc38983
Gönderme Tarihi: 07.Ağu.2009
2,629 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 Gr. İri hamsi
2 adet kuru soğan
1 demet maydanoz
½ çay bardağı sıvı yağ
Tuz
Karabiber
Hamsiler kafaları koparılıp kılçıkları çıkarılarak fileto olarak ayıklanır, yıkayıp durulanır. Her iki tarafı tuzlanır ve biberlenir.
Soğanlar ince halkalar halinde doğranır; tuz ve karabiber serpilip biraz ovulur. İnce kıyılmış maydanozlar karışıma katılıp iyice karıştırılır.
Ayıklanmış bir hamsinin üzerine harçtan bir miktar konarak üstü diğer bir hamsiyle kapatılır ve hamsiler hafif yağlanmış bir tepsiye dizilip sıvı yağın kalanı üzerine dökülür ve 150 C sıcaklığa ayarlanmış fırında 40 dakika kadar pişirilir. Sıcak veya ılık servis yapılır.
|
Fırında Hamsi Dolması |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc38984
Gönderme Tarihi: 07.Ağu.2009
2,087 defa indirildi / yazdırıldı
|
600 gr. Hamsi (kılçıksız)
400 gr. Patlıcan
2 ad. Sivri biber (ince kıyım)
1 ad. Kuru soğan (ince kıyım)
2 ad. Domates (soyulmuş,ince kıyım)
3 diş Sarımsak (ince kıyım)
1/2 bağ Maydanoz(kıyım)
150 gr. Havuç (uzunlamasına dilimlenmiş)
300 gr. Sıvıyağ
30 gr. Margarin
Tuz
Havuçlar ve uzunlamasına kesilmiş patlıcanlar kızartılır, Margarin eritilip, soğan kavrulur. Sivribiber, domates ve sarımsak ilave edilerek sotelenir, tuzu atılır. Kızaran patlıcanlar, hafiften üst üste bindirilip, dizilir. Havuçlar da patlıcanların üzerin dizilir. Hamsiler havuçların üzerine dizilip, domatesli sos yayılıp, maydanoz serpilip, rulo halinde sarılır. Ek yeri tepsinin altına gelecek şekilde konup, 4 adet aynı işlem yapılır. Orta dereceli fırında 15-20 dk. pişirilip, tabaklara konur. Kalan sos ilave edilip ,servis yapılır.
|
Fırında Hamsi Dolma |
|
sabanur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.02.2012
Mesajlar: 37 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc72239
Gönderme Tarihi: 02.Şub.2012
2,034 defa indirildi / yazdırıldı
|
600 gr hamsi
4 dal maydonoz
100 gr çekilmiş ceviz içi
100 gr galeta unu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
7 adet defne yağrağı
1 adet limon suyu
1 tatlı kaşığı tozşeker
Hamsileri temizleyip kılçıklarını çıkarın. Yıkayıp süzün ve kağıt havlu üzerine alın. Maydanozu temizleyip kıyın. Maydanoz, ceviz, galeta unu ve 1 tutam tuzu bir kâsede karıştırın. 8 hamsiyi küçük küçük doğrayıp cevizli karışıma ilave edin ve karıştırın. Hamsileri ikiye açıp içlerini cevizli karışımla doldurun ve kapatın. Fırın kalıbına, hamsilerin açık kısımları üste gelecek şekilde yan yana dizerek sıkıca yerleştirin. Balıkların aralarına defne yapraklarını dik olarak yerleştirip üzerine zeytinyağı gezdirin. Tozşekeri limon suyunda eritip balıkların üzerine gezdirin. Su ilave edip 1 tutam tuz serpin. Üzerini alüminyum folyo ile kaplayıp önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 15 dakika pişirin. Folyoyu çıkarıp 5 dakika daha pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
|
Hamsi Dolması Fırında |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc166519
Gönderme Tarihi: 25.Tem.2022
161 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gram taze soğan
600 gram hamsi balığı
150 gram tereyağı
100 gram çam fıstığı
100 gram kuş üzümü
150 gram pirinç
50 gram un
1 demet maydanoz
Su
Tuz
Karabiber
1/2 limon
Yarım kilo hamsi balığının ortalarındaki kılçıklı kemiği çıkararak bunların filetolarını elde etmeli. Geri kalan 100 gram hamsinin ise filetolarını elde ettikten sonra bunları küçük parçalara doğramalı.
Unu hamur yoğurma mermerine dökmeli. Ortasına açılacak çukura bir-iki kaşık su koymalı ve yoğurarak oldukça koyu bir hamur elde etmeli. Hamuru yoğururken gerektiği kadar suyu azar azar katmayı unutmamalı yoksa istenilen kıvamda hamur elde edilemez. Hamur, kıvamını bulunca bunu bir topak hâline getirmeli ve bir kenarda dinlenmeye bırakmalı. Malzemeyi rahatça alacak büyüklükte bir tencereyi 25 gram tereyağıyla iyice yağlamalı. Sonra hamsi balığı filetolarını muntazam ve boş yer kalmayacak bir şekilde tencerenin içine dizmeli. Üzerlerine yarım limonun suyunu gezdirerek dökmeli. Beri yanda kıyarcasına ince doğranmış taze soğanla 125 gram tereyağını bir kuşaneye koyup kabı hafif ateşe oturtmalı. Soğanlar diriliklerini iyice kaybedip renk değiştirince, ayıklanmış ve yıkanmış olan pirinçle fıstıkları katmalı. Tahta kaşıkla devamlı surette karıştırarak beş dakika kadar kavurmalı. Sonra çöpleri ayıklanıp yıkanmış olan kuş üzümünü, tuzla karabiberi ilâve etmeli ve tahta kaşıkla karıştırmaya ara vermeden bunları beş dakika daha kavurmalı. Bu sürenin sonunda 2/3 bardak sıcak su katarak tencerenin ağzını kapatmalı ve karışımı pilâv gibi pişirmeli. Kuşaneyi ateşten indirmeden önce hamsi parçacıklarıyla kıyılmış maydanozu katmalı, bir-iki defa karıştırmalı ve kabı ateşten alıp içindekileri hamsi filetolarının üstüne boşaltmalı. Bir kenarda dinlendirilmiş olan hamuru merdaneyle açmalı ve yemeğin üstünü bu hamurla iyice kapamalı. Bu işler bittikten sonra tencereyi 250 derece kızdırılmış termostatlı fırına yerleştirmeli ve içindekileri 20 dakika kadar pişirmeli.
Tencereyi fırından çıkarınca hamuruyla birlikte servis tabağına başaşağı ederek içindekini bozmadan bu tabağa aktarmalı ve sıcak sıcak sofraya götürüp servis yapmalı.
|
|