| 
 
 
 | 
Firik Pilavı | 
  | 
sanatkar 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 09.09.2007 
Mesajlar: 51
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc23419 
Gönderme Tarihi: 25.Nis.2008 
2,397 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
250'şer gr. kuşbaşı et ve bulgur
 
1 soğan
 
4-5 sivri biber
 
1 su bardağı haşlanmış nohut
 
2 çorba kaşığı katıyağ
 
4 su bardağı sıcak su
 
1 çorba kaşığı biber salçası
 
Karabiber
 
Tuz
 
 
Eti kızgın yağda, suyunu çekinceye kadar kavurun. Doğranmış soğan ve biberleri katıp kavurmaya devam edin. Üstüne, bulgu suyu salçayı karabiberini ve tuzunu koyup, kaynayınca nohutları ilave edin. Altını kısın ve suyunu çekene kadar pişirin.
 
 
 
  
 | 
Firik Pilavı | 
  | 
selvinaz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 29.09.2007 
Mesajlar: 40 Şehir: Eskişehir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc18111 
Gönderme Tarihi: 29.Eyl.2007 
2,193 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
250 gr kuzu kuşbaşı
 
1 soğan
 
1 su bardağı firik (yemeklik kırık buğday)
 
1 su bardağı pirinç
 
4 su bardağı sıcak su
 
1 çorba kaşığı tereyağı
 
1 su bardağı haşlanmış nohut
 
1 çorba kaşığı biber salçası
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
Soğanı soyup küp küp doğrayın. Kuşbaşı eti bir tencereye alın, suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. Soğanı ekleyip kavurmaya devam edin. Sulandırılmış salça, tuz ve karabiber ekleyip tatlandırın. 4 su bardağı sıcak su ilave edip bir taşım kaynatın.
 
Haşlanmış nohudu ekleyin. Firik, pirinç ve tereyağını ilave edip suyunu çekinceye kadar pişirin. Tencereyi ocaktan alıp 5 dakika kadar dinlendirin.
 
Pilavı tahta bir kaşıkla harmanlayın. Kiraz domates, ceviz ve kayısı ile süsleyin. Sıcak servis yapın.
 
 
 ML® Firikli Pilav için tıklayın
 
  
 | 
Firik Pilavı | 
  | 
gök türk 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 30.01.2018 
Mesajlar: 32 Şehir: Sivas | 
Kısa URL: https://ml.md/lc131588 
Gönderme Tarihi: 31.Oca.2018 
775 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1,5 su bardağı buğday Firiği
 
1 su bardağı pilavlık bulgur
 
Yarım su bardağı yeşil mercimek
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
1 adet soğan
 
Yarım cay bardağı kadar sıvı yağ
 
1 yemek kaşığı dolusu tereyağı
 
5-5.5 su bardağı tavuk suyu
 
Karabiber
 
Pul biber
 
Tuz
 
 
Yeşil mercimeği vaktiniz varsa ılık suda 3-4 saat bekletin.Soğanları yemeklik doğrayın ve sıvı yağ ile pilav tenceresinde kavurun. Üzerine firik ve bulguru koyarak kavurun. Yeşil mercimeği de ekleyerek 3-4 dk daha kavurun. Üzerine salçayı ekleyin.
 
Kavurup baharatları ekleyin. Tuzu ve sıcak tavuk suyunu ilave edin. Kapağını kapatarak orta ateşte pişmeye bırakın. Suyunu biraz çektikten sonra kısık ateşte pişmeye bırakın. Suyunu tamamen çekip pişen pilavın altını kapatın, tereyağını ( ekleyerek karıştırın ve kapağın altına havlu kağıt koyarak demlenmeye bırakın.
 
 
 
  
 | 
Firik Pilavı | 
  | 
feyza 15 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.09.2014 
Mesajlar: 37 Şehir: Burdur | 
Kısa URL: https://ml.md/lc140624 
Gönderme Tarihi: 18.Şub.2019 
716 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
250 gram kuşbaşı kuzu eti
 
1 çorba kaşığı sıvıyağ
 
1 adet soğan
 
1 tatlı kaşığı biber salçası
 
Yeteri kadar sıcak su
 
1 su bardağı haşlanmış nohut
 
500 gram firik
 
1 su bardağı bulgur
 
2 çorba kaşığı tereyağı
 
Tuz
 
Karabiber
 
Pulbiber
 
 
Kuşbaşı kuzu etini sıvıyağda soteleyin. Yemeklik doğranmış soğan ve biber salçasını ilave edip, üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Etler yumuşayana dek pişirin. Haşlanmış nohut ve firiği ilave edip, karıştırın. Bulgur ve tuzu ekleyip, yeniden üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edin. Kaynamaya başladığında ocağın altını kapatıp demlendirin. Tencereyi ocaktan alıp, üzerine tereyağında kızdırılmış karabiber ve pulbiberi gezdirerek servis yapın.
 
 
Firik: Açık yeşil renkli, is kokulu bir bulgur çeşidi olan firik, Gaziantep Mutfağı'nda sıkça kullanılır. Buğday başağı tazeyken alınıp sazlıkların arasına yerleştirilir. Sazlar biraz yakılıp, başaklar is kokusu ile tütsülenir.
 
 
 
  
 | 
Firik Pilavı | 
  | 
nuran nur 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 01.07.2016 
Mesajlar: 41 Şehir: Kütahya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc142746 
Gönderme Tarihi: 15.May.2019 
646 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı firik
 
1 çay bardağı tel şehriye
 
3 yemek kaşığı tereyağı
 
2,5 su bardağı ılık su
 
Tuz
 
 
Firikleri çok iyi ayıklayın çok az sudan geçirin. (Çok yıkarsanız kendine has lezzeti gider.)
 
Şehriyeleri rengi dönene kadar tereyağında da kavurun. Firikleri de içine atın. Tuz ilave edip iyice kavurun. Üzerine su ilave edin ve 5 dakika harlı ateşte, daha sonra da suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Firik bulgur veya pirinç gibi tam pişmez hafif sert kalır.
 
 
Not: Firiğin cinsine göre su miktarı değişir. Firiği, Kilis veya Antep baharatçılarından temin edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Firik Pilavı | 
  | 
aile hekimi 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 15.05.2019 
Mesajlar: 36 Şehir: Bolu | 
Kısa URL: https://ml.md/lc142750 
Gönderme Tarihi: 16.May.2019 
566 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 çay bardağı nohut
 
2 su bardağı firik
 
1 su bardağı bulgur
 
1 soğan
 
3 yemek kaşığı zeytinyağı
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
6 su bardağı su
 
Tuz
 
Kırmızı pul biber
 
Karabiber
 
 
Nohudu bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün üzerini geçecek kadar suyla yumuşayana kadar haşlayın. Ayıklanmış firik ve bulguru kuruyken birbirleriyle iyice karıştırın. Soğanı yemeklik doğrayıp yağda şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Biber salçasını ilave edip, soğanla iyice karışmasını sağlayın. Üzerine 6 bardak sıcak su, tuz ve kırmızı pul biber ekleyin. Firik ve bulgur karışımını ilave edip karıştırın. Yüksek ateşte kaynatın. Daha sonra kısık ateşe alarak pilav suyunu çekinceye kadar pişirin.
 
 
 
  
 | 
Firik Pilavı | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc172537 
Gönderme Tarihi: 08.Haz.2023 
238 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
 
 
1.2 litre et suyu veya su 
 
300 g firik 
 
150 g pilavlık bulgur
 
1 tatlı kaşığı tuz 
 
90 g tereyağı veya sadeyağ
 
1 çay kaşığı karabiber
 
 
Et suyunu bir tencerede kaynatın. 
 
Kaynamaya başlayınca önce firiği koyun. 10-15 dakika pişirin. 
 
Daha sonra bol suda yıkanıp süzülmüş bulguru ve tuzunu ilâve edin. 
 
Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
 
Yağı tavada kızdırıp eritin.
 
Firik pilavı suyunu çekince üstüne yağı gezdirin. Ocaktan alın. 
 
Kapağın altına temiz bir pamuklu bez veya kâğıt havlu yerleştirerek yaklaşık 15 dakika kadar dinlendirin. 
 
Pilavı servis tabağına alın ve karabiber ekerek servis yapın.
 
 
Not: Firik, dünya şeflerinin keşfetmesi gereken Mezopotamya Ovası’na ait çok özgün bir lezzettir. Tarlada henüz sararmamış yeşil buğdayın ateşte tütsülenip kabuklarından temizlenmesiyle elde edilir. Kabukları yakılarak yapıldığı için yoğun bir is tadı taşır. Bu yüzden pilavlarda çoğunlukla bulgurla harmanlanarak kullanılır. Aksi takdirde tadı çok baskın ve hazmı zor olur. Arzu edenler firik ve bulgur oranını kendi tercihine göre değiştirebilir.
  
 | 
 
 
 
 
 
 |