| 
 
 
 | 
Favalı Enginar | 
  | 
gök kubbe 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 13.09.2011 
Mesajlar: 50 Şehir: Isparta | 
Kısa URL: https://ml.md/lc67920 
Gönderme Tarihi: 14.Eyl.2011 
2,428 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Yarım kilo kuru bakla
 
1 demet dereotu
 
1 kesmeşeker
 
1 soğan
 
1.5 çay bardağı zeytinyağı
 
5 enginar
 
Yarım limon suyu
 
Tuz
 
 
Bakla pişmeden 2 saat öncesinden ıslatılır. Daha sonra bir tencereye bakla, dereotunun yarısı, soğan, şeker, tuz atılarak üzerini 4 parmak geçecek kadar su konur, bakla iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Favanın çok sulu olmaması için malzemenin suyunu çekmesi gerekir. Tenceredeki malzeme lapa kıvamında olmalıdır. Ilındıktan sonra bir el mikseriyle veya blendırda bütün malzeme çekilir ve zeytinyağı ilave edilir. 1-2 defa karıştırılarak soğumaya bırakılır. Diğer taraftan enginarlar limonlu suda yumuşayıncaya kadar pişirilir ve şekli bozulmadan bir servis tabağına alınır. Enginarlar da soğuduktan sonra içlerine fava doldurulur. Dereotunun diğer yarısı ince ince kesilerek garnitür yapılır ve servis edilir.
  
 | 
Favalı Enginar | 
  | 
Fortuna 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 17.10.2011 
Mesajlar: 119 Şehir: İspanya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc69151 
Gönderme Tarihi: 21.Ekm.2011 
2,526 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
6 adet enginar
 
1 su bardağı kuru bakla
 
1 tatlı kaşığı toz şeker
 
Yarım limonun suyu
 
1 adet soğan
 
2 su bardağı su
 
Yarım çay bardağı zeytinyağı
 
Yarım demet dereotu
 
Bir tutam tuz
 
Süslemek için:
 
Bir miktar Frenk soğanı
 
Kırmızı pul biber
 
 
Soğanı yemeklik doğrayıp tencereye aktarın. Bakla, zeytinyağı, şeker ve suyu üzerine ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin. El blenderı ile baklaları püre haline getirin. İçine zeytinyağı ve ince kıyılmış dereotu karıştırın. Enginarları servis tabağına dizin. Favadan birer yemek kaşığı alarak enginarların üzerine yerleştirin. Limon suyu ve zeytinyağı dökün. Frenk soğanı ve pulbiber ile süsleyerek servis yapın.
  
 | 
Favalı Enginar | 
  | 
düğün ola 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 01.12.2011 
Mesajlar: 24 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc70353 
Gönderme Tarihi: 02.Arl.2011 
3,034 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
6 adet taze enginar
 
Yarım demet dereotu
 
1 çay bardağı zeytinyağı
 
1 adet soğan
 
500 gr bakla
 
1 adet havuç
 
 
Derin bir kaba 2-3 limon suyu ve enginarlarımızı üzerini kapatacak kadar suyu ekliyoruz.Ayıkladığımız enginarları, sıktığımız limon posalarına sürüp bol limonlu suya atıyoruz. (bu işlemi mutlaka yapın enginarlarınızın kararmasını engellemek için bilinen tek yöntem)İç baklaları kaynar suda 3 dk kadar haşlıyoruz. Hafif ılınınca baş kısımlarını bıçak veya tırnak yardımıyla açıp, içleri kalın kabuklardan temizliyoruz. Diğer yanda enginarları; zeytinyağı, halka doğranmış soğan, şeker, tuz, sarımsak, sıcaksu ile yayvan çelik tencereye alın. 20-25 dk kısık ateşte suyunu çekinceye kadarpişirin.Baklaları,rendelenmiş havuç,yemeklik doğranmış soğan, tuz, sıcak su ile küçük çelik tencerenize alın.Tüm malzeme ezilinceye ve suyunu çekinceye kadar pişirin(tahta kaşık yardımıyla ara ara ezerek). Malzemenizi el ezicinizden geçirerek püre haline getirin, ılıyınca 2-3 kaşık zeytinyağı ve ince kıyılmış dereotunu ekleyin. Tahta kaşık ile iyice karıştırın.Servis tabağına, enginarlarınızı soğan ve sarımsak dişiniz ayırarak alın, tencere dibindeki zeytinyağınız servis tabağına ekleyin. Ilık favanızı, sıkma poşetinize doldurarak, enginar yuvarlarına eşit şekilde sıkın. En son üzerine dereotu ekleyerek, arzuya göre tekrar zeytinyağı ekleyerek veya yemeğinizin yağını porsiyonlar üzerine ekleyerek servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Favalı Enginar | 
  | 
yansı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 21.03.2013 
Mesajlar: 74 Şehir: Rize | 
Kısa URL: https://ml.md/lc87815 
Gönderme Tarihi: 22.Mar.2013 
2,573 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
6 enginar
 
