|
Fasulye Teveği Sarması (Malatya) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc31931
Gönderme Tarihi: 24.Arl.2008
3,066 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Fasulye yaprakları suda haşlanır. Ayrı bir tepside köftelik bulgur ıslanır. Üzerine baharat, toz biber, tuz, yağda yakılmış soğan, salça dökülerek yoğrulur.
Bu hamurdan alınan parçalar, fasulye yapraklarına sarılarak sarma yapılır. Sonra bir tencereye dizilir. Üzerine kaynamış su eklenir, tencerenin ağzı kapatılarak pişirilir. Ayrı bir tencerede ocağa konulan yoğurda, biraz un katılarak kestirilir. Buna toyga kestirmesi denilir.
Sarmalar ve toyga kestirmesi soğur. Bir tavada da aşyağı, salça, biber karıştırılarak eritilir. Sonra tabaklara dökülür, onun üzerine de yağla hazırlanmış tirit gezdirilir. Servis yapılır.
|
Fasulye Yaprağı Sarması (Malatya) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178212
Gönderme Tarihi: 15.Haz.2024
56 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hülya Apan
Fasulye yaprağı (kiraz yaprağı veya ayva yaprağı da kullanılabilir. Yapraklar yeni ve yumuşak olmalı, kart olmamalıdır.)
Yarma (Bu malzeme yöresel olarak bulunabilen, ince ve unlu bir malzemedir. Yarmanın temin edilemediği durumda ince köftelik bulgura 1/5 oranında un karıştırılarak kullanılabilir.)
Yoğurt
Kuru soğan
Yeşil ve Kırmızıbiber
Tuz
Derince bir kabın içine yarma ve biraz tuz konularak yarma iyice yumuşayana kadar ılık suyla 8-10 dakika yoğrulur.
Yapraklar yıkanır, sap kısımları koparılıp atılır. Yarma hamurundan küçük bir parça alınarak bir elde yassılaştırılır ve diğer eldeki yaprağın içine sarılarak serçe parmaktan daha ince sarmalar yapılır.
Bu sarmalardan 4-5 tanesi avuç içinde biriktirilir ve birlikte tencereye dizilir.
Sarmaların yapılması sırasında yarma hamuru sertleşince hamurdan bir parça alınıp ıslatılarak hamur yumuşayıncaya kadar yoğrulur ve işlem tamamlanıncaya kadar bu şekilde devam edilir.
Tencereye dizilen sarmaların üzerine bir ağırlık yerleştirilir. Sarmaların üzerine çıkacak kadar su konularak 30- 40 dakika pişirilir.
Pişirilen sarmalar yoğurtlu ve soslu olmak üzere iki şekilde servis edilebilir. Yoğurtlu olan servis şeklinde sarma tenceresinden alınan birkaç kaşık suyla sulandırılan yoğurdun içine sarma karıştırılarak üzerine tereyağında kavrulan kuru soğan konulur. Soslu yapılan servis şeklinde ise küçük parçalar halinde doğranan biberler, kuru soğan ve domates bir tavada tereyağında kavrularak oluşturulan sos içinde sarmalar birkaç dakika kavrularak tabağa alınıp servis yapılır.
|
|