|
|
Fener Balığı |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc106338
Gönderme Tarihi: 30.Mar.2015
2,284 defa indirildi / yazdırıldı
|
İBB Su Ürünleri Hali Müdürlüğü
Fener balığı (Lophius piscatorius), Lophiidae familyasına ait ilginç bir balık türü. Yüzünün önüne sarkan "feneri" ile denizin derinliklerindeki karanlıkta ısık yaparak ufak balıkları avlar. Türkiye'de Akdeniz, Ege denizi ve Marmara denizinde bulunur. Ayrıca Atlas Okyanusunda da bulunur.
Vücudu çok yassıdır, büyük bir kafası ve çok büyük bir ağzı vardır. Sırtında iki yüzgeci ve dikenleri vardır. Bu dikenlerin birisi diğerlerinden çok daha uzundur ve ağzının önüne kadar sarkar. Bu dikenin ucunda bulunan ve fener balığı ile bir simbiyoz içinde yasayan bakteriler, ısık üretirler. Fener balığı bu "fener"ini olta olarak kullanır; ısığı merak edip tam ağzına kadar yaklasan küçük balıklardan beslenir. 300-350 metre derinliklerde yasarlar.
Fener balığı çok lezzetli bir balıktır, ve eti pisirildikten sonra bile hala beyaz ve sağlam kalır. Đspanya'da "Rape" isimi ile, Đtalyada ise "Coda di Rospo" isimi ile restoranların kartlarında bulunur.
Ortalama 40 ila 60 cm boyunda olurlar. Tutulmus olan en büyükleri 150 cm dir.
ÜREME DÖNEMİ: Üreme zamanları Mart ayından Ağustos ayına kadar uzanır.
TÜKETİM ŞEKLİ: Tava, ızgara, sis veya fileto, pilaki, buğulama olarak tüketilir.
|
Fener Balığı |
|
bana
Aşçıbaşı
Kayıt: 24.09.2014
Mesajlar: 23 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc103471
Gönderme Tarihi: 07.Arl.2014
4,090 defa indirildi / yazdırıldı
|
Metin Okutan
En sevdiğim balıklardan biri de fener balığı. Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi'nde yaşıyor. Sırt dikenlerinden bir tanesi ağzına kadar uzanıyor. Tam ucunda yaşayan bakterilerin ürettiği ışığa koşan küçük balıklarla besleniyor.
Görüntüsü korkunç lezzeti harika fener balığı
Ülkemizin "neredeyse" her tarafı denizlerle çevrili. Gölleri, ırmakları, dereleri de hesaba kattığımızda, bir su cennetiyiz demek yanlış olmaz. Bu aynı zamanda, balık çeşitliliği açısından da hayli zengin olduğumuzun kanıtı. Fakat bu zenginlikten yeterince yararlandığımızı söylemek biraz zor. Kıyı şehirlerimizin dışında halkımız balıktan gerektiği kadar nasiplenemiyor. Buna rağmen Karadeniz'in hamsisi, memleketin pek çok evine misafir olup sofraları şenlendiriyor.
|
Fener Balığı |
|
sıdıka cevik
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.02.2013
Mesajlar: 37 Şehir: Çukurambar-Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc87038
Gönderme Tarihi: 23.Şub.2013
2,225 defa indirildi / yazdırıldı
|
25-30 yıl öncesine kadar denizlerimizde çıkan onlarca çeşit balıktan sadece birkaçını tüketirdik. Lüfere çizgi atıp ızgaraya, palamutu kiremite koyup fırına; hamsiyi, istavriti tavaya atarak pişirirdik. Daha sonra tezgahlarımızda yeni balık türlerini görür olduk. Bunlardan bir tanesi fenerdir.
Fener balığı denizin dibinde yaşar ve kendini çok güzel kamufle eder. Onu görmek çok zordur. 300-350 metreye kadar olan derinliklerde yaşar. Çirkinliği nedeniyle 'Deniz Şeytanı' ya da 'Deniz Kurbağası' olarak anılır. Çok büyük ve çirkin başı, geniş kuyruğu, kahverengi, pulsuz ve kaygan bedeni, bir metreye ulaşabilen boyları, 30 kg.'a kadar bulunabilen ağırlıkları vardır. Erkekleri dişisinden 15 kat daha küçüktür. Balığın kafası vücudunun yarısından fazlasını teşkil eder. Gözler kafanın üzerinde ve kocamandır. Kesici, tutucu ve batıcı dişler sıra halinde oluşmuştur.
Fener balığının yemini avlaması çok ilginçtir. Balıkla simbiyoz (ortak beslenme) içinde yaşayan bakteriler ışık üretir.
Bu nedenle zifiri karanlıktaki denizin dibini aydınlattığı için fener adını alır. Fener balığı bu fenerini, yüzünün önüne sarkıtarak olta olarak kullanır, ışığı merak edip ağzının ucuna kadar gelen balıkları yutuverir.
Türkiye'de Ege, Akdeniz ve Marmara Denizi'nde bulunur. Mart ayından ağustosa kadar olan dönemde ürerler. Atlas Okyanusu'nda çok bulunan fener balığını, kıyı ülkelerin balık restoranlarında sıkça görebilirsiniz.
Dünyaca ünlü Fransız Şef Guy Savoy'un kırmızı biberli tereyağlı fener balığı madalyon ve salamura yabani sarımsaklı ızgara fener balığı tarifleri Avrupa'daki balık restoranlarında çok yaygındır.
Fener balıkları çok çirkin ama çok lezzetlidir. Ülkemizde faaa tanınmadıkları için pek rağbet görmezler. Etli kısmı kuyruk bölümüdür. Yani 1.5 kg. ağırlığındaki bir balıktan yarım , kg. et çıkar. Lokantalarda t ağırlık-fiyat oranında bir dengesizlik görürseniz nedeni bundandır. Genellikle bütün olarak hesaplanır ama et miktarı az çıkınca adisyonda yazan yüksek miktara itiraz edilir.
Kafasından çok güzel çorba yapılır. Kuyruk kısmındansa güzel kavurma olur. Ahşap şişlere takılarak kömür ızgarasında pişirilebilir. Beyaz ve çok lezzetli ete sahiptir.
Fener balığının eti, ıstakoz etine çok benzer. Restoranlarda bazen ıstakoz kabuklarının içinde, ıstakoz adıyla fener balığı satıldığına rastlayabilirsiniz. Her iki ete de aşina olmayan damakların bunu ayırt etmesi zordur.
|
|
Fener Balığı Tarifleri Diğer Konular
|
|