3 su bardağı kuru bakla
 
2 soğan
 
Yarım su bardağı zeytinyağı
 
Yarım limonun suyu
 
3 kesme şeker
 
Tuz
 
5 su bardağı su
 
1 kırmızıbiber
 
5'er dal dereotu, nane, maydanoz
 
Yarım limon suyu
 
4 çorba kaşığı zeytinyağı
 
 
Baklayı suda 6-7 saat bekletin. Süzüp bir tencereye alın. Üzerine ince doğradığınız soğanları, zeytinyağı, şeker, limon suyu, tuz ve suyu ilave ederek 35-40 dakika pişirin. Ocaktan alıp blenderden geçirin. Güzel bir şekil alması için istediğiniz bir kaba boşaltın, buzdolabında soğusun. Enginarları temizleyip limonlu suyun içinde 25 dakika haşlayın. Dolapta 2 saat beklettiğiniz favayı servis tabağına ters çevirin. Enginarın üzerini süslemek için dereotunu ince kıyın. Limon suyu ve zeytinyağını karıştırıp üzerine gezdirin. En üste de dereotunu yerleştirin.
 
 
 
 
Fotoğraf "Su Damlası" tarafından gönderildi. 23.04.2015
  
 | 
Favalı Enginar | 
  | 
Vanya Dayı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 22.02.2014 
Mesajlar: 36 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc129521 
Gönderme Tarihi: 05.Kas.2017 
1,112 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 Enginar
 
1 su bardağı kuru bakla
 
1 su bardağı toz şeker
 
Yarım limon suyu
 
1 soğan
 
2 su bardağı su
 
Zeytinyağı
 
Yarım demet dereotu
 
Tuz
 
 
Soğanı yemeklik doğrayıp tencereye aktarın. Bakla, zeytinyağı, toz şeker ve suyu üzerine ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin. Blender ile baklaları püre haline getirin. İçine zeytinyağı ve ince kıyılmış dereotu karıştırın. Enginarları kısık ateşte 53-40 dakika pişirin. servis tabağına dizin. Favalardan birer yemek kaşığı alarak üzerine yerleştirin. Limon ve zeytinyağı dökerek servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Favalı Enginar | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc178145 
Gönderme Tarihi: 10.Haz.2024 
193 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.cumhuriyet.com.tr
 
 
1 su bardağı kuru bakla
 
5-6 adet enginar
 
1 adet büyük boy soğan
 
1 çay bardağı zeytinyağı
 
1 yemek kaşığı toz şeker
 
3-4 adet dereotu
 
2 tatlı kaşığı tuz
 
 
Kuru baklayı akşamdan ıslayın. 
 
Ertesi gün baklanın suyunu süzün ve tencereye alın üzerini geçecek kadar su koyun.
 
Zeytinyağı, soğan, tuz ve şekeri de ekleyip pişirmeye bırakın.
 
Pişen baklaları blenderdan geçirip soğumaya bırakın.
 
Oda sıcaklığına gelince içerisine ince kıyılmış dereotu ekleyin ve buzdolabına kaldırıp kıvam alıncaya kadar dolapta bekletin.
 
Zeytinyağı ve limon eklediğimiz tencereye enginarları alın. 
 
Yarım çay bardağı su ekleyerek pişmeye bırakın.
 
Arada ters yüz yaparak yumuşayıncaya kadar pişirin. 
 
Bu sırada suyu az gelirse ekleme yapın. Pişen enginarları tencereden alın.
 
Sıkma torbasına aktardığınız favayla içlerini doldurun. 
 
Sıkma torbanız yoksa kaşıkla içlerine favalardan pay edebilirsiniz.
 
Üzerlerini dereotlarıyla süsleyerek servis edin. 
 
 
Not: Favayı hazırladıktan sonra kıvamının yoğunlaşması için mutlaka dolapta bekletin. Kuru baklaları 1 gece önceden ıslatmayı unutmayın. Eğer unutursanız düdüklü tencerede daha kısa sürede pişirebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |