|
|
Fındık Yağı |
|
goksimsir
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 18.01.2006
Mesajlar: 41
|
Kısa URL: https://ml.md/lc936
Gönderme Tarihi: 19.Oca.2006
2,362 defa indirildi / yazdırıldı
|
İngiltere Lincoln Üniversitesi Gıda ve Biyokimya Bölümü öğretim görevlisi ve Fındık Araştırma Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Celalettin Alaşalvar, fındık yağının, piyasada bulunan diğer yağlardan daha kaliteli olduğunu savundu. Doç. Alaşalvar, tombul fındığın içinde bulunan Oleic asit, E vitamini ve kalsiyumun insan sağlığına son derece faydalı olduğunu da bildirdi. Giresun Meslek Yüksek Okulu (MYO) Fındık Eksperliği Bölümü öğrencilerine konferans veren Doç. Dr. Celalettin Alaşalvar, yaptıkları araştırmalar sonucunda, en kaliteli fındığın, Giresun'a has tombul fındığın olduğunun ortaya çıktığını kaydetti. Tombul fındığın içinde bulunan Oleic asit, E vitamini ve kalsiyumun insan sağlığına son derece faydalı olduğunu söyleyen Doç. Alaşalvar, "Giresun tombul fındığının yüzde 80'i yağdan oluşuyor. Diğer fındık çeşitlerine göre yağ bakımından daha fazla. Yıllardır zeytinyağının en kaliteli yağ olduğu söyleniyor. Ancak, yaptığımız araştırmalar, fındık yağının en kalitelisi olduğunu ortaya çıkardı" dedi. Fındık yağının damarlarda tıkanmalar yapmadığını, zeytinyağı veya diğer katı yağların ise damar tıkanıklıklarına sebep olduğunu öne süren Doç. Dr. Celalettin Alaşalvar, "Günde yenilen 50 gram fındık, 1 adet yumurta veya 1 bardak süte eşdeğer vitamine sahiptir. Ayrıca fındık, kalp ve damar rahatsızlarını, tümör ve ur gelişimini, prostat kanserini ve diğer kanserleri önlüyor" diye konuştu. Alaşalvar ayrıca, olgunlaşma dönemi, işlenme, iyi depolama ve hava sıcaklığının da fındığın kalitesini arttıran sebepler olduğunu belirtti
|
Fındık Yağı |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc175475
Gönderme Tarihi: 12.Arl.2023
171 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
Fındık yağı esasen, fındık içinin ısıya maruz bırakılmadan preslenmesi ile elde edilen bir yağ türüdür. Bazı yağ firmaları, fındık içini kavurduktan sonra presleme yoluna gidiyor. O nedenle çeşitli markaların fındık yağlarını denediğimde farklı lezzetlerde olduklarını fark ettim. Sonuç olarak fındığın kavrularak ya da çiğ haldeyken preslenip filtrelerden geçirildikten sonra süzülmesi ile elden edilen fındık yağı; kendine has rengi ve kokusu ile mutfaklarda bazı yemeklerde ve özellikle çay saati lezzetlerinde fark yaratıyor. Tıpkı zeytinyağı gibi vitamin ve mineral yönünden oldukça zengin olan fındık yağı, özellikle omega yağ asitleri, kalsiyum ve magnezyum bakımından oldukça faydalı bir yağ türü. Ayrıca doğal ve genetiği değiştirilmemiş bir besin olduğu için, gelişim çağındaki çocukların beslenmesi için de oldukça sağlıklı ve besleyici. Fındık yağı; her türlü yemekte, çay saati tariflerinde rahatlıkla kullanılabilir. Hatta yüksek yanma derecesine sahip olan fındık yağı, kızartmalar için de oldukça uygundur. Ayrıca çiğ olarak salatalarda limon ve sirke ile beraber harika arkadaşlık eder ve şahane salata sosları hazırlamanızı sağlar. Fındık yağının doğal yapısı, onu kapağı açıldıktan sonra buzdolabında saklamamıza sağlar ki, bence bunun hiçbir sakıncası yoktur.
|
|
Fındık Yağı Tarifleri Diğer Konular
|
|