| 
 
 
 | 
Fesleğen | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc176139 
Gönderme Tarihi: 25.Oca.2024 
299 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Fesleğen; hoş kokusu ve aromasıyla konduğu yemeklere bambaşka bir kimlik kazandıran bitkilerden biridir. K vitamin, demir ve kalsiyum bakımından zenginliği, antioksidan özelliği sayesinde hazımsızlık, baş ağrısı, mide spazmı, iştahsızlık, yoğun stres, kalp hastalıkları gibi çeşitli sağlık sorunlarının giderilmesine yardımcıdır. Siz de taze fesleğeni haziran ayında kolayca bulabilir, kurutup ya da taze haliyle yemeklere katabilir ya da çayını yaparak düzenli tüketimle sağlık bulabilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Fesleğenin Faydaları | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc171508 
Gönderme Tarihi: 17.Nis.2023 
230 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Fesleğenin faydaları arasında sindirim sistemini ve sinir sistemini olumlu etkiler; şişkinlik, mide krampı, kolikler ve sindirim problemleri ortadan kaldırır. Bunların yan ısıra mide bulantısının geçirilmesine ve bağırsak parazitlerinin ortadan kaldırılmasında etkilidir.
  
 | 
Fesleğen | 
  | 
kızılelma 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 21.07.2007 
Mesajlar: 56 Şehir: Keçiören | 
Kısa URL: https://ml.md/lc24258 
Gönderme Tarihi: 01.Haz.2008 
2,108 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Çiçek olarak yurdumuzda hemen her yerde yetiştirilen fesleğenden, mutfaklarımızda ne yazık ki pek az faydalanmaktayız. Oysa fesleğen salçalarda, et yemeklerinde hatta bazı salatalarda dahi değişik bir koku vermesi için rahatlıkla kullanılabilir. Fesleğeni özellikle domatesli yemeklerinizde mutlaka denemenizi salık veririz.
  
 | 
Reyhan (Fesleğen) | 
  | 
özgülarıca 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 19.10.2007 
Mesajlar: 135 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc18662 
Gönderme Tarihi: 22.Ekm.2007 
2,282 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Başlıca Asya'nın tropika bölgelerinde yetişen fesleğenin 50'den fazla çeşidi vardır. Her biri, gerek yapraklarının renk ve biçimi, gerekse büyüklüğü bakımından birbirinden farklıdır.
 
Fesleğen yaşken yapraklarının sarmısağa benzer bir kokusu vardır.
 
Kurutulduğunda bu koku kaybolur. Fesleğen özellikle domatesli yemeklerde tadlandırıcı olarak kullanılır.
 
Salatalara, et ve balık yemeklerine, çorbalara tad ve rayiha katar.
  
 | 
Fesleğen | 
  | 
Eylül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 22.09.2005 
Mesajlar: 48 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc10293 
Gönderme Tarihi: 25.Arl.2006 
2,309 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Ballıbabagillerden, yapraklan çok keskin ve güzel kokulu olan bir yıllık bitkidir. Anayurdu Hindistan'dır. Akdeniz ülkelerinde ve ülkemizde süs bitkisi olarak bahçelerde, özellikle de saksılarda yetiştirilmektedir. Fesleğen Türk mutfağında pek fazla kullanılmaz. Ama Avrupa ülkelerinde domates salçasında, türlü soslarda, bazı köftelerde, çorba ve salatalarda çok kullanılmaktadır. Pek çok türü bulunan bu bitkinin yapraklan yıkandıktan sonra maydanoz gibi kullanılır.
  
 | 
 
 
 
 
 
 |